Kesihatan

Ketahui Pemeriksaan Nystagmus untuk Diagnosis Vertigo

Jakarta - Apabila anda mengalami vertigo, anda akan merasa pening, berputar, seperti orang yang kehilangan keseimbangan. Kadang-kadang, ia sangat menyakitkan dan menjengkelkan sehingga boleh membuat anda mual, muntah, dan bahkan menghadapi masalah untuk melakukan aktiviti biasa. Sudah tentu, keadaan ini adalah gangguan berulang, jadi rawatan total diperlukan sehingga anda dapat menjangkakan ketika vertigo kembali.

Sebenarnya, vertigo itu sendiri bukanlah nama penyakit, tetapi kumpulan gejala yang boleh berlaku secara tiba-tiba atau bertahan untuk jangka waktu tertentu, tetapi masih pada satu masa. Vertigo terbahagi kepada dua jenis berdasarkan penyebabnya, iaitu periferal dan pusat.

Pemeriksaan Nystagmus untuk Diagnosis Vertigo

Semasa mengalami vertigo, gejala utama yang pasti anda rasakan adalah sakit kepala berputar, walaupun anda tidak bergerak sendiri, jadi sangat mungkin kehilangan keseimbangan. Anda juga akan mengalami peluh berlebihan, loya, muntah, dan juga nystagmus. Gejala-gejala ini biasanya akan berhenti sekejap dalam beberapa minit, beberapa jam, bahkan beberapa hari.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Menjadi Faktor Menyebabkan Vertigo

Untuk diagnosis yang betul, anda mesti berjumpa doktor. Anda boleh menggunakan aplikasi secara langsung , kerana sekarang melalui aplikasi Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat ke lokasi anda. Sekiranya anda tidak mempunyai masa, anda juga boleh bertanya kepada doktor asal melalui ciri Tanya Doktor.

Sama seperti untuk menentukan penyakit lain, doktor pasti akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk menentukan diagnosis yang tepat. Selain memeriksa keadaan fizikal anda, doktor juga akan bertanya apa gejala yang anda rasakan, serta sejarah perubatan yang anda alami. Nah, satu jenis pemeriksaan yang biasanya dilakukan adalah pemeriksaan nystagmus.

Nystagmus adalah keadaan di mana pergerakan mata sangat cepat dan tidak terkawal. Gangguan ini boleh mengakibatkan gangguan penglihatan seperti penglihatan menjadi tidak fokus atau kabur. Lalu, bagaimana doktor melakukan pemeriksaan nystagmus untuk mendiagnosis vertigo ini?

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

Secara sederhana, anda akan diminta untuk melakukan manuver cepat yang dapat memicu vertigo, kerana vertigo itu sendiri boleh terjadi kerana pergerakan badan yang terlalu cepat. Semasa pemeriksaan, anda akan dipantau melalui alat yang disebut electronystagmography atau ENG dan videonystagmography atau VNG. Kedua-dua alat ini berfungsi untuk merakam semua pergerakan mata menggunakan cermin mata khas.

Ujian lain untuk Diagnosis Vertigo

Selain pemeriksaan nystagmus, doktor biasanya juga akan melakukan ujian lain untuk mendiagnosis vertigo yang anda alami. Beberapa ujian ini merangkumi:

  • Ujian Romberg. Pemeriksaan dilakukan dengan berdiri bersama kaki dan mata terbuka. Selepas itu, doktor meminta anda menutup mata selama beberapa saat dan membukanya semula. Sekiranya anda kehilangan keseimbangan atau jatuh, anda mengalami vertigo.

  • Ujian Unterberger. Pemeriksaan dilakukan berdiri dengan dua kaki. Anda akan diminta berjalan di tempat, mengangkat lutut setinggi mungkin selama kira-kira 30 saat dengan mata tertutup. Sekiranya anda positif vertigo, ia akan berpusing ke kawasan masalah.

  • Pemeriksaan pendengaran. Pemeriksaan dilakukan menggunakan audiometri dan garpu penalaan oleh pakar ENT. Pemeriksaan ini dilakukan terutamanya jika anda menghidap tinnitus atau kehilangan pendengaran.

Baca juga: Inilah Sebab Mengapa Vertigo Mengganggu

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada 2019. Apa itu Nystagmus?
NCBI. Diakses 2019. Penilaian Pesakit dengan Pening.
Pendengaran Amerika. Diakses pada tahun 2019. Rawatan Perubatan Vertigo.