Kesihatan

Kolesterol Tinggi dan Darah Tinggi Berbahaya Apabila Diambil Bersama

, Jakarta - Seseorang yang mempunyai kolesterol tinggi harus menyedari bahaya tekanan darah tinggi. Sebabnya, kedua-dua penyakit berbahaya itu saling berkaitan. Berikut adalah bahaya kedua-dua penyakit sekiranya ia berlaku serentak.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

Kolesterol Tinggi dan Darah Tinggi Berbahaya Apabila Diambil Bersama

Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi adalah dua penyakit yang saling berinteraksi. Tekanan darah tinggi, atau lebih dikenali sebagai hipertensi, boleh terjadi apabila tekanan saluran darah melebihi normal. Salah satu penyebabnya adalah penumpukan kolesterol yang membuat saluran darah menjadi sempit.

Penyempitan saluran darah akan membuat jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Sekiranya ini berlaku, maka saluran darah dan jantung lebih mudah mengalami kerosakan. Kedua-dua penyakit mempunyai satu faktor risiko yang sama, iaitu penyakit jantung.

Apabila anda mempunyai kedua-dua faktor ini bersama-sama, maka anda perlu membuat perubahan dalam hidup anda yang boleh menjadikan risiko penyakit jantung menjadi lebih berbahaya. Sebabnya, jika kedua-dua penyakit itu tidak dikendalikan dengan baik, kedua-duanya boleh menjadi pencetus serangan jantung dan strok, bahkan kerosakan ginjal dan kehilangan penglihatan.

Baca juga: Perlu Tahu 3 Ciri Kolesterol Mula Meningkat

Apabila anda mengalami serangkaian gejala, segera berjumpa doktor pakar di hospital terdekat untuk mengambil langkah rawatan yang sesuai. Rawatan tersebut akan mengelakkan penghidapnya mengalami serangkaian komplikasi berbahaya akibat kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Harap maklum bahawa kehilangan nyawa adalah komplikasi paling teruk yang dapat dialami.

Petua Mengatasi Kolesterol Tinggi dan Darah Tinggi

Apabila dihukum menderita kedua penyakit ini, perlu mengambil langkah cepat untuk mengawal kedua-duanya. Ubat-ubatan yang berkesan diperlukan untuk mengawal kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Selain itu, anda selalu dapat memantau kadar kolesterol dan tekanan darah secara berkala untuk mengetahui apakah penyakit yang anda alami masih dalam batas stabil atau telah meningkat.

Bukan hanya itu, anda dapat membuat sejumlah perubahan gaya hidup untuk menjaga kesihatan jantung dan saluran darah anda. Beberapa langkah yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Sekiranya anda seorang perokok aktif, berhenti merokok sekarang.

  • Bersenam secara berkala selama 30 minit setiap hari.

  • Pengambilan makanan berkhasiat seimbang yang sihat. Anda boleh mendapatkan makanan jenis ini dalam biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, lemak sihat, dan protein tanpa lemak. Jangan lupa untuk mengelakkan makanan dengan kolesterol dan gula yang berlebihan.

  • Makan makanan tinggi omega-3, seperti salmon, makarel, tuna, sardin, walnut, dan biji chia.

  • Konsumsi makanan dan minuman dengan kandungan serat laut, seperti alpukat, ubi jalar, brokoli, lobak, pir, wortel, epal, kacang ginjal, biji rami, dan gandum.

  • Mengekalkan berat badan yang ideal dengan mengikuti diet yang sihat seperti yang disyorkan oleh doktor.

Baca juga: 5 Cara Semula jadi Mengubati Darah Tinggi

Perkara yang perlu anda ketahui adalah, kedua penyakit ini adalah 'musuh' bagi tubuh, kerana ia berfungsi bersama untuk merosakkan jantung dan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Ketika menderita kedua-duanya, bukan hanya jantung, kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi yang dapat menyebabkan kerosakan pada mata, ginjal dan otak, bahkan kematian.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa Sambungan Antara Kolesterol Darah Tinggi dan Hipertensi?
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2019. Penyebab Kolesterol Tinggi.