Kesihatan

Anak kecil anda tiba-tiba mengalami demam tinggi, berhati-hati kerana dijangkiti roseola

, Jakarta - Jika anak anda tiba-tiba mengalami demam tinggi, mungkin anak anda menghidap roseola. Penyakit ini bukanlah penyakit yang serius. Namun, jika simptom dibiarkan, demam tinggi ini boleh menyebabkan komplikasi berbahaya. Ayuh, baca penjelasan lengkap mengenai penyakit roseola!

Baca juga: Ketahui Gejala dan Cara Mengatasi Roseola Infantum

Adakah anak anda tiba-tiba mengalami demam tinggi? Hati-hati dengan Roseola yang dijangkiti!

Penyakit ini umumnya menyerang kanak-kanak pada usia dua tahun. Roseola juga boleh mempengaruhi orang dewasa. Penyakit ini dicirikan oleh demam tinggi selama beberapa hari, diikuti dengan ruam pada badan. Kanak-kanak dengan roseola biasanya tidak menunjukkan petunjuk yang jelas mengenai penyakit ini.

Gejala Yang Muncul Sekiranya Anak Kecil Anda Dijangkiti Roseola

Sekiranya anak anda dijangkiti roseola, biasanya diperlukan satu hingga dua minggu untuk munculnya gejala. Gejala biasa yang biasanya muncul pada kanak-kanak yang dijangkiti roseola termasuk:

  • Demam . Roseola biasanya dicirikan oleh panas yang tinggi lebih dari 39 darjah. Selain itu, si kecil anda juga akan merasa sakit tekak, batuk dan hidung berair yang berlaku serentak. Kerana panas yang tinggi ini, si kecil anda mungkin mengalami kelenjar getah bening di leher. Demam ini biasanya berlanjutan selama tiga hingga lima hari.

  • Ruam . Setelah demam reda dalam tiga hingga lima hari, ruam biasanya akan muncul. Ruam yang muncul biasanya terdiri daripada banyak tompok merah jambu. Tompok ini rata-rata rata dengan kulit. Ruam ini biasanya muncul di dada, perut, dan belakang, dan kemudian merebak ke leher dan lengan. Ruam ini tidak terasa gatal, tetapi boleh membuat si kecil anda tidak selesa. Ruam ini biasanya boleh bertahan hingga beberapa hari sebelum hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Fakta Menarik mengenai Penyakit Kanak-kanak Roseola

Adakah Anak Kecil Anda Mempunyai Roseola? Inilah Tanda dan Gejala!

Selain demam tinggi dan ruam pada kulit, roseola dapat dicirikan oleh gejala, seperti:

  • Cirit-birit ringan.

  • Anak kecil anda akan cerewet.

  • Selera makan si kecil berkurang.

  • Kelopak mata bengkak.

Ibu, perhatikan tanda dan simptomnya! Sekiranya ia muncul pada anak kecil anda, segera bincangkannya dengan pakar sebelum menyebabkan komplikasi berbahaya bagi si kecil anda.

Menyebabkan Anak Kecil Anda Jangkitan Roseola

Virus herpes manusia 6 (HHV-6) adalah penyebab umum roseola, tetapi virus herpes manusia 7 (HHV-7) juga boleh menyebabkan anak anda dijangkiti roseola. Seperti virus lain, roseola disebarkan melalui air liur orang yang dijangkiti. Contohnya, apabila anak anda berkongsi peralatan makan dengan rakan-rakan yang telah dijangkiti virus ini. Roseola boleh merebak walaupun tanpa ruam.

Hati-hati dengan penyakit virus pada anak kecil anda, kerana pada masa kanak-kanak penyakit virus dapat menyebar dengan cepat. Jangkitan ini bahkan boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun. Bayi mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan keadaan ini kerana mereka tidak dapat mengembangkan antibodi terhadap virus. Biasanya, usia umum untuk kanak-kanak yang dijangkiti roseola adalah 6-15 bulan.

Baca juga: Cara Melindungi Kanak-kanak dari Serangan Roseola Infantum

Adakah anda ingin bertanya mengenai masalah kesihatan anak-anak? Ibu boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, ibu juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan. Tidak perlu repot, pesanan akan dihantar ke destinasi mereka dalam satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!