Kesihatan

Perlu Tahu, Ini Menyebabkan Fluorosis pada Kanak-kanak

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahu anak mereka mempunyai gigi yang sihat. Namun, tidak mustahil jika anak itu mempunyai masalah dengan giginya walaupun dia telah menggosok giginya dua kali sehari. Salah satu gangguan yang boleh berlaku pada gigi kanak-kanak adalah fluorosis. Anak-anak yang mengalami fluorosis tidak akan merasakan gangguan, tetapi hanya perubahan pada penampilan gigi.

Gigi kanak-kanak dengan fluorosis boleh menjadi tidak sedap dipandang. Pada beberapa kesempatan, ia mungkin menjadi bahan gurauan rakan-rakannya kerana giginya kelihatan kotor. Oleh itu, ibu harus mengetahui beberapa perkara yang boleh menyebabkan fluorosis pada anak. Inilah perbincangan yang lebih lengkap mengenai penyebabnya!

Baca juga: Mitos atau Fakta, Baking Soda Boleh Mengatasi Fluorosis?

Punca Fluorosis pada Kanak-kanak

Fluorosis adalah keadaan yang boleh menyebabkan perubahan pada enamel gigi. Ini sering berlaku pada kanak-kanak kerana terdedah kepada terlalu banyak fluorida. Secara amnya, ini sering terjadi pada kebanyakan gigi kekal yang sedang terbentuk. Apabila gangguan ini berlaku, gigi yang terkena mungkin mengalami perubahan warna, seperti kuning hingga coklat gelap.

Sebenarnya, fluorida adalah sumber mineral yang penting bagi setiap anak. Ini dapat membantunya mengembangkan tulang dan gigi yang kuat. Dengan tahap fluorida yang mencukupi yang diperlukan oleh tubuh, gigi akan lebih terlindung dari kerosakan sehingga dapat mengelakkan penyakit gigi. Lalu, apa yang menyebabkan anak mengalami fluorosis?

Gangguan pada gigi berlaku kerana tahap fluorida yang tinggi. Bahan-bahan ini biasanya terdapat pada ubat gigi dan ubat kumur. Sebilangan kanak-kanak mungkin sangat menyukai rasa ubat gigi sehingga mereka menelannya setelah selesai menggosok gigi yang harus dibuang. Sebenarnya, tahap fluorida dalam ubat gigi dianggap mempunyai kepekatan yang tinggi.

Lama kelamaan, tabiat ini boleh menyebabkan pengambilan fluorida berlebihan pada kanak-kanak yang boleh menyebabkan fluorosis. Secara amnya, gangguan ini berlaku pada kanak-kanak sebelum berumur lapan tahun. Oleh itu, sebagai ibu bapa, ibu mesti terus mengawasi anak dan memastikan dia tidak terlalu banyak menggunakan ubat gigi dan ubat kumur. Juga, pastikan anak anda membuang sesuatu ke dalam mulut mereka apabila berus gigi selesai dan bukannya menelannya.

Baca juga: Kebersihan Gigi Ibu Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin, Bagaimana Anda?

Fluorida tinggi dalam air minuman

Perkara lain yang boleh menyebabkan fluorosis pada kanak-kanak adalah tahap fluorida yang tinggi dari sesuatu yang mereka makan, salah satunya ialah minum air. Sekiranya air minum yang dikonsumsi mempunyai kadar fluorida di atas normal, risiko penyakit ini dapat terus meningkat. Oleh itu, ibu mesti memastikan bahawa air minuman mempunyai kadar fluorida dalam had normal agar tidak menyebabkan gangguan pada gigi.

Seseorang sering mengalami pendedahan kronik pada tahap sederhana, iaitu melebihi 1.5 miligram / liter air yang dimakan. Walau bagaimanapun, pendedahan pada tahap tinggi jarang berlaku dan biasanya disebabkan oleh pencemaran air minum secara tidak sengaja. Air dengan kadar fluorida tinggi biasanya dijumpai di kaki gunung tinggi dan di kawasan di mana deposit geologi telah terkumpul di laut.

Itulah beberapa penyebab yang boleh membuat kanak-kanak mengalami fluorosis. Walaupun tidak memberi kesan negatif, kadang-kadang keyakinan diri anak dapat menurun akibatnya. Oleh itu, ibu harus lebih memperhatikan badan anak supaya mereka dapat segera mendiagnosis sebarang gangguan yang boleh berlaku.

Baca juga: 6 Tabiat Ini Dapat Membantu Memelihara Kesihatan Pergigian dan Pergigian

Sekiranya ibu keliru untuk menentukan masalah dengan gigi yang berlaku pada anaknya, doktor dari Dr mungkin dapat membantu memberikan jawapannya. Selain memastikan, ibu juga dapat meminta nasihat yang tepat untuk mengatasinya. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tinjauan Fluorosis.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gejala, Penyebab, Diagnosis, dan Rawatan Fluorosis.