Kesihatan

Seberapa besar kemungkinan IVF berjaya?

Program Jakarta - IVF, dikenali sebagai persenyawaan in vitro adalah kaedah persenyawaan buatan dengan mengambil telur diikuti dengan persenyawaan di luar rahim. Terdapat beberapa keadaan kesihatan yang membuat pasangan suami isteri dinasihatkan untuk menjalankan program IVF, salah satunya adalah masalah kesihatan pembiakan.

Baca juga: Ini adalah Proses Kehamilan dengan IVF

Sudah tentu, hasil yang diharapkan dari program ini adalah kehamilan dan kelahiran bayi yang selamat. Namun, tidak semua program IVF dapat berjaya dengan segera. Banyak faktor yang menentukan kejayaan program IVF. Ada apa-apa? Lihat ulasan berikut.

Faktor yang Meningkatkan Kejayaan IVF

IVF adalah program yang berkesan untuk pasangan yang ingin mempunyai anak. Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan Amerika , ada faktor yang menentukan kejayaan program IVF, seperti usia wanita ketika menjalani program IVF, iaitu:

  1. Wanita di bawah 35 tahun mempunyai kadar kejayaan 41-43 peratus;

  2. Wanita berumur 35-37 tahun mempunyai kadar kejayaan 33-36 peratus;

  3. Wanita berumur 38-40 tahun mempunyai kadar kejayaan 23-27 peratus;

  4. Wanita berusia lebih dari 40 tahun mempunyai kadar kejayaan 13-18 peratus.

Sebagai tambahan kepada faktor usia, keadaan embrio juga menentukan kejayaan program IVF. Secara amnya, dari beberapa telur yang berjaya disenyawakan oleh sperma dan berubah menjadi embrio, doktor memasukkan semula beberapa embrio yang mempunyai potensi kejayaan yang cukup tinggi untuk mengelakkan kegagalan program IVF.

Gaya hidup sihat juga menentukan kejayaan program IVF yang sedang dijalankan. Kami mengesyorkan agar anda mengubah gaya hidup anda beberapa bulan sebelum program IVF. Wanita yang merokok boleh mempunyai telur lebih sedikit daripada wanita yang tidak merokok. Kandungan rokok juga mempengaruhi kuantiti dan kualiti sperma lelaki. Hentikan tabiat ini agar program IVF yang dijalankan dapat berjalan dengan baik.

Perhatikan juga pengambilan makanan sihat yang dikonsumsi dengan memenuhi keperluan protein, lemak baik, dan vitamin D. Memenuhi keperluan vitamin D pada wanita dapat menjaga kesihatan ovari dalam tubuh.

Baca juga: Bolehkah anda memilih jantina dalam IVF?

Ketahui Kesan Sampingan Prosedur IVF

Terdapat beberapa peringkat prosedur yang dijalankan semasa menjalankan program IVF. Prosedur ini memakan masa yang cukup lama. Tidak ada salahnya bertanya kepada doktor secara langsung mengenai prosedur IVF yang akan anda lalui dan persiapan yang perlu anda dan pasangan lakukan. Sekarang anda boleh meminta doktor melalui aplikasi tersebut kapan saja dan di mana sahaja.

Program IVF yang anda lalui memberi kesan kepada badan anda setelah anda menjalani prosedur IVF. Umumnya, wanita yang baru sahaja menjalani prosedur IVF akan mengalami kekejangan perut, sembelit, dan nyeri payudara. Bukan itu sahaja, kadang-kadang vagina mengeluarkan cecair jernih dan mendapati cecair itu bercampur dengan sedikit darah.

Baca juga: Bilakah Proses IVF Dilakukan

Kami mengesyorkan agar anda segera melakukan pemeriksaan ke hospital terdekat dan melakukan pemeriksaan sekiranya pendarahannya cukup banyak dan tidak berhenti dalam beberapa jam. Berhati-hatilah apabila terdapat gejala seperti sakit pelvis yang tidak tertahankan, darah bercampur dengan air kencing, dan demam di atas 38 darjah Celsius. Pemeriksaan awal akan menjadikan rawatan dapat dilakukan dengan lebih tepat.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Persenyawaan In Vitro: IVF
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Persenyawaan In Vitro: IVF
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kemandulan dan Persenyawaan In Vitro
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Persenyawaan In Vitro (IVF)