Kesihatan

Ketahui Perbezaan antara Sindrom Turner Klasik dan Mosaik

, Jakarta - Ada satu jenis penyakit keturunan yang menyebabkan kelainan kromosom seks dan hanya terjadi pada wanita, yaitu sindrom Turner. Semasa seseorang dilahirkan, dia mempunyai 23 pasang kromosom dan sepasang daripadanya adalah kromosom seks.

Kromosom seks ini menentukan jantina seseorang. Semasa proses persenyawaan, seorang ibu menyumbangkan kromosom X kepada anaknya, sementara seorang ayah mendermakan kromosom X atau Y kepada anaknya.

Sekiranya kromosom X dari ibu dipasangkan dengan kromosom X dari bapa, janin adalah wanita. Begitu juga, jika kromosom X dipasangkan dengan kromosom Y dari bapa, anak itu akan menjadi lelaki.

Sementara itu, sindrom Turner berlaku apabila kromosom X hilang sebahagian atau sepenuhnya. Seseorang yang menghidapi sindrom Turner mempunyai masalah fizikal, seperti perkembangan fizikal anak yang perlahan sehingga postur badan tidak sesuai dengan usianya. Terdapat dua jenis sindrom Turner:

  • Sindrom Turner Klasik

Sindrom Turner Klasik adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mempunyai satu kromosom X sementara kromosom X yang lain atau salah satu daripada dua kromosom X yang dihasilkan dari pasangan tersebut hilang sepenuhnya. Gejala adalah perawakan pendek, kerosakan sistem pembiakan, asimetri wajah, masalah sistem limfa, dan masalah lain.

Baca juga: Ketahui Fakta mengenai Terapi Hormon untuk Sindrom Turner

  • Sindrom Turner Mosaik

Berbeza dengan sindrom Turner Klasik, sindrom Mosaic Turner adalah keadaan ketika kromosom X lengkap dalam satu bahagian, tetapi kromosom X yang lain rosak atau tidak normal.

Orang dengan sindrom Turner mempunyai gejala yang berbeza. Terdapat beberapa ciri yang dapat membezakannya dari keadaan lain. Ciri-ciri fizikal adalah yang paling kelihatan, seperti ketinggian yang lebih pendek dan ovari yang kurang berkembang. Bahayanya adalah bahawa ovari tidak berkembang secara optimum, mengakibatkan kemandulan dan tidak mengalami haid. Di samping itu, wanita yang mengalami keadaan ini boleh mengalami masalah dengan jantung, ginjal, telinga, tulang dan kelenjar tiroid.

Baca juga: Sukar Mengandung Secara Genetik atau Tidak Ya?

Rawatan Sindrom Turner

Malangnya, sehingga kini, tidak ada penawar untuk sindrom Turner. Rawatan dilakukan hanya untuk melegakan simptom. Wanita dewasa atau kanak-kanak dengan sindrom Turner harus menjalani pemeriksaan perubatan dan rawatan pencegahan secara berkala. Beberapa perkara juga perlu dilakukan untuk mengelakkan risiko komplikasi akibat sindrom Turner. Beberapa doktor pakar juga disyorkan oleh hospital atau klinik untuk merawat pesakit dengan sindrom Turner, iaitu:

  • Pakar endokrinologi. Akan membantu mengatasi gangguan yang berkaitan dengan hormon dan metabolisme.

  • Pakar kardiologi. Akan membantu mengatasi gangguan yang berkaitan dengan jantung.

  • Pakar telinga, hidung dan tekak (ENT). Akan membantu memantau gangguan pendengaran atau gangguan organ telinga.

  • Pakar ginekologi. Akan membantu mengatasi gangguan yang berkaitan dengan sistem pembiakan wanita.

  • Pakar psikologi. Akan membantu menangani masalah yang berkaitan dengan jiwa pesakit.

  • Pakar genetik. Akan membantu menangani masalah yang berkaitan dengan genetik atau keturunan.

  • Pakar buah pinggang. Akan membantu mengatasi masalah buah pinggang.

  • Pakar Obstetrik atau pakar obstetrik. Akan membantu kehamilan dan kelahiran anak.

Baca juga: 6 Fakta Mengenai Sindrom Turner yang Perlu Anda Ketahui

Itulah perbezaan antara sindrom turner klasik dan sindrom turner mosaik yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan yang berkaitan dengan keadaan kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk menghubungi doktor. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai petua menjaga kesihatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!