Kesihatan

Kekurangan kalium, ini adalah bahaya yang harus diperhatikan

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami simptom yang tidak biasa pada otot seperti berkedut, kekejangan, kelemahan otot, dan sebagainya? Anda tidak boleh mengabaikan gejala ini. Terutama jika gangguan otot ini menembusi otot di kawasan organ penting seperti jantung dan usus. Ini boleh menjadi petanda bahawa anda kekurangan kalium.

Hipokalemia adalah keadaan apabila badan kekurangan kalium. Apabila badan mempunyai kadar kalium yang rendah, maka gangguan fungsi tubuh yang merangkumi otot, saraf, dan jantung adalah kesannya. Tahap kalium di bawah 2.5 mmol / L dianggap berbahaya dan mesti dirawat dengan segera.

Baca juga: 10 Jenis Mineral dan Faedahnya untuk Tubuh

Gejala Kekurangan Kalium

Lancarkan Klinik Cleveland Kalium adalah mineral penting yang mempunyai banyak peranan dalam badan. Kalium berguna untuk mengatur kontraksi otot, menjaga fungsi saraf yang sihat, dan mengatur keseimbangan cairan. Sekiranya tahap dalam badan dikurangkan, maka gejala muncul, seperti:

 • Sembelit. Kalium memainkan peranan penting dalam menyampaikan mesej dari otak ke otot dan mengatur pengecutan otot. Tahap kalium yang rendah mempengaruhi otot-otot dalam usus, yang dapat memperlambat perjalanan makanan dan pembuangan najis. Kesan ini pada usus kemudian menyebabkan sembelit dan perut kembung.

 • Kelemahan otot. Kekurangan kalium mempengaruhi otot-otot lain di dalam badan, termasuk di lengan dan kaki, menyebabkan kelemahan otot dan kekejangan. Seseorang kehilangan sedikit kalium melalui peluh, sebab itulah berpeluh berat kerana aktiviti fizikal yang kuat atau berada dalam iklim yang panas sering menyebabkan kelemahan otot atau kekejangan.

 • Keletihan . Kalium adalah nutrien penting yang terdapat dalam semua sel dan tisu badan. Apabila kadar kalium turun, ia dapat mempengaruhi fungsi tubuh, yang kemudian dapat menyebabkan tahap tenaga yang rendah, serta keletihan fizikal dan mental.

 • Tekanan darah tinggi. Tahap kalium yang rendah juga menyebabkan peningkatan tekanan darah, terutama pada orang dengan pengambilan natrium atau garam yang tinggi. Kalium memainkan peranan penting dalam melonggarkan saluran darah, yang membantu menurunkan tekanan darah seseorang. Kalium juga membantu menyeimbangkan kadar natrium dalam badan. Makanan tinggi natrium (garam) adalah penyebab biasa tekanan darah tinggi. Oleh itu, doktor sering mengesyorkan agar orang yang mempunyai tekanan darah tinggi harus menurunkan pengambilan natrium dan meningkatkan pengambilan kalium mereka.

 • Polyuria (kencing kerap). Ginjal bertanggungjawab untuk membuang sisa dan mengatur kadar cecair dan elektrolit, seperti natrium dan kalium dalam darah. Mereka melakukan ini dengan membuang sisa dan elektrolit berlebihan dari badan dalam air kencing. Hipokalemia sederhana hingga teruk boleh menjejaskan keupayaan buah pinggang untuk mengimbangkan tahap cecair dan elektrolit dalam aliran darah. Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan kencing atau poliuria.

 • Gangguan pernafasan. Hipokalemia yang teruk juga boleh menyebabkan masalah pernafasan. Pernafasan memerlukan penggunaan beberapa otot, terutama diafragma. Sekiranya tahap kalium seseorang menjadi rendah, otot-otot ini mungkin tidak berfungsi dengan baik. Seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk menarik nafas dalam-dalam atau merasa sangat pendek.

 • Gangguan Irama Jantung. Kalium juga memainkan peranan penting dalam mengatur pengecutan semua otot, termasuk otot jantung. Tahap kalium yang rendah dalam badan boleh menyebabkan irama jantung yang tidak teratur, termasuk bradikardia sinus, takikardia ventrikel, dan fibrilasi ventrikel. Sekiranya seseorang tidak mendapat rawatan, keadaannya boleh mengancam nyawa.

Segera pergi ke hospital jika anda mengalami satu atau lebih gejala di atas. Membuat janji temu dengan doktor kini lebih mudah dilakukan melalui aplikasi .

Baca juga: 4 Kaedah Rawatan untuk Mengubati Hipokalemia

Makanan yang Membantu Meningkatkan Tahap Kalium

mengikut Pejabat Makanan Tambahan Pengambilan kalium harian yang disyorkan adalah 3,400 miligram (mg) untuk lelaki dewasa dan 2,600 mg untuk wanita dewasa.

Kalium secara semula jadi tersedia dalam pelbagai makanan, dan tubuh akan menyerap sekitar 85 hingga 90 persen kalium dalam sumber makanan, seperti:

 • Aprikot kering;

 • Plum kering;

 • Jus oren;

 • Pisang;

 • Susu;

 • Bayam;

 • Yogurt;

 • Brokoli;

 • Nasi merah.

Cara terbaik bagi seseorang untuk mendapatkan kalium yang mencukupi adalah dengan makan makanan yang pelbagai dan sihat. Oleh itu, pastikan pengambilan harian anda mengandungi beberapa jenis makanan sihat di atas, ya!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Tahap Kalium Rendah dalam Darah Anda (Hypokalemia).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tanda dan Gejala Kekurangan Kalium (Hypokalemia).
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Gejala Kekurangan Kalium.