Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara sinusitis akut dan kronik

Selain selesema dan selesema, sinusitis adalah penyakit yang sering menyukarkan penderita untuk bernafas dengan bebas. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus atau alergi. Sinusitis dibezakan antara sinusitis akut dan kronik. Apa yang membezakannya? "

, Jakarta - Seseorang yang menderita resdung akan mengalami pembengkakan pada dinding dalam hidung. Tepatnya dinding tulang pipi dan dahi yang fungsinya mengatur suhu dan kelembapan udara sebelum memasuki paru-paru. Nah, rongga ini juga biasa dikenali sebagai rongga sinus.

Gejala sinusitis hampir serupa dengan selesema. Penyakit ini juga boleh menyebabkan sakit kepala, kesesakan hidung, demam, dan hilangnya deria bau. Walau bagaimanapun, gejala sinusitis sebenarnya tidak terhad kepada perkara ini. Sinusitis juga boleh membuat hidung tersumbat disertai dengan pelepasan kuning kehijauan.

Baca juga: 15 Petua Untuk Mencegah Sinusitis Berulang

Perbezaan Antara Sinusitis Akut dan Kronik

Seseorang yang menderita resdung akan mengalami kesakitan dan keperitan di muka ketika ditekan. Demamnya agak berbeza dengan selesema, demam yang disebabkan oleh sinusitis boleh mencapai suhu 38 darjah celcius atau lebih. Nah, sinusitis juga terbahagi kepada beberapa jenis, misalnya, sinusitis akut dan kronik. Jadi, apa perbezaan antara sinusitis akut dan kronik?

Sinusitis akut

Sinusitis akut berlaku apabila ruang di dalam hidung (sinus) menjadi radang dan membengkak. Keadaan ini menjengkelkan dan menyebabkan lendir bertambah. Sinusitis akut menyukarkan seseorang untuk bernafas melalui hidung. Kawasan di sekitar mata dan wajah terasa bengkak dan sakit, hingga sakit kepala.

Sinusitis akut biasanya disebabkan oleh selesema. Sekiranya jangkitan bakteria berkembang, sinusitis akut akan hilang dalam seminggu hingga 10 hari, bersama dengan rawatan di rumah yang diperlukan untuk merawat sinusitis. Gejala sinusitis akut termasuk:

 • Pelepasan tebal, kuning, atau kehijauan dari hidung atau belakang tekak ( saliran postnasal ).
 • Kesesakan hidung, menyebabkan kesukaran bernafas melalui hidung.
 • Kelembutan, pembengkakan, dan sensasi tekanan di sekitar mata, pipi, hidung, atau dahi yang bertambah buruk ketika membongkok.
 • Tekanan di telinga.
 • Sakit kepala.
 • Sakit gigi
 • Deria bau berubah.
 • Batuk.
 • Nafas berbau.
 • Keletihan.
 • Demam.

Baca juga: Sinusitis Membuat Kepala Pusing? Atasi Dengan Cara Ini

Sinusitis kronik

Sinusitis kronik berlaku apabila ruang di dalam hidung dan kepala (sinus) membengkak dan menjadi radang selama tiga bulan atau lebih lama, walaupun ada rawatan. Keadaan ini mengganggu cara lendir normal mengalir dan menyebabkan hidung tersumbat. Akhirnya, seseorang akan sukar bernafas melalui hidung, di sekitar mata mungkin terasa bengkak atau sakit.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan, pertumbuhan sinus yang tidak normal (polip hidung) atau pembengkakan lapisan sinus. Kadang-kadang sinusitis kronik juga disebut rhinosinusitis kronik, keadaan ini dapat dialami oleh orang dewasa dan kanak-kanak.

Gejala sinusitis kronik yang biasa adalah:

 • Keradangan hidung.
 • Pelepasan berwarna tebal dari hidung.
 • Terdapat saliran di bahagian belakang tekak.
 • Kesesakan hidung menyukarkan pernafasan melalui hidung.
 • Sakit atau bengkak di sekitar mata, pipi, hidung, atau dahi.
 • Deria bau dan rasa berkurang.

Pada dasarnya sinusitis kronik dan akut mempunyai simptom yang sama, hanya tempohnya berbeza. Selain itu, sinusitis saya adalah jangkitan sementara dari sinus yang berkaitan dengan selesema. Gejala sinusitis kronik berlangsung lebih dari 12 minggu.

Baca juga: Adakah Sinusitis Berjangkit?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai resdung? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbincang dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Sinusitis?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Sinusitis akut.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Sinusitis kronik.