Kesihatan

Jarang Digunakan Untuk Memasak, Inilah 5 Khasiat Kunyit Putih

Jakarta - Sering disebut Zedoaria atau Amba Haldi, kunyit putih adalah akar tanaman Curcuma zedoaria. Tumbuhan ini tergolong dalam genera Curcuma dan Zingiberaceae. Kunyit putih berasal dari India dan Indonesia, tetapi kini telah ditanam di Eropah sejak abad ke-6.

Walaupun kunyit putih jarang digunakan sebagai rempah memasak dan sering diganti dengan halia, rempah ini dapat dijumpai sebagai ramuan dalam beberapa hidangan Asia. Di Indonesia, misalnya, kunyit putih digunakan sebagai penambah rasa dalam hidangan kari, sementara di Thailand, rempah yang satu ini dicampurkan dalam penyediaan salad.

Zedoaria mempunyai daging yang lebih lembut daripada halia, rasanya keduanya serupa, tetapi kunyit putih menyumbang kepada rasa pahit dari hidangan yang diproses. Lalu, apa faedah kunyit putih untuk badan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Mengatasi Masalah Pencernaan

Selama ribuan tahun, kunyit putih dipercayai dapat mengatasi masalah yang berlaku dalam pencernaan. Minyak pati dari bahan-bahan ini berkesan untuk merawat kolik, hilang selera makan, kembung perut, dan sukar membuang air besar.

Baca juga: 4 Tanda Masalah Pencernaan Tidak Dihiraukan

  • Aktiviti Antimikrob pada Kunyit Putih

Ekstrak dari kunyit putih menunjukkan aktiviti antimikrob yang sangat kuat. Minyak bahan dapur ini berkesan melawan mikrob seperti E coli , S. aureus , spesies Corynebacterium , Candida sp. , Aspergillus sp. , dan banyak lagi. Minyak ini menunjukkan aktiviti antibakteria terhadap bakteria yang membawa makanan. Sebenarnya, aktiviti antimikroba minyak kunyit putih sama kuatnya dengan ubat kumur dalam menangani patogen oral.

Kemudian, ada juga aktiviti yang berkaitan dengan antijamur. Minyak pati kunyit putih telah terbukti berkesan dalam menghentikan pertumbuhan spesies kulat tahan dadah, serta menghalang pertumbuhan amuba, Entamoeba histolytica , dan memberi kesan larva pada nyamuk.

  • Aktiviti Antikanker

Manfaat lain dari kunyit putih adalah berkaitan dengan aktiviti antikankernya. Ekstrak berair dari bahan ini mempunyai potensi antimetastatik serta menghalang metastasis pada sel melanoma. Ekstrak alkoholnya mempunyai sifat antikanker dan anti-radang.

Sementara itu, kurkuminoid dari kunyit putih memberikan aktiviti antikanker terhadap sel barah ovari. Ekstrak lain dari tumbuhan ini adalah sitotoksik pada karsinoma paru-paru sel besar, barah prostat, dan barah hati.

Baca juga: Ketahui 5 Cara Semula jadi untuk Melegakan Sakit Gigi di Rumah

  • Sebagai Antioksidan dan Antiallergik

Minyak curcuma dari zedoaria mempunyai aktiviti antioksidan sederhana hingga baik, dengan membersihkan radikal bebas dan ion logam berat chelate. Selain itu, ekstrak curcuma bersifat hypoallergenic dan digunakan sebagai ubat untuk reaksi kulit alergi.

Curcumin ini menunjukkan aktiviti anti-alergenik tertinggi dan ini dimediasi dengan menghalang aktiviti protein keradangan dan mencegah pelepasan bahan kimia yang mencetuskan reaksi alergi.

  • Sebagai anti-radang dan penghilang rasa sakit

Ekstrak alkohol kunyit putih terbukti mempunyai kesan anti-radang dan antirheumatik yang berkaitan dengan arthritis. Sebatian curzerenone dan dehydrocurdione menyumbang kepada aktiviti anti-radang herba mereka. Curcumenol, sebatian yang terkandung dalam kunyit putih menunjukkan aktiviti sebagai penghilang rasa sakit yang lebih baik daripada aspirin.

Baca juga: Adakah Terdapat Manfaat Kesihatan Susu Kuda?

Itulah lima khasiat kunyit putih yang masih jarang diketahui. Walaupun ia mempunyai rasa yang tidak mesra, di belakangnya terdapat manfaat yang sangat baik untuk kesihatan tubuh. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai faedah kunyit putih, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Pantas muat turun permohonan , kerana anda juga dapat membeli ubat, vitamin, atau melakukan pemeriksaan makmal secara rutin tanpa meninggalkan rumah.