Kesihatan

Cedera Hamstring vs ACL, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Jakarta - Kecederaan adalah satu perkara yang dapat dielakkan oleh kebanyakan orang, terutama atlet. Sesiapa yang mengalami kecederaan, tentu saja, tidak dapat bergerak dengan baik. Terutama jika anda mengalami kecederaan hamstring atau kecederaan pada ligamen lutut anterior yang dikenali sebagai ACL.

Kecederaan Hamstring dan ACL adalah dua jenis kecederaan. Kecederaan hamstring adalah kecederaan pada otot hamstring, yang berada di paha kaki. Manakala ligamen lutut anterior atau ACL adalah keadaan yang dicirikan oleh kerosakan pada ligamen lutut anterior. Fungsi ligamen lutut anterior adalah untuk menghubungkan tulang kaki bawah ke tulang kaki atas dan menjaga kestabilan lutut.

Baca juga: Sebab Atlet Selalunya Mendapat Kecederaan Hamstring

Oleh itu, kedua-dua jenis kecederaan ini sangat berbeza. Jadi mana yang lebih berbahaya? Kedua-dua jenis kecederaan ini mempunyai kesan yang agak buruk dan berbahaya jika tidak dirawat dengan segera. Kecederaan hamstring yang menyebabkan tulang patah. Ini kerana ototnya koyak ketika seseorang mengalami kecederaan hamstring. Otot koyak dan terlepas dari tulang mengakibatkan sejumlah tulang kecil di dalam badan ditarik, menyebabkan patah tulang.

Sementara itu, kecederaan ligamen lutut anterior boleh berubah menjadi kecederaan ligamen lutut anterior kronik jika tidak dirawat dengan segera. Keadaan ini menyukarkan seseorang untuk mengawal pergerakan lutut sehingga tulang shin dan paha lebih kerap beralih. Lebih teruk lagi, kecederaan ini meningkatkan risiko sakit sendi, kekakuan, dan bengkak, juga dikenali sebagai osteoartritis awal.

Kecederaan hamstring

Terdapat banyak perkara yang meningkatkan kecederaan hamstring seseorang. Sebilangannya adalah faktor usia, senaman berlebihan, saraf bawah yang terjepit dan juga disebabkan oleh keletihan atau keadaan kesihatan yang buruk.

Gejala seseorang yang mengalami kecederaan hamstring termasuk sakit di bahagian belakang kaki semasa bersenam, bengkak, lebam, penurunan kelenturan, penurunan daya tahan ketika berlari atau berdiri, dan sakit dan nyeri di bahagian belakang kaki. Kecederaan hamstring dielakkan dengan memanaskan badan sebelum melakukan senaman dan melakukan teknik senaman yang betul.

Baca juga: Pergerakan dan Peralatan Sukan yang Mencetuskan Kecederaan

Kecederaan Ligamen Lutut Anterior (ACL)

Kecederaan ligamen lutut anterior berlaku kerana pergerakan berhenti secara tiba-tiba ketika seseorang melakukan aktiviti fizikal atau sukan. Terdapat beberapa jenis sukan yang boleh meningkatkan risiko kecederaan ligamen lutut anterior jika tidak dilakukan dengan betul atau tanpa pemanasan seperti bola sepak, bola keranjang, ragbi, tenis, bermain ski dan juga bola tampar.

Gejala yang dirasakan oleh seseorang yang mengalami kecederaan ligamen lutut anterior adalah sakit di bahagian luar dan belakang lutut, bengkak di sekitar lutut, pergerakan lutut yang tidak dapat dilakukan secara optimum dan terhad.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pertolongan cemas agar kecederaan tidak bertambah buruk, seperti memampatkan lutut dengan ais, lutut yang cedera perlu diikat dengan kain untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan penumpukan cecair di lutut selepas kecederaan. Semasa berehat, jaga lutut lebih tinggi daripada paha anda.

Fisioterapi juga dapat dilakukan untuk merawat kecederaan, seperti memasukkan, kinesiotaping, regangan lembut , dan latihan pengukuhan. Bersukan adalah cara untuk menjaga kesihatan tubuh, tetapi ingatlah bahawa dalam melakukan sebarang jenis senaman, anda harus memanaskan badan dan melakukan sukan mengikut peraturan untuk mengelakkan kecederaan. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai masalah kesihatan otot dan saraf melalui aplikasi tersebut . Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah Cedera Yang Sering Ketika Bermain Badminton