Kesihatan

Jaga kesihatan anda, ini adalah tekanan darah normal bagi wanita

, Jakarta - Memiliki tahap tekanan darah normal adalah penting. Tekanan darah berfungsi untuk memaksa darah mengalir di sekitar sistem peredaran darah, sehingga oksigen atau nutrien dapat dihantar melalui arteri kita ke tisu dan organ. Nah, tekanan darah yang terlalu tinggi atau rendah boleh menyebabkan bahaya pada tubuh, jadi anda mesti menjaga kesihatan yang normal.

Selain menjalani gaya hidup sihat, penting untuk mengetahui bilangan selamat untuk tekanan darah. Terutama bagi wanita, kerana tekanan darah mereka berbeza dengan lelaki dan boleh dipengaruhi oleh hormon dalam badan. Wanita yang hamil juga biasanya mempunyai tekanan darah yang lebih tinggi kerana terdapat bayi di dalam rahimnya.

Baca juga: 5 Tanda Orang Yang Berpengaruh Terpengaruh dengan Hipertensi

Tekanan Darah Normal untuk Wanita

Tekanan darah manusia berfungsi dengan menggunakan undang-undang asas fizik, iaitu ia mengalir ke seluruh tubuh kerana perbezaan tekanan. Tekanan darah paling tinggi pada awal perjalanannya dari jantung, ketika memasuki aorta dan paling rendah pada akhir perjalanannya di sepanjang cabang arteri yang lebih kecil. Perbezaan tekanan menyebabkan darah mengalir ke seluruh badan.

Alat yang digunakan untuk mengukur tekanan darah adalah sphygmomanometer, yang terdiri dari gelang getah, manset yang dilambung tangan atau pam mesin. Setelah manset cukup melambung untuk menghentikan denyutan nadi, bacaan diambil, sama ada secara elektronik atau dengan dail analog.

Tekanan darah wanita normal ialah 120/80 mmHg atau lebih rendah. Wanita dengan tekanan darah ini dianggap sihat dan semua organ mereka berjalan lancar. Jantung berdegup dengan irama yang betul dan peredaran darah di badan juga berjalan lancar. Sekiranya tekanan darah seorang wanita telah mencapai 130/90 mmHg atau lebih tinggi, maka mereka dikatakan mengalami hipertensi. Atas sebab ini, perlu mengambil langkah-langkah yang disarankan oleh doktor dan pakar kesihatan lain agar tekanan darah dapat kembali normal.

Baca juga: Corak Makan Sihat Boleh Dadah Tinggi Darah

Petua Menjaga Tekanan Darah Normal

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini , setiap 20/10 mm Hg peningkatan tekanan darah akan menggandakan risiko penyakit kardiovaskular. Oleh itu, sentiasa menjaga tekanan darah anda dalam tahap normal.

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan tekanan darah tinggi, ubat tidak mutlak. Rawatan pada peringkat awal harus dilakukan melalui perubahan gaya hidup. Berikut adalah beberapa perkara untuk membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat:

  • Mengekalkan berat badan yang sihat;

  • Makan makanan yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu rendah lemak, atau anda boleh mengikuti diet yang sihat untuk jantung seperti diet DASH atau Mediterranean;

  • Kurangkan sodium, atau garam dalam diet;

  • Lakukan senaman aerobik secara berkala, seperti berjalan pantas, sekurang-kurangnya 30 minit sehari, setiap hari;

  • Hadkan pengambilan alkohol;

Anda juga boleh meminta langkah-langkah yang dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi melalui perbincangan dengan doktor di . Doktor akan sentiasa bersedia memberi anda nasihat kesihatan yang anda perlukan.

Itulah maklumat mengenai tekanan darah normal wanita yang perlu anda ketahui. Sekali lagi, langkah rawatan atau pencegahan utama untuk mengelakkan tekanan darah tinggi adalah gaya hidup sihat.Selain lebih selamat, mengamalkan gaya hidup sihat juga memberi manfaat kepada kesihatan keseluruhan anda.

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Membaca Garis Panduan Tekanan Darah Baru.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Tekanan Darah Normal?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found