Kesihatan

Diet ternyata dapat mengatasi jerawat, inilah buktinya

Jakarta - Jerawat adalah masalah kulit yang paling biasa. Bukan hanya di Indonesia, masalah jerawat ini tidak lagi asing di pelbagai negara lain di dunia. Keadaan ini sering bermula pada usia baligh, biasanya berusia antara 12 hingga 24 tahun. Jerawat boleh menyebabkan kulit berminyak dan munculnya lesi. Gejala bervariasi, mulai dari ringan hingga sederhana, dan mempengaruhi aktiviti harian.

Hingga kini, tidak ada penawar jerawat sepenuhnya, kerana jerawat boleh kembali apabila terdapat ketidakseimbangan hormon. Walau bagaimanapun, terdapat banyak ubat dan krim anti jerawat di pasaran yang membantu mengurangkan kesannya. Sayangnya, tidak banyak orang tahu bahawa perubahan gaya hidup dapat mengurangkan penampilan jerawat, terutama memperbaiki diet.

Bagaimana Diet Membantu Mengalami Jerawat?

Salah satu perkara yang mempengaruhi kesihatan kulit anda, termasuk masalah jerawat, adalah diet. Anda perlu tahu bahawa ada beberapa makanan yang meningkatkan kadar gula dalam darah lebih cepat daripada yang lain. Ini mengakibatkan pembebasan insulin di dalam badan. Insulin yang berlebihan dalam darah boleh menyebabkan kelenjar minyak menghasilkan lebih banyak minyak, dan meningkatkan risiko jerawat.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Jerawat dengan Kaedah Semula jadi

Beberapa makanan yang mencetuskan lonjakan insulin termasuk nasi putih, roti putih, gula, dan spageti. Oleh kerana kesannya meningkatkan pengeluaran insulin, makanan ini dianggap karbohidrat glisemik tinggi. Maksudnya, makanan jenis ini dibuat dari gula sederhana.

Coklat juga dipercayai menjadikan keadaan jerawat di wajah anda lebih teruk, tetapi nampaknya tidak mempengaruhi semua orang. Sekurang-kurangnya inilah yang dinyatakan dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik pada tahun 2014.

Baca juga: Mitos dan Fakta Mengenai Kulit dan Jerawat

Lalu, Makanan Apa yang Membantu Mengatasi Jerawat?

Makan diet rendah glisemik yang diperbuat daripada karbohidrat kompleks mengurangkan risiko anda terkena jerawat. Karbohidrat kompleks terdapat dalam makanan seperti biji-bijian, kekacang, serta buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dimasak. Makanan yang mengandungi mineral zink, vitamin A, vitamin E, dan antioksidan juga dianggap bermanfaat kerana membantu mengurangkan keradangan.

Nah, kajian yang diterbitkan di Jurnal American Academy of Dermatology pada tahun 2007, dijelaskan bahawa mengikuti diet rendah glisemik, protein tinggi selama 12 minggu membantu mengurangkan jerawat dengan ketara dan membantu menurunkan berat badan.

Kemudian, satu lagi kajian diterbitkan dalam Jurnal Toksikologi Kutaneus dan Ocular pada tahun 2013 menyatakan bahawa tahap rendah vitamin A dan E dalam badan dikaitkan dengan keadaan jerawat yang lebih teruk. Sementara itu, peranan antioksidan bersama dengan omega-3 dalam penjagaan kulit adalah untuk membantu mengurangkan keradangan.

Baca juga: Lokasi jerawat di wajah menunjukkan keadaan kesihatan

Satu kajian yang diterbitkan dalam Lipid in Health and Disease pada tahun 2008 mendapati bahawa orang yang mengambil suplemen omega-3 dan antioksidan secara berkala mengalami penurunan pertumbuhan jerawat. Bukan hanya itu, penggunaan ini juga memberi manfaat dalam meningkatkan kesihatan mental. Sebabnya, jerawat boleh menyebabkan timbulnya tekanan emosi pada orang yang mengalaminya.

Walau bagaimanapun, untuk menggunakannya dengan betul, ada baiknya anda bertanya kepada doktor terlebih dahulu mengenai cadangannya. Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi dan tanya doktor secara langsung, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Caperton, Caroline, MD, MSPH., Et al. 2014. Diakses pada tahun 2020. Double-blind, Kajian yang dikendalikan oleh Placebo Menilai Kesan Penggunaan Coklat pada Subjek dengan Sejarah Jerawat Vulgaris. Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik 7 (5): 19-23.
Ozugus, P., et al. 2014. Diakses tahun 2020. Penilaian tahap vitamin A dan E serum dan zink mengikut tahap keparahan jerawat vulgaris. Jurnal Toksikologi Kutaneus dan Ocular 33 (2): 99-102.
Smith, R.N., et al. 2007. Diakses pada tahun 2020. Kesan diet tinggi protein, rendah glisemik berbanding diet tinggi glisemik konvensional terhadap parameter biokimia yang berkaitan dengan jerawat vulgaris: percubaan rawak, bertopeng penyiasat, terkawal. Jurnal Akademi Dermatologi Amerika 57 (2): 247-256.
Rubin, Mark. G., et al. 2008. Diakses pada tahun 2020. Jerawat vulgaris, kesihatan mental dan asid lemak omega-3: laporan kes. Lipid dalam Kesihatan dan Penyakit (7): 36.