Kesihatan

Ekzema Atopik pada Bayi, Berbahaya atau Tidak?

Jakarta - Kekebalan bayi yang lemah menjadikan mereka rentan terhadap berbagai jenis penyakit, termasuk masalah kulit, seperti eksim atopik. Sekiranya ibu melihat bahawa kulit anak kecilnya mengalami ruam diikuti oleh gatal-gatal dan perubahan tekstur kulit menjadi retak, mungkin dia mengalami penyakit kulit atopik ini.

Tidak dapat tidak, si kecil menjadi lebih cerewet kerana dia merasa tidak selesa. Lalu, adakah benar ekzema pada kulit anak ini cukup berbahaya? Adakah akan ada ruam ketika dia dewasa?

Ekzema Atopik Mudah Terhadap Kanak-kanak

Eksim atopik cenderung menyerang kanak-kanak. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud penyakit kulit ini tidak dapat terjadi pada orang dewasa. Sebabnya, dermatitis atopik sering berlaku, baik pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa.

Ekzema dicirikan oleh munculnya bintik merah atau ruam pada permukaan kulit yang terkena keradangan, disertai dengan pembakaran, gatal-gatal, dan kulit kering. Sementara itu, kata atopik merujuk kepada kanak-kanak yang biasanya mempunyai jenis alahan tertentu. Sekiranya anak anda mengalami eksim, risiko terkena penyakit atopik lain juga meningkat, seperti menghidap asma.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Baru Lahir Juga Dapat Menghidap Eksim Atopik

Gejala yang dapat dilihat dari gangguan kulit ini adalah kulit yang kering dan menyebabkan kegatalan yang teruk. Sekiranya tercalar, permukaan kulit akan menjadi jengkel dan berubah menjadi kemerahan. Sekiranya tidak dihentikan segera, menggaru secara berterusan menjadikan permukaan kulit menebal dan melepuh sehingga keluar cecair.

Dalam beberapa keadaan, bahagian kulit yang meradang juga dijangkiti, terutamanya dengan gejala yang mudah hilang dan muncul semula. Semasa keadaan ini, lapisan permukaan kulit menebal, sehingga kulit terasa kasar ketika disentuh.

Keseriusan penyakit kulit ini juga berbeza-beza. Anak kecil anda yang mengalami eksim ringan ditandai dengan munculnya ruam pada sebahagian kulit yang kadang-kadang menyebabkan gatal. Namun, dalam kes yang lebih akut, penyakit kulit ini boleh menyebabkan ruam yang merebak ke seluruh badan dan diikuti dengan gatal yang berpanjangan.

Baca juga: Ekzema Atopik Semasa Kehamilan Malahan Dapat Dirawat Secara Kekal

Kemudian, Adakah Ekzema Berbahaya pada Bayi?

Ibu perlu tahu bahawa eksim atopik adalah penyakit kulit yang berlaku dalam jangka masa yang panjang, dengan gejala yang kelihatan hilang hingga tiga kali dalam sebulan. Penyakit ini mudah menyerang kanak-kanak yang mempunyai alahan atau sejarah perubatan dengan ibu bapa yang mengalami eksim atopik.

Ekzema boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, terutamanya di kawasan yang mempunyai lipatan. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, komplikasi serius akan berlaku, seperti jangkitan kulit, asma, dermatitis kontak, gangguan visual, gangguan tidur dan masalah tingkah laku.

Bagaimana ia dikendalikan?

Sebenarnya, tidak ada cara yang betul untuk mengubati eksim atopik sepenuhnya. Rawatan yang diberikan hanya bertujuan untuk mengurangkan keparahan gejala yang disebabkan. Biasanya, ubat yang sering diresepkan adalah pelembap dan steroid dalam bentuk topikal. Memberi pelembap bertujuan untuk mencegah kulit kering dengan cepat, sementara steroid diberikan untuk mengurangkan ruam dan bengkak.

Baca juga: Gejala yang muncul pada kulit akibat eksim atopik

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membeli ubat tersebut, anda boleh memesannya melalui perkhidmatan Buy Medicine dari . Ibu hanya perlu buat mengimbas untuk preskripsi, isikan alamat destinasi, dan ubat akan tiba dalam masa 1 jam. Namun, untuk dapat menggunakannya, ibu perlu muat turun permohonan pertama.