Kesihatan

Inilah Proses Melakukan Pemeriksaan Spirometri

, Jakarta - Ketika anda mengalami kesukaran bernafas, doktor anda mungkin melakukan ujian yang disebut spirometri. Ini adalah ujian yang sangat biasa digunakan untuk memahami seberapa baik paru-paru berfungsi. Spirometri mengukur tiga perkara: berapa banyak udara yang anda dapat menghirup masuk dan keluar dan seberapa cepat anda dapat menghembuskan udara dari paru-paru anda.

Berdasarkan pengukuran ini, doktor dapat mulai mendiagnosis masalah, seperti COPD (penyakit paru-paru obstruktif kronik), asma, dan keadaan lain yang menyukarkan pernafasan. Jadi, bagaimana proses pemeriksaan spirometri? Inilah perbincangannya!

Baca juga: 6 Penyakit Yang Dapat Dikesan Melalui Pemeriksaan Spirometri

Anda tidak perlu melakukan apa-apa untuk mempersiapkan spirometri, walaupun ada beberapa perkara yang perlu diingat:

  1. Anda harus mengelakkan makanan besar sebelum peperiksaan.

  2. Bercakap dengan doktor anda untuk melihat apakah ada ubat yang tidak boleh anda ambil pada hari peperiksaan.

  3. Pakai pakaian yang selesa.

  4. Ujian itu sendiri mengambil masa kira-kira 15 minit, dilakukan di bilik pemeriksaan doktor, selepas itu anda boleh menjalani hari anda seperti biasa.

Bagaimana Prosedur Spirometri Dilakukan?

Proses pemeriksaan agak mudah. Anda akan duduk di atas kerusi dan meletakkan klip di hidung untuk menutup hidung. Kemudian, anda akan menarik nafas dalam-dalam dan menghembuskan nafas secepat dan sekeras yang anda boleh masuk ke dalam tiub. Tiub disambungkan ke mesin yang disebut spirometer.

Anda mesti menutup bibir dengan ketat di sekitar tiub, supaya tidak ada udara yang keluar. Biasanya ujian dilakukan tiga kali untuk memastikan hasilnya konsisten. Sekiranya keputusan ketiga-tiga ujian itu berbeza, anda mungkin diminta mengulang ujian tersebut. Dari tiga keputusan yang diperoleh, hasil dengan skor tertinggi akan digunakan sebagai hasil akhir.

Spirometri mencatatkan berapa banyak udara yang anda hembuskan dari paru-paru anda dan kelajuan anda menghembuskan nafas juga direkodkan. Semua maklumat ini membantu doktor anda mendiagnosis penyakit paru-paru jika anda menghidapnya.

Baca juga: Sebab-sebab Orang dengan Fibrosis Pulmonari Memerlukan Pemeriksaan Spirometri

Adakah Spirometri Selamat Dilakukan?

Spirometri tidak menyakitkan. Sebilangan besar orang yang menjalani pemeriksaan, biasanya tidak mengalami kesan sampingan bergantung kepada keadaan kesihatan. Anda mungkin hanya merasa sedikit pening atau lelah setelah ujian menghirup dan menghembus nafas. Sekiranya anda menghidap penyakit jantung atau menjalani pembedahan baru-baru ini, anda perlu membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan spirometri tidak akan menjadi masalah bagi keadaan kesihatan anda.

Hasil Spirometri

Setelah pemeriksaan selesai, doktor akan memberikan diagnosis yang biasanya merangkumi:

1. Kapasiti Vital Paksa (FVC)

Ini adalah ukuran jumlah udara yang dapat anda hirup masuk dan keluar. Hasil FVC yang lebih rendah daripada biasa menunjukkan bahawa anda mempunyai pernafasan yang terhad.

2. Isipadu Luput Paksa (FEV-1)

Ini mengukur berapa banyak udara yang dapat anda hembuskan dari paru-paru anda dalam satu saat. Skor FEV-1 yang lemah menunjukkan bahawa anda menghidap penyakit ini ”saluran udara yang terhalang", Seperti COPD. Penyakit saluran udara obstruktif bermaksud paru-paru dapat mengisi dengan udara normal, tetapi saluran udara terlalu sempit untuk menghembus nafas dengan betul.

Baca juga: Jalani Kehidupan yang Lebih Sihat dengan Menjaga Kesihatan Paru

Hasil biasanya diberikan kepada pakar untuk disemak. Doktor harus mendapatkan laporan dalam beberapa hari dan harus membincangkannya dengan anda. Sekiranya doktor anda mengesyaki anda mempunyai saluran udara tersumbat, maka anda mungkin diberi ubat untuk mengubatinya. Ini dipanggil bronkodilator. Selepas beberapa minit, anda boleh mengambil ujian spirometri sekali lagi untuk melihat apakah bronkodilator membuat perbezaan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai proses pemeriksaan spirometri, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Berbual dengan Seorang Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu keluar rumah ..

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Spirometri.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found