Kesihatan

Petua Merawat Kulit Yang Terbakar Matahari

Jakarta - Selain menyebabkan kulit kering dan menyebabkan bintik-bintik hitam dan keriput, sinar matahari juga dapat membuat kulit menjadi gelap, bahkan terbakar. Kegelapan kulit ini adalah kesan jangka panjang dari pendedahan kepada sinar ultraviolet (UV) yang membahayakan kulit anda. Untuk mengatasinya, terdapat pelbagai cara untuk merawat kulit dari sinar matahari. Namun, ada baiknya anda juga perlu mengetahui sedikit mengenai sinaran UV.

Matahari sendiri memancarkan dua sinar UV, iaitu UVA dan UVB. Kedua-duanya sama-sama merosakkan kulit. Walau bagaimanapun, UVA boleh menyebabkan kerosakan yang lebih teruk, seperti kerosakan pada DNA, menjadikan kulit berkerut, dan bahkan meningkatkan risiko barah kulit. Walaupun UVB hanya sampai ke permukaan kulit, kesannya "hanya" menjadikan kulit hangus atau merah.

Terdapat dua tahap kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar UV. Untuk tahap pertama, sinar UV akan mempengaruhi lapisan kulit epidermis. Walaupun tahap kedua mengganggu, kerana pendedahan sinar UV dapat menyebabkan terbakar sinar matahari, mempengaruhi lapisan kulit yang lebih dalam, dan bahkan dapat membuat kulit melepuh.

Walaupun begitu, untungnya ada beberapa cara untuk mengurangkan kesan pembakaran kulit dengan kaedah dan bahan semula jadi. Nah, inilah penjelasan yang perlu anda ketahui.

  1. Pawpaw

Seperti yang dilaporkan Kesihatan Saya, Pepaya juga boleh menjadi cara semula jadi untuk merawat kulit dari sinar matahari. Sangat mudah, anda hanya perlu mencampurkan pepaya tumbuk ke dalam mangkuk dengan satu sudu madu. Sebab penggunaan madu, kerana dapat melembapkan kulit. Sementara betik dapat memutihkan dan membantu mengatasi kulit yang menghitam kerana terdedah kepada cahaya matahari secara semula jadi. Pepaya, yang kaya dengan vitamin C dan E, juga dapat mencerahkan, menyuburkan, dan melindungi sel dari radikal bebas yang merosakkan kulit.

  1. Putih telur

Kandungan putih telur dikenali sebagai bahan yang baik untuk membersihkan pori-pori kulit. Menariknya, putih telur juga dapat menjadikan kulit lebih kencang dan cerah, dan dapat mengurangkan toksin yang ada di kulit anda. Baiklah, bagaimana menggunakannya hanya lumurkan putih telur di kawasan yang terbakar. Kemudian, biarkan kering dan basuh dengan air sejuk.

  1. Kentang Mentah

Merawat kulit dari sinar matahari juga boleh menggunakan kentang mentah. Seperti yang dilaporkan Kesihatan Saya, kentang berfungsi sebagai ramuan peluntur semula jadi dan membantu mengurangkan kegelapan kulit akibat cahaya matahari. Cara menggunakannya dengan menggunakan kentang yang telah dihaluskan pada wajah, dan biarkan selama 30 minit. ( Baca juga : 5 Rahsia Kulit Cantik dari Pelbagai Negara)

  1. Timun

Timun boleh anda gunakan sebagai perapi kulit yang terbakar oleh cahaya matahari. Bukan itu sahaja, timun juga dapat melembapkan kulit dan menjadikannya terasa anjal. Kerana, timun mengandung antioksidan yang dapat melawan radikal bebas dan menyuburkan kulit. Nah, bagaimana membuatnya dengan menghaluskan timun dan menggosoknya pada kulit yang hangus.

  1. Memampatkan

Anda boleh menggunakan tuala basah untuk memampatkan kulit ketika kulit hangus di bawah sinar matahari. Memampatkan selama 10-15, tujuannya adalah untuk mengembalikan suhu kulit. Paling tidak, jangan sampai kulit hangus bersentuhan langsung dengan air, kerana boleh merengsakannya.

Gejala selaran matahari boleh muncul dalam beberapa jam dari pendedahan cahaya matahari. Sementara kerosakan, biasanya akan dapat dilihat setelah 24 jam. Apa yang perlu anda ketahui, kerosakan kulit jangka panjang dapat meningkatkan risiko penyakit kulit lain, bahkan barah yang dapat muncul setelah bertahun-tahun.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua merawat kulit yang terbakar sinar matahari, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan mengenainya. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found