Kesihatan

Ulser Berulang Ketika Berpuasa, Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Saya tidak percaya, bulan Ramadhan hanya tinggal beberapa hari lagi. Ini bermaksud bahawa anda akan berpuasa selama lebih kurang 30 hari. Tidak mustahil semua tabiat akan berubah, termasuk tabiat tidur dan pola makan dan gaya hidup. Puasa mempunyai banyak manfaat kesihatan, tetapi bagaimana dengan mereka yang mengalami ulser?

Adalah wajar bagi bisul untuk berulang ketika berpuasa, kerana perut tidak diisi dengan makanan atau minuman selama lebih dari 12 jam. Ini mencetuskan peningkatan asid perut, salah satu penyebab utama penyakit ulser. Sekiranya anda tidak dapat menahannya lagi, sudah tentu anda harus berbuka puasa kerana loya sangat menjengkelkan.

Baca juga: Ulser Kronik, Bolehkah Anda Berpuasa?

Sudah tentu, anda tidak mahu lebih banyak puasa dibatalkan kerana ini, bukan? Oleh itu, agar tidak berlaku, ikuti cara mudah di bawah!

  • Jangan Menunda Iftar

Kadang kala, aktiviti anda menjadikan anda tidak mempunyai waktu untuk berbuka puasa tepat pada waktunya. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami bisul harus tahu bahawa tidak tergesa-gesa untuk berbuka puasa akan membiarkan perut kosong lebih lama, dan ini akan menjadikan ulser yang anda alami lebih teruk. Oleh itu, di mana sahaja anda berada, selalu berbuka puasa tepat pada waktunya. Bawa air mineral dan beberapa makanan ringan sekiranya anda dalam perjalanan ketika tiba waktu berbuka puasa.

  • Makan Suhoor adalah Wajib

Nasihat yang paling penting bagi orang yang mengalami bisul adalah makan tepat pada waktunya. Semasa berpuasa, anda tidak boleh melewatkan waktu untuk makan sahur, kerana pada waktu ini anda juga harus minum ubat agar anda tidak mengalami ulser berulang ketika berpuasa. Masa penting untuk berulang ulser adalah antara 10 dan 14:00 atau ketika waktu makan tengah hari tiba.

Baca juga: Mencegah Kambuh, Ini Petua Berpuasa Bagi Orang Yang Mengalami Gastritis

  • Jangan Mendekati Pencetus

Tergoda dengan makanan dan minuman yang enak dilihat? Hati-hati, kerana tidak semuanya sedap dimakan, terutamanya jika anda mempunyai sejarah penyakit ulser. Semasa sahur dan iftar, jangan makan terlalu banyak makanan pedas, masam, dan berlemak. Elakkan juga minuman seperti kopi dan soda kerana ia mencetuskan peningkatan asid perut dan membuat dehidrasi. Anda juga tidak boleh terlalu tertekan di tempat kerja semasa berpuasa.

  • Pilih Makanan dan Minuman yang Selamat untuk Menu Sahur dan Iftar

Puasa mengubah waktu makan anda. Sekiranya pada mulanya anda makan 3 kali sehari, ketika berpuasa anda hanya makan 2 kali. Sekiranya pencernaan anda tidak siap, ulser yang berulang ketika berpuasa bukan lagi perkara yang mustahil berlaku.

Oleh itu, anda harus memilih menu yang betul untuk sahur. Tingkatkan pengambilan makanan berserat, kerana ini akan membuat anda kenyang lebih lama, sehingga anda tidak merasa lapar ketika berpuasa dan bisul dapat dielakkan. Jangan makan mi segera dan pasta pada waktu subuh dan iftar, kerana ia mencetuskan hakisan dinding perut.

Baca juga: Orang yang mengalami bisul dapat berpuasa, menjalani 12 petua ini

Tidak ada larangan berpuasa bagi orang yang mengalami bisul. Hanya itu, peraturan yang selamat diperlukan agar tidak berulang ulser yang mengganggu keselesaan dan kelancaran puasa. Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor mengenai ulser perut dan puasa, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut secara langsung dan tanya doktor. Muat turun permohonan pertama ada di telefon anda, ya! Ayuh, selamat berpuasa dengan badan yang sihat tanpa ulser!