Kesihatan

Inilah Kepentingan Menggunakan Serum Wajah

, Jakarta - Banyak wanita berpendapat bahawa rajin mencuci muka, menggunakan pelembap , pelindung matahari dan gosok sendiri adalah rangkaian rawatan yang mencukupi untuk kecantikan dan kesihatan kulit wajah. Sebenarnya, seperti badan, wajah juga memerlukan khasiat, anda tahu. Walau bagaimanapun, wajah hanya memerlukan nutrien dalam jumlah kecil dan anda boleh mendapatkannya melalui serum wajah.

Apa itu Serum Muka?

Serum wajah adalah sebotol kecil elixir berwarna jernih, tekstur ringan dan bebas minyak. Dengan bahan aktif seperti vitamin, mineral, dan antioksidan, serum dapat meresap jauh ke dalam kulit dengan lebih cepat, mudah dan sekata daripada pelembap wajah biasa. Serum wajah biasanya dalam bentuk gel atau losyen yang digunakan dengan menerapkannya ke wajah, seperti pelembap kulit. Boleh memberi banyak faedah untuk kulit wajah, berikut adalah sebab mengapa anda mesti menambahkan serum wajah ke dalam ritual penjagaan kecantikan anda setiap hari:

1. Melembapkan Kulit Muka

Kandungan antioksidan dalam serum wajah berguna untuk mengembalikan kelembapan kulit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara serum dan pelembap wajah. Serum mengandungi bahan aktif yang lebih kaya dan pekat daripada pelembap. Itulah sebabnya sebotol serum yang sedikit lebih mahal daripada pelembap wajah.

2. Baik untuk Kulit Berminyak

Bagi anda yang mempunyai kulit wajah berminyak, serum wajah sangat baik untuk mengurangkan minyak berlebihan. Serum wajah pada dasarnya diformulasikan tanpa minyak tambahan seperti yang biasa anda dapati dalam pelembap. Jadi, anda tidak perlu risau wajah anda akan berminyak semasa menggunakan serum wajah. Tepatnya dengan menggunakan serum wajah, beberapa masalah pada kulit wajah anda seperti bintik hitam, kapilari patah, dan lain-lain dapat diatasi.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa anda yang mempunyai kulit wajah normal dan kering tidak boleh menggunakan serum. Setiap orang dengan jenis kulit mereka sendiri masih boleh mendapatkan kelebihan serum wajah. Anda hanya perlu mencari jenis serum yang sesuai dengan jenis kulit anda dan memperhatikan urutan penggunaannya. Bagi orang-orang dengan jenis kulit normal hingga berminyak, disarankan untuk menggunakan serum terlebih dahulu, kemudian gunakan pelembap sehingga minyak yang dihasilkan oleh pelembap tidak menyekat serum, sehingga serum dapat diserap dengan baik ke dalam kulit. Bagi jenis kulit kering, disarankan untuk menunggu 15 minit selepas mencuci muka sebelum mula menggunakan serum.

3. Jauhkan Kesan buruk Pencemaran dan Cahaya Matahari

Pencemaran dan cahaya matahari yang melanda anda setiap hari ketika anda berada di luar rumah boleh menyebabkan bintik hitam di wajah anda, sehingga wajah anda kelihatan kusam dan tidak segar. Serum wajah berguna untuk menangkis kesan buruk yang disebabkan oleh pencemaran dan cahaya matahari. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan serum wajah setiap kali anda pergi ke luar.

4. Menyamarkan Titik Hitam di Muka

Sekiranya bintik hitam sudah muncul di kulit wajah, kandungan vitamin E dalam serum dapat berfungsi sebagai antioksidan yang kuat untuk mengatasi masalah kulit ini. Serum berfungsi dengan mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh sinar matahari dan radikal bebas yang anda hadapi setiap hari, sehingga bintik-bintik hitam pada kulit wajah dapat dihilangkan. Kesannya, wajah anda akan kembali cerah dan berseri.

5. Menghalang Penuaan Pramatang

Penuaan pramatang biasanya disebabkan oleh sinar UV yang mencetuskan munculnya bintik-bintik gelap, kedutan, dan garis-garis halus sebelum waktunya. Nah, penggunaan serum wajah dapat mencegah penuaan dini, kerana kandungan yang terkandung di dalamnya dapat menyuburkan wajah dan memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan sinar UV dari sinar matahari.

Jadi, jangan memandang rendah penggunaan serum wajah, kerana produknya penjagaan kulit Ini mempunyai pelbagai faedah untuk wajah anda. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kecantikan kulit wajah, gunakan saja aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi pakar dermatologi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Inilah Yang Dilakukan Wanita Berkulit Sihat Setiap Hari
  • 8 Urutan Penggunaan Penjagaan Kulit Yang Betul
  • Lakukan Rawatan Muka Ini untuk Mencegah Penuaan Pramatang