Kesihatan

Mitos atau Fakta, Makan Buah Zuriat Boleh Membuat Anda Hamil Dengan Cepat

“Kehamilan adalah kebahagiaan setiap pasangan suami isteri. Namun, ketika anda belum hamil, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan dan beberapa perkara boleh menjadikan program kehamilan berjalan lancar. Mengonsumsi buah zuriat dianggap efektif kerana dapat memenuhi keperluan antioksidan yang mempengaruhi keadaan kesuburan suami isteri. "

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu anda perhatikan ketika bersiap untuk hamil, dari fizikal hingga kesihatan mental. Kesihatan fizikal dan mental yang optimum dapat membantu anda mempercepat proses kehamilan yang diinginkan.

Makan makanan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, menjadi kebiasaan yang perlu dilakukan. Lalu, adakah benar bahawa pengambilan buah zuriat secara berkala dapat mempercepat proses kehamilan? Baiklah, anda harus merujuk ulasan mengenai faedah buah zuriat untuk proses kehamilan dalam artikel ini!

Baca juga: Rahsia Meningkatkan Kesuburan dengan Buah dan Sayuran

Kandungan dalam Buah Zuriat

Buah Zuriat atau juga dikenali sebagai buah doum mempunyai nama Latin Hyphaene thebaica. Pada mulanya, buah zuriat banyak digunakan oleh masyarakat Mesir sebagai minuman tradisional.

Buahnya mempunyai bentuk bulat dengan diameter sekitar 5-6 sentimeter per buah. Zuriat mempunyai aroma wangi yang cenderung manis. Buah Zuriat dikenali sebagai buah renyah dan mempunyai rasa manis yang sedikit masam. Itulah sebabnya, buah zuriat cukup terkenal di beberapa negara, termasuk Indonesia.

Lalu, adakah benar buah zuriat berkesan dalam membantu program kehamilan? Buah Zuriat mempunyai pelbagai nutrien dan vitamin di dalamnya, seperti vitamin C dan antioksidan. Kandungan antioksidan yang tinggi ini menyebabkan buah zuriat dianggap berkesan untuk mempercepat kehamilan.

Pemenuhan keperluan antioksidan mempengaruhi keadaan kesuburan, baik lelaki dan wanita. Pada lelaki, pemenuhan antioksidan dalam tubuh menjadikan keadaan sperma lebih sihat.

Antioksidan menjadikan pergerakan sperma meningkat lebih baik daripada lelaki yang kekurangan antioksidan dalam badan. Bukan hanya itu, bentuk sperma akan lebih baik apabila lelaki memenuhi keperluan antioksidan.

Pada wanita, antioksidan juga menjaga kualiti telur agar lebih sihat. Atas sebab ini, keperluan antioksidan sangat diperlukan bagi pasangan yang menjalani program kehamilan.

Kandungan buah zuriat memang dapat membantu mempercepat proses kehamilan. Walau bagaimanapun, anda juga harus mengimbangkannya dengan nutrien lain.

Selain buah zuriat, anda juga dapat memakan pelbagai jenis makanan lain yang dapat menunjang kesihatan tubuh untuk bersiap sedia menghadapi proses kehamilan. Gunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada pakar obstetrik mengenai pemakanan dan pemakanan yang diperlukan untuk memperbaiki keadaan kesuburan menjadi lebih baik.

Bagaimana, cukup muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Buah-buahan yang Harus Dimakan Semasa Program Kehamilan

Lakukan Ini Semasa Menjalani Program Kehamilan

Selain makan makanan yang dapat meningkatkan kesuburan, lakukan beberapa perkara ini semasa anda menjalani program kehamilan, seperti:

  1. Elakkan Tabiat Merokok dan Alkohol

Merokok dan minum alkohol adalah tabiat yang harus dihentikan ketika anda menjalani program kehamilan. Kebiasaan ini mempengaruhi kualiti sperma dan sel telur.

  1. Pengambilan Asid Folik

Tidak hanya diperlukan oleh wanita hamil, ketika bersiap untuk hamil, anda juga boleh mengambil asid folik. Dengan memenuhi keperluan folat sebelum menjalani kehamilan, keadaan ini dapat mengurangkan risiko gangguan kehamilan.

  1. Mengawal Berat

Perkara yang tidak boleh diabaikan semasa menjalankan program kehamilan adalah kawalan berat badan. Lakukan senaman secara berkala agar berat badan anda stabil dan anda mengelakkan kegemukan. Seseorang yang gemuk atau kurang berat badan terdedah kepada komplikasi kehamilan.

  1. Uruskan Kesihatan Mental

Selain kesihatan fizikal, kesihatan mental juga perlu diurus dengan baik semasa anda menjalankan program kehamilan.

Baca juga: Tidak Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

Itulah perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjalankan program kehamilan. Anda juga boleh mengunjungi pakar sakit puan secara langsung di hospital untuk melakukan pemeriksaan kesuburan untuk anda dan pasangan. Dengan cara itu, program kehamilan yang dijalankan akan lebih berkesan.

Rujukan:

Hasil Khas. Diperoleh pada tahun 2021. Buah Zuriat.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tingkatkan Kesuburan Anda Dengan Makanan Tambahan.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Merancang Kehamilan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found