Kesihatan

Ketahui Bahaya Hepatitis A dan Cara Mengatasinya

Jakarta - Ketika hati meradang, fungsi pentingnya untuk tubuh akan terganggu. Begitu juga ketika mengalami hepatitis A. Jangkitan hati yang disebabkan oleh virus ini dapat menular dengan mudah melalui makanan atau minuman yang tercemar.

Oleh itu, apakah bahaya yang bersembunyi jika dijangkiti hepatitis A? Bagaimana merawat atau bagaimana mengatasi penyakit ini? Ayuh, lihat perbincangan lebih lanjut!

Baca juga: Rawatan dan Pencegahan Hepatitis A

Bahaya Hepatitis A Yang Perlu Diperhatikan

Hepatitis A sebenarnya termasuk dalam kumpulan hepatitis akut. Maksudnya, penyakit ini pada umumnya akan sembuh dalam masa kurang dari 6 bulan. Jangkitan hepatitis A biasanya tidak menyebabkan penyakit jangka panjang (kronik) dan juga jarang membawa maut.

Walaupun begitu, hepatitis A masih perlu diperhatikan, kerana komplikasi maut dalam bentuk kegagalan hati masih dapat timbul. Kegagalan hati sebagai komplikasi hepatitis A berisiko bagi orang yang sudah tua atau pernah mengalami penyakit hati kronik sebelumnya. Sekiranya komplikasi ini berlaku, pesakit mesti menjalani rawatan di hospital.

Jangkitan hepatitis A semasa kehamilan juga perlu diperhatikan, kerana meningkatkan risiko kelahiran prematur. Tidak hanya itu, wanita hamil yang dijangkiti hepatitis A juga berisiko mengalami gangguan plasenta dan pecahnya selaput dini. Namun, belum diketahui apakah penyakit ini boleh menular ke bayi yang belum lahir.

Baca juga: Bolehkah Hepatitis A Disembuhkan Sepenuhnya?

Cara Mengatasi Hepatitis A

Tidak perlu rawatan khusus untuk mengobati hepatitis A kerana tubuh mempunyai sistem imun yang dapat melawan virus itu sendiri. Doktor hanya akan memberi ubat yang berguna untuk melegakan gejala yang disebabkan oleh hepatitis A, seperti ubat untuk melegakan loya dan muntah.

Jadi, penghidap hepatitis A dapat mengurus diri mereka sendiri di rumah dengan mengambil ubat-ubatan yang telah diresepkan oleh doktor. Selama masa perawatan, penderita hepatitis A juga harus membiarkan hati berehat dengan tidak minum alkohol atau ubat-ubatan yang dapat mempengaruhi hati.

Oleh itu, penghidap hepatitis A tidak boleh mengambil ubat tanpa preskripsi dan nasihat doktor. Selain itu, penderita hepatitis A juga perlu melakukan perkara berikut untuk mencegah penularan virus kepada orang lain:

  • Jangan melakukan hubungan seks terlebih dahulu dengan pasangan anda sehingga sembuh sepenuhnya.
  • Jangan berkongsi peralatan makan dengan isi rumah yang lain. Sekiranya anda ingin berkongsi peralatan makan, pastikan alat makan yang telah digunakan oleh pesakit telah dicuci sebelum digunakan oleh orang lain.
  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air bersih secara berkala, terutamanya setelah menggunakan tandas.
  • Elakkan berkongsi tuala dengan orang lain dan jangan mencampurkan dobi dengan orang lain.
  • Sementara itu, jangan sediakan makanan untuk orang lain.
  • Sebaiknya jangan keluar rumah sekurang-kurangnya seminggu selepas gejala mula muncul.

Baca juga: Ini adalah langkah-langkah untuk mencegah hepatitis A

Juga penting untuk berjumpa doktor secara berkala untuk memantau perkembangan keadaan kesihatan. Sebilangan besar penghidap hepatitis A akan sembuh dalam masa dua hingga enam bulan tanpa menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Namun, itu tidak bermaksud hepatitis A dapat dipandang ringan. Lebih-lebih lagi, penyakit ini dapat menular kepada orang lain. Oleh itu, berhati-hatilah jika anda mengalami simptom hepatitis A seperti demam, mual, muntah, sakit sendi otot, cirit-birit, kencing gelap, najis pucat, penyakit kuning dan gatal-gatal.

Segera gunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya dia dapat menjalani pemeriksaan. Dengan cara itu, diagnosis pasti hepatitis A dapat diketahui, dan segera diobati. Rawatan yang betul dapat meningkatkan kemungkinan hepatitis A sembuh tanpa menyebabkan komplikasi atau keadaan perubatan lain yang lebih serius.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Kesihatan A-Z. Hepatitis A.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit dan Keadaan. Hepatitis A.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan pada Kehamilan: Hepatitis A
Medscape. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A: Soalan Lazim.