Kesihatan

Wanita hamil perlu tahu, inilah risiko kehamilan pada plasenta accreta

, Jakarta - Bagi ibu yang akan melahirkan, terutama mereka yang akan menjalani pembedahan caesar, berhati-hati dengan risiko plasenta accreta. Keadaan ini merupakan komplikasi kehamilan yang boleh mengancam nyawa dan setakat ini jumlah kes terus meningkat. Peningkatan ini disebabkan oleh peningkatan jumlah orang yang melakukan pembedahan caesar ketika melahirkan.

Plasenta accreta berlaku apabila plasenta melekat terlalu dalam ke dinding rahim. Secara amnya, tidak lama selepas bayi dilahirkan, plasenta akan terpisah dari dinding rahim dan dijalankan. Walau bagaimanapun, jika terjadi plasenta accreta, ia boleh menyebabkan pendarahan berat pada ibu.

Bilangan ibu dengan plasenta accreta meningkat dengan bilangan bahagian caesar. Di samping itu, wanita hamil juga dapat mengembangkan plasenta increta semasa melahirkan, di mana plasenta melekat pada otot rahim. Kemudian, risiko lain adalah plasenta percreta, yang bermaksud plasenta tumbuh di dinding rahim dan kadang-kadang dekat dengan organ.

Setakat ini, penyebab sebenar plasenta accreta tidak diketahui. Terdapat kecurigaan bahawa ini berkaitan dengan operasi caesar sebelumnya pada kelahiran sebelumnya (plasenta previa). Plasenta accreta mempunyai kadar kejadian sekitar 5-10 peratus pada wanita dengan plasenta previa. Kemudian, kira-kira 60 peratus pada wanita yang telah menjalani beberapa pembedahan caesar.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Placenta Acrenta dan Placenta Previa

Gejala Plasenta Acreta

Biasanya, plasenta accreta sama sekali tidak mempunyai gejala. Ibu juga tidak tahu ini boleh berlaku sehingga tiba masanya untuk melahirkan. Walaupun begitu, pendarahan pada vagina pada trimester ketiga boleh menjadi tanda masalah ini. Sekiranya ini berlaku, berjumpa doktor dengan segera.

Segera lakukan ultrasound atau MRI untuk melihat apakah plasenta tidak normal atau tidak. Di samping itu, anda juga boleh melakukan ujian darah untuk mengetahui sama ada terdapat peningkatan alpha-fetoprotein, yang merupakan protein yang dihasilkan oleh bayi dan akan meningkat sekiranya terdapat plasenta accreta.

Punca Plasenta Acreta

Punca sebenar plasenta accreta tidak diketahui. Walau bagaimanapun, dinyatakan bahawa ini dikaitkan dengan tahap alpha-fetoprotein yang tinggi. Keadaan pada lapisan rahim yang tidak normal juga boleh menyebabkan plasenta accreta berlaku, begitu juga dengan jaringan parut dari bahagian caesar sebelumnya atau operasi lain di rahim.

Sebenarnya, risiko wanita terkena plasenta accreta terus meningkat dengan setiap kehamilan, terutama yang berusia lebih dari 35 tahun. Risiko lain adalah apabila wanita mempunyai posisi plasenta di bahagian bawah rahim semasa kehamilan, mempunyai previa plasenta, dan rahim tidak normal atau terdapat fibroid.

Baca juga: Bahaya Pengekalan Plasenta atau Tidak?

Merawat Plasenta Acreta

Pada wanita hamil yang telah didiagnosis awal dengan plasenta accreta, doktor akan terus memantau keadaan perkembangan kehamilan. Walaupun semasa bersalin, doktor akan bersiap sedia untuk menghadapi keadaan kecemasan. Ini untuk memastikan penghantaran berterusan dengan selamat. Penghantaran akan dilakukan secara pembedahan caesar dan berdasarkan perjanjian antara ibu dan doktor kerana keadaannya.

Pembedahan rahim boleh dilakukan untuk wanita yang ingin mempunyai anak lain atau wanita dengan plasenta accreta yang kurang teruk. Walaupun begitu, risiko pendarahan berat dapat terjadi, sehingga dapat mengancam nyawa jika anda melakukan operasi caesar dengan memisahkan plasenta dari dinding rahim. Selain itu, jika sebahagian besar plasenta dibiarkan untuk mempertahankan rahim, ini boleh menyebabkan risiko komplikasi serius.

Baca juga: Perkara yang perlu anda ketahui mengenai plasenta untuk bayi

Itulah risiko kehamilan ketika mengalami plasenta accreta. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai plasenta accreta, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan ke telefon pintar awak! Ibu boleh berhubung terus dan bercakap dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Placenta Accreta.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found