Kesihatan

Ketahui Segala-galanya Mengenai Ketidakseimbangan Kimia Otak

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai keadaan ketidakseimbangan kimia di otak? Keadaan ini boleh berlaku, sekiranya terdapat ketidakseimbangan di otak. Ini merangkumi neurotransmitter terlalu banyak atau terlalu sedikit. Neurotransmitter adalah utusan kimia yang menyampaikan maklumat antara sel saraf.

Baca juga : Kesan yang berlaku apabila Dopamine berlebihan

Terdapat banyak yang mengatakan bahawa ketidakseimbangan kimia otak secara langsung berkaitan dengan keadaan kesihatan mental seseorang. Namun, adakah kedua-duanya benar-benar berkaitan? Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan ini sehingga anda dapat mencegah dan merawatnya dengan betul!

Gangguan Kesihatan Mental dan Ketidakseimbangan Kimia Otak

Sudah tentu, jika terdapat ketidakseimbangan otak, ia boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Termasuk jika seseorang mempunyai terlalu banyak atau terlalu sedikit bahan kimia yang dikenali sebagai neurotransmitter di otak.

Neurotransmitter adalah bahan kimia semula jadi yang membantu berkomunikasi antara sel saraf. Ramai yang mengatakan bahawa keadaan dari kemurungan hingga gangguan kecemasan adalah gangguan kesihatan mental yang disebabkan oleh ketidakseimbangan bahan kimia otak. Sebenarnya, terdapat banyak faktor lain yang mencetuskan keadaan ini.

Berikut adalah beberapa faktor lain yang mencetuskan gangguan kesihatan mental:

 1. Keadaan genetik atau sejarah keluarga.
 2. Terdapat pengalaman traumatik.
 3. Mempunyai sejarah penggunaan dadah dan alkohol.
 4. Penggunaan jenis ubat tertentu.
 5. Rasa terpencil dan keseorangan.

Itulah beberapa keadaan yang mempengaruhi gangguan kesihatan mental. Jadi, ketidakseimbangan kimia di otak bukanlah penyebab utama keadaan ini. Walaupun keadaan ini dikaitkan dengan beberapa jenis gangguan kesihatan mental.

Baca juga : Dopamin berlebihan, Apakah Kesan Sampingan untuk Kesihatan?

Kenali Jenis Gangguan Mental yang Berkaitan Secara Langsung dengan Keadaan Ini

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Terdapat beberapa jenis gangguan mental yang secara langsung berkaitan dengan keadaan ketidakseimbangan kimia otak. Salah satunya ialah kemurungan. Beberapa kajian mengatakan terdapat beberapa gejala ketidakseimbangan kimia otak yang serupa dengan kemurungan.

Selain daripada kemurungan, terdapat juga gangguan bipolar. Keadaan ini adalah jenis gangguan mental yang berkaitan dengan ketidakseimbangan bahan kimia otak. Perubahan reseptor dopamin mengakibatkan perubahan tahap dopamin di otak. Inilah yang boleh menyebabkan gejala gangguan bipolar atau ketidakseimbangan kimia otak.

Ketidakseimbangan kimia otak juga berkaitan secara langsung dengan gangguan kecemasan. Asid gamma aminobutyric neurotransmitter (GABA) mempunyai peranan dalam gangguan kecemasan. Neurotransmitter GABA mengurangkan aktiviti amigdala, yang merupakan bahagian otak yang memproses maklumat.

Ini adalah Gejala Ketidakseimbangan Kimia Otak

Anda harus mengetahui beberapa gejala yang akan anda alami, sekiranya terdapat ketidakseimbangan di otak. Contohnya, neurotransmitter. Gejala ini boleh menjadi tanda ketidakseimbangan kimia di otak.

 1. Seseorang dengan keadaan ini akan sering merasa sedih, kesepian, dan jiwa yang kosong.
 2. Perubahan selera makan, peningkatan atau kehilangan selera makan.
 3. Gangguan tidur.
 4. Sentiasa berasa letih.
 5. Mudah tersinggung.
 6. Sentiasa merasa tidak selamat
 7. Pilih untuk bersendirian dan mengelakkan orang ramai.
 8. Kekurangan empati.
 9. Sentiasa berfikir untuk menyakiti diri sendiri atau orang lain.
 10. Ketidakupayaan untuk fokus atau menumpukan perhatian.

Itulah beberapa tanda yang akan dialami sekiranya terdapat ketidakseimbangan di otak. Untuk itu, jangan ragu untuk memeriksa di hospital terdekat apabila beberapa gejala ini mengganggu kehidupan seharian.

Baca juga : Mengetahui 4 Jenis Hormon untuk Kesihatan Mental

Sebenarnya, gejala ini boleh menyebabkan penurunan kualiti hidup seseorang dengan keadaan ketidakseimbangan kimia otak. Itulah beberapa maklumat yang dapat diketahui mengenai ketidakseimbangan kimia otak. Sudah tentu terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat keadaan ini melalui terapi dan ubat-ubatan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Ketidakseimbangan Kimia di Otak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Keseimbangan Kimia dalam Otak: Apa yang Harus Anda Ketahui.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found