Kesihatan

Ketahui proses pembentukan IVF

Program IVF dimulakan dengan persenyawaan telur oleh sperma yang dilakukan di luar badan. Sperma yang dipilih adalah sperma yang berkualiti. Sebelum persenyawaan di luar badan dilakukan, inseminasi pertama dilakukan dengan memasukkan sperma ke dalam rahim melalui kateter. Sekiranya gagal, maka persenyawaan di luar badan dilakukan. "

, Jakarta - IVF adalah proses kehamilan dengan menggabungkan sel telur dan sperma di luar badan. Untuk melakukan prosedur ini, sebiji telur diambil dari ibu kandung dan kemudian disenyawakan. Selepas itu, telur yang disenyawakan akan dipindahkan ke rahim calon ibu yang kemudian menjadi kehamilan.

Walaupun terdengar sederhana, proses IVF jauh lebih sukar dan memerlukan banyak persiapan. IVF aka persenyawaan in vitro (IVF) sering menjadi pilihan bagi pasangan yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi. Berapa lama masa yang diperlukan untuk menjalani IVF untuk menghasilkan kehamilan? Baca lebih lanjut di sini

Baca juga: Ini adalah semua perkara yang perlu anda ketahui

Prosedur IVF yang perlu difahami

Umumnya, IVF adalah pilihan untuk pasangan yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi. Prosedur ini juga sering menjadi harapan bagi pasangan yang telah lama berkahwin dan telah mencuba pelbagai cara, tetapi masih belum mempunyai anak.

Telah disebutkan sebelumnya bahawa program IVF dimulai dengan persenyawaan telur oleh sperma yang dilakukan di luar badan, tepatnya di dalam tabung. Program IVF ini dijalankan di makmal berteknologi tinggi.

Proses ini bertujuan untuk mengawan sperma dan telur dalam cawan khas yang mengandungi media tertentu. Sebelum proses persenyawaan dimulakan, pegawai akan meminta sperma dari calon ayah.

Baca juga: 5 Ini adalah Tanda Kehamilan yang Sihat

Kemudian, sperma akan digunakan untuk membaja. Sebelum proses persenyawaan dilakukan, pegawai makmal akan memilih sperma terbaik, sehingga dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan terjadi.

Memilih sperma yang berkualiti juga membantu melancarkan proses kehamilan. Sperma akan dicuci dan diperiksa di makmal. Setelah sperma disahkan baik, pertama kali akan dicuba melakukan inseminasi, iaitu proses memasukkan sperma terus ke rahim ibu.

Sekiranya tiga percubaan gagal, proses inseminasi akan dihentikan. Hanya selepas itu doktor akan meneruskan program IVF dengan mengambil sebilangan telur ibu untuk disenyawakan di makmal. Setelah pengambilan telur, dalam tiga hingga lima hari, proses dilanjutkan dengan inkubasi untuk memantau terjadinya persenyawaan normal untuk membentuk embrio.

Baca juga: Inilah Proses IVF di Makmal

Semasa proses ini, ibu hamil akan disuntik dengan hormon tertentu dan diminta untuk mengambil ubat khas. Sekiranya persenyawaan berjaya, embrio akan ditanam semula ke dalam rahim ibu. Selepas dua minggu, ibu hamil disarankan untuk menjalani pemeriksaan dan mengetahui sama ada kehamilan itu berjaya atau tidak.

Sekiranya persenyawaan atau IVF berjaya, ibu akan menjalani proses kehamilan seperti wanita pada umumnya, iaitu 9 bulan 10 hari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam proses IVF.

Semasa proses IVF, ibu-ibu biasanya disarankan untuk menjaga keadaan tubuh dengan sebaik mungkin, mulai dari menjalani gaya hidup yang sihat, menjaga kandungan, mengambil vitamin, dan melakukan pemeriksaan rutin dengan pakar kandungan.

Ketahui lebih lanjut mengenai program IVF atau perkara lain yang berkaitan dengan kehamilan melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, anda boleh mendapatkan maklumat kesihatan lain yang berkaitan dengan perancangan kehamilan dan strategi untuk menjalani kehamilan melalui aplikasi tersebut . Muat turun permohonannya sekarang, ya!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Persenyawaan in vitro (IVF).
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Persenyawaan In Vitro: IVF.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kemandulan dan Persenyawaan In Vitro.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found