Kesihatan

4 Punca Mimisan berlaku pada waktu malam

Jakarta - Bangun pagi dan mencari darah di wajah dan bantal anda boleh menjadi pengalaman yang menakutkan. Sama seperti bahagian badan yang lain, hidung juga boleh berdarah ketika mengalami kegatalan. Keadaan ini biasanya disebut sebagai mimisan.

Dalam kebanyakan kes, mimisan pada waktu malam sering bukan merupakan tanda penyakit serius. Namun, jika perkara ini sering berlaku, anda juga harus waspada. Apakah perkara-perkara yang boleh menjadi penyebabnya? Ayuh, ketahui dalam perbincangan berikut!

Baca juga: Risiko Yang Boleh Berlaku Kerana Mimisan Yang Kerap

Pelbagai Punca Mimisan pada Waktu Malam

Pada dasarnya, apa yang menyebabkan mimisan pada waktu malam adalah sama seperti pada siang hari. Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin menjadi penyebabnya:

 1. Udara Kering

Mimisan cenderung berlaku pada musim sejuk atau ketika udara kering. Ini dapat mengeringkan saluran hidung, menyebabkannya retak dan berdarah.

Cara mengatasi ini, anda boleh menghidupkan pelembap udara di dalam bilik, sebelum tidur, untuk meningkatkan kelembapan udara. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan semburan hidung atau penyapu Jeli petroleum sebelum tidur untuk memastikan saluran hidung sentiasa lembap.

 1. Memetik Tanpa sedar

Sebilangan orang mempunyai kebiasaan memilih hidung secara tidak sengaja semasa tidur. Sekiranya anda mempunyai tabiat ini juga, ini boleh menjadi penyebab mimisan pada waktu malam.

Memasukkan jari ke hidung dapat merobek saluran darah halus di bawah permukaan hidung. Untuk mengelakkan ini, cubalah memakai sarung tangan semasa tidur dan jangan lupa menggunting kuku dengan kerap.

Baca juga: Mimisan yang kerap, berhati-hati dengan 4 penyakit ini

 1. Alahan

Alergi yang menyebabkan hidung berair, bersin, dan mata berair juga dapat membuat hidung anda berdarah. Kenapa begitu? Terdapat beberapa kemungkinan sebab mengapa alahan boleh menyebabkan mimisan, termasuk:

 • Apabila hidung anda gatal, kebiasaan menggaru boleh merosakkan saluran darah.
 • Alahan boleh menjadikan hidung anda penuh dengan lendir dan menjadikan hidung anda selalu berair. Nah, meniup hidung berulang kali boleh merosakkan saluran darah di dalamnya.
 • Semburan hidung steroid dan ubat lain yang digunakan untuk merawat gejala alergi dapat mengeringkan bahagian dalam hidung.

Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mencegah mimisan ketika mengalami gejala alergi? Pastikan tidak meniup hidung terlalu keras semasa meniup hidung, dan seboleh-bolehnya jangan menggaru atau menggosok hidung terlalu keras. Juga, berbincang dengan doktor anda tentang meminta alternatif untuk semburan yang tidak menyebabkan hidung kering.

 1. Jangkitan

Sinusitis, selsema, dan jangkitan pernafasan lain boleh merosakkan lapisan hidung yang sensitif. Akibatnya, hidung dapat menjadi cukup jengkel sehingga terbuka dan berdarah. Membengkak hidung terlalu kerap apabila anda mempunyai jangkitan juga boleh menyebabkan mimisan.

Untuk menyelesaikannya, cubalah menyedut wap dari air panas untuk melegakan hidung yang tersumbat. Jangan lupa minum air dan berehat secukupnya, agar keadaan badan anda bertambah baik.

Baca juga: Jangan Panik Segera, Ini Punca Penyakit Mimisan Pada Kanak-kanak

Bilakah Makluman dan Berjumpa dengan Doktor?

Anda perlu waspada dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami mimisan lebih dari sekali seminggu, atau jika mimisan sukar dihentikan. Juga, hubungi doktor anda sekiranya:

 • Kulit pucat, disertai dengan pening, atau keletihan semasa mimisan.
 • Berlaku selepas kecederaan atau pembedahan.
 • Mengalami simptom lain, seperti sakit dada.
 • Sukar untuk bernafas ketika anda mengalami mimisan.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, mimisan malam juga boleh disebabkan oleh keadaan serius, seperti telangiectasia hemoragik (HHT). Penyakit kongenital ini memudahkan seseorang berdarah, termasuk dari hidung.

Orang dengan HHT biasanya mengalami mimisan yang kerap dan pendarahan boleh menjadi berat. Tanda lain dari keadaan ini adalah kemunculan bintik merah ceri di wajah atau tangan, yang disebut telangiectasia.

Sekiranya anda mempunyai simptom ini, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan sahkan diagnosis. Cara yang boleh dilakukan untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang menyebabkan mimisan pada waktu malam?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang menyebabkan pendarahan hidung pada waktu malam?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Mimisan Semasa Tidur?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found