Kesihatan

Cara Mengatasi Bayi Yang Mengalami Keganasan Malam

, Jakarta - Adakah anak kecil anda sering menangis atau menjerit ketika tidur? Kemungkinan dia ada keganasan malam . Walaupun tidak begitu dikenali, keganasan malam adalah salah satu gangguan tidur yang paling biasa pada bayi dan kanak-kanak berumur 3-12 tahun. Adakah terdapat kaedah yang boleh dilakukan untuk mengatasi kesukaran tidur bayi kerana keganasan malam ?

Keganasan malam Ini berlaku kerana sistem saraf anak tidak matang. Secara umum, keadaan ini menyerupai mimpi buruk yang berlaku dengan kesan dramatik. Keganasan malam Biasanya berlaku 2-3 jam selepas anak mula tidur. Semasa tidur dan mengalami ketakutan malam, Anak kecil anda biasanya akan bernafas cepat, menangis, menjerit, mengigau, kelihatan marah, atau takut. Walaupun tanpa menyedarinya, dia dapat menendang sesuatu atau berjalan dari tempat tidur.

Baca juga: Ini adalah bagaimana otak berfungsi ketika mengalami keganasan malam

Gejala ini boleh berlanjutan selama kira-kira 10-30 minit. Selepas itu, anak kecil anda biasanya akan tenang dan tertidur seperti biasa. Berbeza dengan mimpi buruk biasa, setelah mengalami keganasan malam Si kecil akan bangun pada waktu pagi tanpa mengingati apa yang berlaku semalam.

Keganasan malam boleh dicetuskan oleh beberapa perkara. Bermula dari keletihan, tekanan, demam, dan pengaruh ubat-ubatan tertentu yang dimakan oleh si Kecil. Secara amnya, keadaan ini akan hilang dengan sendirinya ketika kanak-kanak semakin tua, ketika sistem saraf semakin matang. Namun, jika ini berterusan atau bertambah buruk, sehingga mengganggu tidur hariannya, lebih baik tidak membiarkannya tanpa pengawasan.

Bagaimana mengatasinya?

Untuk menghadapi keganasan malam dialami oleh anak-anak, ibu bapa harus tetap tenang, tidak panik, dan melakukan cara berikut:

1. Jangan Bangun!

Jangan bangunkan si kecil ketika dia mengalami keganasan malam , terutamanya secara tiba-tiba. Kerana, ini sebenarnya boleh membuatnya lebih marah. Sebaliknya, cubalah cara yang lebih lembut untuk memeluknya dan berikan sentuhan lembut untuk menenangkan.

2. Menonton

Keganasan malam kemungkinan menyebabkan anak jatuh dari katil atau bangun dari tempat tidur dan mengambil barang-barang yang ada di sekelilingnya. Untuk itu, anda tidak boleh meninggalkan Si Kecil, sehingga dia benar-benar kembali tidur dengan tenang. Pastikan juga untuk tidak meletakkan barang-barang berbahaya di sekitar katil si kecil.

Baca juga: Keletihan Boleh Menyebabkan Keganasan Malam, Benarkah?

3. Tetapkan Jadual

Dari pagi hingga tengah hari, sebisa mungkin mengatur aktiviti rutin dengan corak yang sama sehingga bayi minum susu ibu, bermain, dan bersiap tidur kira-kira waktu yang sama setiap hari.

4. Jemput Bermain pada Siang

Aktiviti sepanjang hari dapat membolehkan bayi anda tidur nyenyak pada waktu malam. Rangsang bayi dengan pelbagai hiburan untuk bayi, seperti menyanyi. Pada siang hari, pastikan rumah mempunyai pencahayaan yang terang.

5. Mandi atau baca kisah sebelum tidur

Bentuk aktiviti rutin harian sebelum tidur, seperti mandi, membaca buku, atau mendengar muzik. Lama kelamaan, bayi akan terbiasa dan mengaitkan aktiviti ini dengan tidur. Tetapi elakkan mengamalkan rutin baru ketika anak anda sakit.

6. Kenali Tanda-tanda Si Kecil Mengantuk

Apabila bayi kelihatan mengantuk, letakkan di tempat tidur sehingga dia terbiasa tidur sendiri. Anak-anak yang mengantuk boleh dicirikan dengan menggosok mata, menguap, mata berair, kekacauan, dan menarik telinga. Oleh itu, belum terlambat untuk meletakkan bayi di tempat tidur. Keadaan fizikal bayi yang terlalu letih sebenarnya menyukarkan bayi untuk tidur. Jika tidak, dia cenderung bangun lebih awal.

Baca juga: Billie Eilish Pernah Mengalami Keganasan Malam, Inilah Cara Mengatasinya

Itulah sedikit penjelasan bagaimana mengatasi keganasan malam pada bayi. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found