Kesihatan

5 Senaman Cahaya Semasa Menstruasi

, Jakarta - Ketika tiba masanya, wanita biasanya menghindari sukan. Terutama pada hari-hari pertama haid. Wanita cenderung mengalami kelemahan atau pening semasa haid kerana keluarnya darah dan cecair badan.

Doktor sukan, Dr. Sracy Sims, menunjukkan bahawa wanita yang sedang haid atau haid harus terus melakukan sukan. Terutama jika bersenam sudah menjadi rutin harian.

Bersenam semasa haid berbeza dengan hari-hari lain. Dalam tempoh ini, tahap estrogen dan progesteron seorang wanita sangat rendah. Tepatnya keadaan yang membolehkan anda meningkatkan intensiti latihan.

"Semasa kitaran haid, tubuh lebih mudah menggunakan glikogen (gula darah) sebagai sumber tenaga, sementara asid lemak dicerna dengan lebih perlahan," jelas Dr. Stacy seperti dipetik dari Surat Harian .

Gula yang diubah menjadi tenaga menjadikan badan lebih teruja dan bekerja lebih pantas. Oleh itu, anda boleh bersenam dengan intensiti tinggi tanpa merasa sangat letih.

Namun, anda juga perlu ingat bahawa keadaan badan semasa haid boleh berbeza-beza. Pada hari pertama haid, biasanya wanita akan merasa sakit di perutnya, sehingga sukar untuk bersenam dengan pergerakan maksimum. Terdapat juga lebih banyak darah pada hari pertama haid dan menyebabkan wanita kehilangan lebih banyak cecair. Oleh itu, wanita disarankan untuk melakukan senaman ringan pada awal haid.

Latihan kardio ringan seperti yoga boleh menjadi pilihan yang tepat. Berikut adalah beberapa latihan ringan yang boleh anda pilih dalam tempoh anda.

1. Berjalan

Senaman keras tidak digalakkan jika anda sedang haid. Namun, itu tidak bermakna anda harus tidur atau hanya berehat di rumah. Anda boleh melakukan senaman ringan, salah satunya berjalan. Aktiviti ringan ini akan menjadikan badan berasa lebih sihat.

2. Berjoging

Sekiranya anda memerlukan senaman yang lebih sengit, anda boleh memilih untuk berjoging atau berjoging. Endorfin yang dilepaskan semasa anda berjoging dapat membantu mengatasi mood tidak stabil. Pastikan anda minum air secukupnya sebelum, selama, atau setelah berlari, sehingga anda tidak mengalami dehidrasi.

3. Yoga

Yoga adalah sukan yang paling fleksibel. Gabungan pergerakan dapat disesuaikan dengan kemampuan dan keadaan badan anda. Walau bagaimanapun, pergerakan yang memerlukan badan berpusing (kepala ke bawah dan kaki ke atas) tidak digalakkan semasa haid. Yoga dapat menjadikan badan lebih santai dan stabil mood .

4. Senamrobik

Apabila datang tempoh, kadang-kadang mood akan naik dan turun walaupun sudah melewati tempoh PMS. Aktiviti fizikal aerobik boleh menjadi kaedah untuk menghilangkan kekecewaan. Lebih-lebih lagi, sekarang ada kelas aerobik yang dirancang supaya peserta tidak merasa seperti bersenam, tetapi lebih suka menari.

5. Pilates

Latihan ini memfokuskan pada mengencangkan otot inti (di sekitar perut, pinggang, dan pinggul). Dengan melakukan pergerakan Pilates, otot-otot dasar pelvis akan dilatih, sehingga rasa sakit haid dapat dikurangkan. Selain menjaga keseimbangan otot perut, Pilates juga dapat membantu meningkatkan tenaga, sehingga bekalan oksigen meningkat.

Sekiranya darah haid tidak banyak mengalir, anda boleh kembali bersenam dengan intensiti yang lebih tinggi. Jangan lupa untuk meningkatkan pengambilan cecair semasa haid, baik dengan air atau minuman lain yang tidak mengandungi kafein.

Ketika haid banyak, wanita juga cenderung mengalami pening atau lemah. Atas sebab ini, sangat digalakkan untuk menjalani diet yang seimbang dan lengkap dari segi nutrisi, serta tidur dan rehat yang mencukupi.

Sekiranya anda mengalami masalah yang tidak biasa dalam tempoh anda, anda harus segera membincangkan keadaan anda dengan doktor anda di . Perbincangan dengan doktor menjadi lebih praktikal melalui aplikasi tersebut , anda boleh memilih melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

  • Wanita, Mesti Tahu Cara Menghilangkan Sakit Menstruasi
  • 6 Senaman yang baik untuk dilakukan semasa haid
  • Berenang Semasa Menstruasi Harus Dielakkan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found