Kesihatan

Ibu Perlu Tahu, Inilah Mitos dan Fakta Mengenai Kehamilan

, Jakarta - Menjalani kehamilan adalah perkara yang sangat membahagiakan suami isteri. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan oleh ibu untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi semasa mengandung, mulai dari pemeriksaan rutin di hospital, makan makanan yang sihat, menjalani gaya hidup yang sihat, hingga menguruskan tahap tekanan dengan baik.

Baca juga: Wanita hamil, perhatikan 6 mitos dan fakta kehamilan berikut

Perubahan hormon dan gaya hidup pada wanita hamil kadang-kadang membuat ibu mengalami keadaan tertekan. Bukan hanya itu, beberapa mitos yang beredar di sekitar kehamilan menambahkan lagi pemikiran dan kerisauan wanita hamil. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui mitos dan fakta mengenai kehamilan sehingga ibu dapat menjalankan kehamilan dengan gembira.

1. Mengonsumsi Kacang dan Susu Membuat Anak Alergi

Ini adalah mitos yang tidak boleh dipercayai. Wanita hamil boleh mengambil kacang atau susu, kecuali jika wanita hamil sendiri alergi terhadap kedua-dua jenis makanan tersebut.

Sebenarnya, kacang adalah salah satu jenis makanan yang mengandungi antioksidan, asid folik, lemak, dan protein yang diperlukan oleh wanita hamil. Pelbagai bahan ini dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, keguguran, dan kelahiran pramatang.

2. Jantina dapat ditentukan oleh perubahan yang dialami oleh ibu

Apabila seorang wanita hamil mempunyai masalah kulit, ini bermaksud dia akan mempunyai seorang anak lelaki. Namun, apabila seorang wanita hamil mempunyai kulit yang bersinar dan rambut tebal, itu bermakna dia akan mempunyai seorang anak perempuan. Keadaan ini adalah mitos yang sering berlaku di kalangan wanita hamil.

Jantina bayi dapat diketahui melalui pemeriksaan ultrasound ketika usia kehamilan ibu memasuki usia 18 bulan ke atas. Oleh itu, jika anda ingin tahu mengenai jantina bayi dalam kandungan, segera lakukan pemeriksaan ultrasound di hospital terdekat.

Baca juga: Mitos Bentuk Perut Ibu Semasa Kehamilan

3. Mengonsumsi makanan pedas boleh menyebabkan masalah penglihatan pada janin

Makan makanan pedas semasa kehamilan adalah perkara yang selamat untuk dilakukan dan tidak meningkatkan risiko masalah kesihatan bagi janin. Walau bagaimanapun, keadaan ini meningkatkan risiko gangguan pencernaan pada ibu. Sekiranya anda mempunyai hobi makan makanan pedas, tidak ada salahnya menggunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada pakar obstetrik mengenai kesan sampingan makan makanan pedas semasa mengandung.

4. Wanita hamil dilarang bersenam

Sebenarnya, senaman sangat penting untuk wanita hamil. Namun, pastikan ibu mempunyai kehamilan yang sihat. Anda boleh melakukan pelbagai sukan semasa hamil, seperti yoga, senaman kehamilan, berjalan santai, berenang. Elakkan sukan yang boleh menyebabkan hubungan fizikal agak sukar.

5. Sakit Pagi Hanya Berlaku Pada Pagi

Sakit pagi Ini adalah keadaan mual dan muntah yang berlaku semasa kehamilan. Walaupun dikenali sebagai sakit pagi, mual dan muntah tidak hanya berlaku pada waktu pagi tetapi sepanjang hari. Sakit pagi Ini berlaku kerana perubahan hormon pada wanita hamil.

6. Tidak dibenarkan mandi air suam

Semasa mengandung, tentu saja ibu dibenarkan mandi air suam. Namun, perhatikan tahap kehangatan, elakkan air yang terlalu panas. Ketidakselesaan di badan yang dirasakan semasa hamil dapat diatasi dengan merendam di dalam air suam.

Baca juga: Mitos Tentang Ciri-ciri Anak Lelaki Hamil

Itulah beberapa mitos yang timbul semasa kehamilan. Lakukan pemeriksaan berkala untuk memastikan kesihatan ibu dan janin berada dalam keadaan baik. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada pakar obstetrik secara langsung sekiranya terdapat keadaan yang membuat wanita hamil merasa tidak selesa.

Rujukan:
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2020. Mitos Umum Mengenai Kehamilan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 30 Fakta Mengenai Kehamilan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 16 Mitos Kehamilan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found