Kesihatan

Kepentingan Ultrasound Semasa Kehamilan

Jakarta - Pemeriksaan wajib semasa kehamilan adalah ultrasound ( ultrasound ). Ini adalah teknik pemeriksaan yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk membuat gambar bahagian dalam badan. Melalui ultrasound, wanita hamil dapat mengetahui keadaan dan pertumbuhan janin di rahim.

Baca juga: Ultrasound 2D, 3D dan 4D, apa bezanya?

Jenis Pemeriksaan Ultrasound

Seiring dengan perkembangan teknologi, saat ini terdapat tiga jenis pemeriksaan ultrasound yang dapat dilakukan oleh ibu, iaitu ultrasound 2D, 3D, dan 4D. Pemeriksaan kehamilan awal (trimester pertama) biasanya dilakukan menggunakan teknik ultrasound 2D, menghasilkan gambar hitam dan putih perkembangan janin di rahim. Sekiranya doktor mengesyaki gangguan kehamilan, wanita hamil disarankan untuk melakukan pemeriksaan kehamilan menggunakan teknik 3D dan 4D. Teknik ini akan menghasilkan hasil yang lebih tepat dan terperinci, walaupun dalam bentuk gambar bergerak (4D).

Apa yang Berlaku Semasa Pemeriksaan Ultrasound?

Pemeriksaan ultrabunyi secara amnya dilakukan 4 kali semasa kehamilan. Yaitu sekali pada trimester pertama, sekali semasa trimester kedua, dan dua kali pada trimester ketiga. Walau bagaimanapun, jumlah ini mungkin berubah, bergantung pada keadaan kehamilan dan petunjuk perubatan tertentu.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara usia janin dan usia kehamilan

Semasa pemeriksaan ultrasound, ibu akan dibaringkan di atas katil. Doktor akan menggunakan gel khas ke bahagian perut atau pelvis. Gel ini bertindak untuk membantu gelombang bunyi bergerak dengan betul. Seterusnya, doktor akan menampal transduser ke perut untuk melihat keadaan janin melalui monitor yang diletakkan di sebelah katil. Dengan cara itu, ibu dapat melihat keadaan janin dan mendengar bunyi nadi janin secara langsung. Setelah doktor menyelesaikan pemeriksaan, gel akan dibersihkan dan ibu dipersilakan untuk segera mengosongkan pundi kencing.

Kebaikan Ultrasound semasa Kehamilan

1. Trimester Pertama Kehamilan (Kurang dari 12 Minggu)

Berikut adalah tujuan pemeriksaan ultrasound pada trimester pertama kehamilan, iaitu ketika kehamilan berusia kurang dari 12 minggu:

 • Sahkan kehamilan.
 • Periksa kadar degupan jantung janin.
 • Tentukan usia kehamilan dan anggaran masa kelahiran.
 • Ketahui kemungkinan kehamilan berganda.
 • Periksa keadaan plasenta, rahim, ovari, dan serviks.
 • Mengenal pasti kelainan pada janin.
 • Mendiagnosis risiko kehamilan ektopik, iaitu kehamilan yang berkembang di luar rahim.

2. Trimester Kehamilan Kedua dan Ketiga

Berikut adalah objektif pemeriksaan ultrasound pada trimester kedua (12-24 minggu kehamilan) dan trimester ketiga (24-40 minggu kehamilan):

 • Ukur fundus rahim (bahagian atas rahim).
 • Tentukan jantina janin.
 • Pantau kedudukan dan perkembangan janin.
 • Sahkan kehadiran kehamilan berganda.
 • Mengesahkan kematian intrauterin (kematian janin di dalam rahim).
 • Pantau tahap cairan ketuban dan pastikan janin mendapat cukup oksigen untuk pertumbuhan dan perkembangan.
 • Kenal pasti adanya kelainan genetik pada janin, seperti sindrom turun .
 • Periksa kelainan kongenital atau risiko kecacatan kelahiran, serta kelainan struktur (seperti masalah aliran darah) dan masalah dengan rahim (seperti tumor semasa kehamilan).
 • Mengenal pasti kelainan pada plasenta, seperti plasenta previa (keadaan di mana plasenta melekat pada bahagian bawah rahim, menyekat saluran kelahiran) dan gangguan plasenta (keadaan di mana plasenta berpisah dari dinding rahim sebelum janin dihantar).

Itulah fakta mengenai kepentingan ultrasound pada awal kehamilan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai pemeriksaan ultrasound atau aduan kehamilan, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut ibu boleh bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found