Kesihatan

Menggaru Kerap Semasa Kehamilan Menjadikan Tanda Regangan Lebih Buruk?

, Jakarta - Ketika anda hamil, kulit wanita akan meregang, menyebabkan terkoyak di lapisan dalam kulit. Dengan cara itu, warna garisan akan muncul kerana terkoyak. Garis yang muncul akan bergantung pada warna kulit ibu, serta keanjalan kulit. Biasanya, jalur akan kelihatan merah atau coklat. Namun, ambillah, kerana setelah melahirkan warna kulit akan kelihatan normal semula setelah beberapa bulan.

Baca juga: 8 Cara Menghilangkan Stretch Marks

Kulit yang meregang biasanya akan tumbuh sel baru pada kulit. Semasa wanita hamil, kulit tidak selesai untuk membentuk sel baru di kawasan yang sedang diregangkan. Inilah yang menjadikan perut gatal tidak dapat ditanggung semasa hamil. Sekiranya ibu cuba menggaru, pastinya gatal akan bertambah teruk. Akibatnya, tanda regangan akan muncul dan menjadikan ibu begitu tidak selamat. Itulah sebabnya kerap menggaru semasa mengandung tanda regangan apa yang sudah ada akan menjadi lebih teruk

Walaupun tanda regangan muncul di bahagian tertutup, mempunyai tanda regangan boleh sangat menjengkelkan. Terutama sekali tanda regangan timbul dengan gatal-gatal yang tidak menyenangkan, yang apabila tergores, terjadi tanda regangan semakin teruk. Namun, anda tidak perlu risau, anda boleh menggunakan bahan semula jadi di bawah ini, untuk mengurangkan warnanya tanda regangan dan mengembalikan warna kulit ibu seperti sebelumnya.

  • Lemon

Lemon mengandungi vitamin C yang berguna sebagai antioksidan. Lemon juga mengandungi hidroksi yang mampu menangkal radikal bebas pada kulit. Anda boleh menggunakan jus lemon yang disapu pada tanda regangan untuk membantu menjana semula kulit dan menjadikan tanda regangan begitu pudar.

Baca juga: Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Stretch Marks

  • Air

Minum banyak air bermanfaat untuk mengekalkan keanjalan kulit. Air juga dapat mempercepat proses pertumbuhan semula kulit. Minum banyak air, sekurang-kurangnya lapan gelas setiap hari boleh dibuat tanda regangan ibu pudar, kamu tahu !

  • Putih telur

Putih telur mengandungi protein dan sumber mikronutrien, yang berfungsi untuk menggebukan dan mencerahkan kulit. Ibu boleh menggunakan putih telur tanda regangan sebagai losyen semula jadi. Untuk mengelakkan bau amis, anda boleh menambah limau atau jus lemon.

  • Kentang

Kentang mengandungi mineral yang bertindak sebagai antibiotik semula jadi untuk membantu menjana semula kulit. Selain itu, kandungan antioksidan dalam kentang juga berguna untuk menghilangkan jerawat tanda regangan . Ibu boleh menghaluskan kentang dan mencampurkannya dengan dua sudu susu. Kemudian pakai pada tanda regangan , biarkan selama 30 minit. Selepas itu, bilas dengan air bersih.

  • Minyak zaitun

Minyak zaitun mengandungi asid linoleat, yang dapat membantu mengekalkan kelembapan pada kulit. Selain itu, minyak zaitun juga mengandungi anti-oksidan yang berfungsi untuk membantu menjana semula kulit yang rosak. Anda boleh mencampurkan satu sudu minyak zaitun dengan sedikit madu. Kemudian pakai pada tanda regangan . Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

Baca juga: Perut Gatal Kerana Kehamilan, Cuba Gunakan Minyak Zaitun

Walaupun bahan yang digunakan untuk membuang tanda regangan ketika hamil adalah bahan semula jadi, tidak ada salahnya membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mencubanya. Ibu tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membincangkan hal ini, kerana boleh menjadi penyelesaian! Ibu boleh bertanya mengenai masalah kehamilan, apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan semasa kehamilan. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!