Kesihatan

Asid Perut Berkurang Semasa Berpuasa, Atasi dengan 4 Cara Ini

, Jakarta - Puasa adalah salah satu kewajiban umat Islam di seluruh dunia. Sekiranya sejak kecil kebanyakan orang dilatih untuk berpuasa, ini bukan perkara yang berat. Kecuali bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan seperti orang dengan penyakit asid perut. Mereka yang menderita penyakit ini tidak hanya merasa tidak selesa, aktiviti harian mereka ketika berpuasa dapat terganggu.

Baca juga: Walaupun bermanfaat, ketahui bahaya berpuasa jika terpaksa

Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan kenaikan asid perut semasa berpuasa. Bermula dari makanan yang dimakan, segera tidur setelah makan dan tabiat tidak sihat yang lain. Sudah tentu, tabiat ini harus dielakkan semasa berpuasa agar asid perut tidak naik.

Petua untuk Mengatasi Kekambuhan Asid Perut Semasa Berpuasa

Sekiranya anda menghidap penyakit asid perut dan sering mengalaminya ketika berpuasa, cubalah petua berikut untuk melegakannya:

1. Perhatikan pengambilan makanan semasa sahur dan iftar

Asid perut akan mudah naik sekiranya anda makan sahur dan berbuka puasa dengan makanan yang salah. Oleh itu, penting untuk memilih makanan yang dapat mencegah asid perut naik, seperti makanan pedas, masam, berlemak seperti makanan goreng, santan, coklat, minuman ringan, dan kopi.

Sementara itu di suhoor, cubalah makan lauk dengan sayur-sayuran hijau seperti brokoli, kacang hijau, saderi, kubis, atau bayam untuk menjaga kesihatan perut. Beberapa jenis sayur-sayuran rendah kandungan asid, sehingga dapat meredakan keadaan refluks di perut. Untuk berbuka puasa, anda boleh minum minuman bergas suam terlebih dahulu. Minuman ini mempunyai sifat anti-radang untuk merawat asid perut dan masalah pencernaan lain.

Baca juga: Sebab Berpuasa Dapat Menyembuhkan Penyakit Asid Perut

2. Juga Perhatikan Bahagian Makan

Petua lain untuk mengatasi kekambuhan asid perut adalah dengan memperhatikan bahagian makanan. Elakkan makan sebahagian besar makanan sekaligus. Kerana, makan sebahagian besar makanan boleh membebankan organ pencernaan. Cegah asid perut naik ketika berpuasa dengan mengubah bahagian makanan sedikit demi sedikit terlebih dahulu bermula dengan minuman halia suam. Selepas itu, teruskan dengan makanan lain dengan bahagian yang perlahan-lahan meningkat.

3. Kunyah Makanan Secara Perlahan

Asid perut boleh naik kerana kebiasaan makan terlalu cepat. Kebiasaan ini biasanya dipicu oleh keadaan lapar setelah seharian berpuasa. Anda mesti makan perlahan-lahan dan mengunyah makanan dengan lembut mungkin agar lebih mudah dicerna. Kebiasaan ini membantu proses pencernaan enzim dan mencerna makanan dengan lebih mudah, sehingga mengurangkan risiko refluks asid atau memburukkan lagi gejala GERD anda.

4. Elakkan minum terlalu banyak dan tidur selepas makan

Sekiranya anda minum air terlalu kerap semasa sahur dan iftar, ini boleh menjadikan perut anda kembung dan makanan sukar dicerna. Cuba berhenti sejenak setelah makan sahur atau berbuka puasa untuk minum air. Kemudian, jangan lupa untuk tidak tidur sebaik sahaja sahur. Kerana kebiasaan ini hanya akan mencetuskan refluks asid gastrik ke dalam esofagus bersama dengan makanan yang anda makan.

Baca juga: Agar bisul tidak berulang, berikut adalah petua untuk mengatur diet anda

Itulah petua untuk mengatasi penyakit asid perut semasa menjalani ibadah puasa. Sekiranya petua ini tidak membantu, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Anda boleh menghubungi pakar pediatrik melalui aplikasi untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mencegah Refluks Asid dan Pedih ulu hati.

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit refluks gastroesophageal (GERD).