Kesihatan

Bolehkah Pembedahan Menjadi Cara Mengatasi Polip Rahim?

, Jakarta - Haid tidak teratur menjadi perhatian wanita. Sebabnya, keadaan ini boleh mengganggu masa subur sehingga mereka yang merancang untuk mempunyai anak mengalami masalah. Ketidakseimbangan haid jenis ini boleh merangkumi tempoh yang terlalu dekat atau berjauhan.

Terutama jika anda menambahkan gejala lain seperti tempoh atau jumlah pendarahan berlebihan (menorrhagia) atau berlakunya pendarahan di luar kitaran haid. Sebilangan gejala ini dapat menunjukkan adanya polip rahim.

Keadaan ini berlaku kerana pertumbuhan tisu yang tidak normal di dinding rahim atau endometrium. Keadaan ini boleh berlaku pada mana-mana wanita, dan lebih teruk lagi mereka mempunyai peluang untuk berkembang menjadi barah atau juga disebut polip prakanker.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan dan rawatan perubatan di hospital perlu dilakukan dengan segera sekiranya seorang wanita disyaki menghidap polip rahim, salah satunya melalui pembedahan membuang polip.

Baca juga: Adakah anda tahu punca-punca polip rahim?

Langkah Mengatasi Polip Rahim

Sekiranya anda menemui gejala tidak normal yang berkaitan dengan haid, segera berjumpa doktor. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di untuk mengambil tindakan segera mengenai keadaan ini. Untuk mengetahui kemungkinan adanya polip rahim, doktor mengesyorkan ujian lebih lanjut, seperti ultrasound transvaginal, histeroskopi, untuk penyembuhan atau biopsi dinding rahim.

Sekiranya gejala masih agak ringan, doktor biasanya menetapkan ubat pengimbang hormon, termasuk hormon progesteron dan gonadotropin. Sementara itu, untuk tahap yang sudah teruk, prosedur pembedahan dapat dilakukan. Pembedahan ini bertujuan untuk membuang polip rahim sehingga seorang wanita dapat merancang kehamilan.

Dalam proses pembedahan, penyingkiran polip dilakukan dengan histeroskopi, yang memaksa rahim dikeluarkan sepenuhnya. Sekiranya polip rahim yang dijumpai kecil, doktor akan melakukannya dengan polipektomi atau kuretase.

Baca juga: Inilah sebab mengapa polip rahim memerlukan rawatan khas

Perkara yang perlu dicari sebelum pembedahan polip rahim

Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum melakukan pembedahan polip rahim, termasuk:

  • Asap

Sekiranya anda seorang perokok, maka anda mesti berhenti merokok sebelum prosedur pembedahan. Merokok dalam bentuk apa pun boleh meningkatkan risiko masalah semasa dan selepas rawatan.

American College of Surgeons juga mengesyorkan agar tidak bebas asap rokok sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu sebelum prosedur pembedahan dan empat minggu selepas itu. Keadaan ini membantu proses penyembuhan berjalan dengan lebih baik dan menurunkan risiko komplikasi sekitar 50 peratus.

  • Kitaran haid

Sekiranya anda masih haid, beritahu doktor mengenai tarikh terakhir anda. Prosedur membuang polip rahim biasanya dijadualkan setelah pendarahan haid berhenti dan sebelum wanita itu mula mengalami ovulasi. Ini kira-kira 1 hingga 10 hari selepas haid.

  • Pentadbiran Antibiotik

Sekiranya anda dijadualkan menjalani pembedahan, doktor anda boleh menetapkan antibiotik dan ubat penahan sakit. Antibiotik ini mesti diambil sebelum dan selepas prosedur untuk membantu mencegah jangkitan.

Baca juga: Ini adalah wanita yang berisiko terkena polip rahim

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Proses Pemulihan

Selepas pembedahan penyingkiran polip, anda mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan. Ambil ubat penahan sakit secara berkala untuk melegakan kesakitan. Bukan itu sahaja, anda boleh menggunakan kompres hangat untuk menghilangkan rasa tidak selesa ini.

Anda juga mungkin mengalami pendarahan ringan sebaik sahaja membuang polip rahim. Keadaan ini boleh bertahan sehingga 14 hari selepas rawatan. Cecairnya berwarna merah muda hingga coklat. Kitaran haid juga kembali normal selepas polipektomi, tetapi jika rahim dikeluarkan maka anda tidak akan haid lagi. Jangan gunakan tampon sekurang-kurangnya dua minggu selepas prosedur.

Juga elakkan mengangkat beban berat dan senaman yang berat dan pastikan untuk menunggu sehingga sembuh sepenuhnya untuk melakukan hubungan seks. Keadaan ini boleh berlaku dua minggu atau lebih lama selepas polipektomi atau lebih lama jika prosedurnya adalah histerektomi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Penghapusan Polip Uterus: Apa Yang Harus Diharapkan.
Keprihatinan Kesihatan Wanita. Diakses pada 2019. Polip Uterine.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found