Kesihatan

Berikut adalah 8 penyebab serviks yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar istilah serviks? Keadaan ini adalah keradangan serviks atau serviks. Serviks adalah bahagian bawah rahim yang tersambung ke vagina. Cervicitis juga dikenal sebagai jangkitan serviks, pembengkakan, dan keradangan saluran serviks. Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan, jamur, atau parasit.

Gejala serviks mungkin serupa dengan vaginitis, gejala ini termasuk hubungan seksual yang menyakitkan, gatal-gatal, dan keputihan yang luar biasa dari vagina. Seperti tisu lain di dalam badan, serviks juga boleh meradang kerana pelbagai sebab, seperti jangkitan (mis. Jangkitan menular seksual) dan faktor tidak berjangkit (seperti kerengsaan atau alahan).

Sekiranya serviks tidak segera dirawat, ia akan menyebabkan keradangan serviks yang akan menyebabkan keadaan kronik. Keradangan ini dapat ditunjukkan dengan pendarahan dari vagina di luar waktu haid, atau sakit semasa persetubuhan, dan keputihan yang tidak normal dan berbau dari faraj. Serviks dapat terjadi secara akut, dan berlaku dalam keadaan tiba-tiba dan teruk, atau berkembang secara kronik dalam jangka masa yang panjang tempoh masa.

Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, serviks yang berlaku akibat jangkitan boleh merebak ke rongga perut, menyebabkan masalah kesuburan, mengurangkan imuniti rahim dan vagina, meningkatkan risiko penyakit kelamin, dan masalah dengan janin untuk wanita hamil . Cervicitis berlaku dengan beberapa sebab, termasuk:

 1. Jangkitan virus seperti herpes simplex atau virus HPV yang menyebabkan herpes genital.

 2. Reaksi alergi terhadap spermisida (bahan yang membunuh sperma) atau lateks dari alat kontraseptif, dan produk feminin

 3. Kerengsaan atau kecederaan pada faraj akibat penggunaan tampon.

 4. Kehadiran bakteria baik yang tidak terkawal di dalam vagina.

 5. Ketidakseimbangan hormon, iaitu tahap estrogen jauh lebih rendah daripada tahap progesteron. Kesannya, kemampuan tubuh untuk menjaga kesihatan serviks akan terganggu.

 6. Melakukan hubungan seks yang tidak selamat, misalnya menukar pasangan terlalu kerap dan melakukannya tanpa menggunakan perlindungan.

 7. Telah melakukan dan melakukan hubungan seks secara aktif sejak usia muda.

 8. Mempunyai sejarah penyakit kelamin.

Sebilangan besar orang dengan serviks tidak merasakan sebarang gejala. Perhatikan gejala serviks pada diri anda, termasuk:

 1. Keputihan dari faraj yang tidak biasa dan dalam jumlah yang banyak. Cecair ini biasanya berwarna kuning pucat hingga kelabu, disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

 2. Buang air kecil yang kerap dan menyakitkan.

 3. Terdapat pendarahan di faraj selepas hubungan seks.

 4. Sakit pelvis disertai oleh demam.

 5. Sakit di bahagian belakang atau perut.

Cervicitis boleh menjadi teruk jika berkembang lebih jauh, yang dicirikan oleh luka terbuka atau keluar dari vagina dalam bentuk nanah. Rawatan penyakit ini dilakukan berdasarkan penyebab dan keparahannya.

Untuk serviks seperti kerengsaan terhadap penggunaan bahan, alat, atau produk, perkara yang perlu dilakukan adalah berhenti menggunakannya sehingga sembuh. Bagi serviks kerana jangkitan menular seksual, diperlukan ubat untuk pesakit dan pasangannya. Tujuannya adalah untuk menghilangkan jangkitan dan mencegah penularannya.

Sangat disyorkan untuk segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami sebarang gejala serviks pada organ intim anda. Dengan anda boleh berbincang di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Sembang, Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat, dan ia akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!

Baca juga:

 • 6 Punca Miss V Gatal
 • Berikut adalah 6 maksud cecair Miss V yang perlu anda ketahui
 • Cara merawat Miss V mengikut usia
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found