Kesihatan

7 Makanan Yang Baik Untuk Orang Dengan Neuritis Optik

, Jakarta - Pernah dengar istilah neuritis optik? Penyakit ini menyerang seseorang pada usia 20-40 tahun. Sekiranya penyakit ini dialami, penghidapnya boleh memakan beberapa makanan di bawah ini.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah 5 penyebab neuritis optik

Neuritis optik, keradangan saraf optik

Neuritis optik adalah keradangan saraf optik, apabila saraf kehilangan lapisan pelindung yang disebut myelin. Tanpa lapisan pelindung ini, isyarat visual tidak dapat dikirim dengan baik ke otak. Akibatnya, ada gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur atau kabur.

Ini adalah gejala yang muncul pada orang dengan neuritis optik

Penyakit ini biasanya hanya menyerang sebelah mata. Gejala boleh merangkumi penurunan penglihatan, pengurangan kemampuan mata untuk melihat perbezaan warna, rasa sakit pada mata ketika bola mata digerakkan, dan bidang penglihatan yang menyempit kerana bayang-bayang di tepi mata. Dalam kes yang jarang berlaku, kebutaan dapat dialami oleh orang dengan keadaan ini.

Gejala biasa dicirikan oleh rasa sakit ketika mata digerakkan. Keadaan ini jarang berlaku pada kedua mata sekaligus. Gejala yang dialami boleh bertambah buruk hanya dalam beberapa jam atau hari. Nah, gejalanya akan memuncak apabila selama dua minggu kesakitan yang dialami tidak bertambah baik.

Baca juga: Jangan memandang rendah, diabetes boleh menyebabkan neuritis optik

Makanan yang baik untuk orang yang mempunyai neuritis optik

Lobak adalah makanan yang diketahui penting untuk menjaga kesihatan mata. Namun, jika anda bosan dengan lobak merah, ada beberapa pilihan makanan lain yang boleh anda makan, yang dapat mengurangkan risiko kerosakan mata.

  • Tomato

Anda boleh makan sebiji tomato sehari untuk membantu menghilangkan masalah penglihatan. Toman sendiri mengandungi lycopene, sebatian yang berguna untuk melindungi mata dari sinaran UV yang berbahaya. Kehadiran vitamin E dalam tomato juga berguna untuk mencegah kerosakan retina, sehingga membantu menjaga penglihatan yang baik.

  • epal

Buah yang satu ini mengandung vitamin C dan A yang berguna untuk meningkatkan penglihatan, serta vitamin B2 yang berguna dalam melindungi mata dari kerusakan akibat radikal bebas.

  • Labu

Anda boleh makan 100 gram labu dalam sehari. 100 gram labu yang dimakan akan bersamaan dengan kira-kira 8,513 IU vitamin A. Kandungan ini lebih daripada cukup untuk mengekalkan penglihatan mata yang baik.

  • Bayam

Sayuran hijau ini kaya dengan antioksidan, iaitu lutein dan zeaxanthin, yang dapat mencegah kerosakan mata, seperti katarak yang sering menyerang orang tua.

  • buah oren

Makan jeruk setiap hari tidak hanya menjaga selaput lendir mata dalam keadaan sihat, buah ini juga berguna untuk melindungi mata dari masalah yang berkaitan dengan penglihatan.

  • Buah betik

Buah betik mengandung vitamin A dan flavonoid yang berfungsi mencegah kerusakan pada selaput lendir. Selain itu, buah ini juga mampu melindungi mata dari radang.

  • Kacang Pistachio

Kacang jenis ini bukan sahaja dapat menghilangkan rasa lapar jika dimakan, tetapi juga dapat mengurangkan risiko degenerasi makula. Kacang ini juga berfungsi untuk mencegah mata mengalami kerosakan radikal bebas yang akan menyebabkan masalah penglihatan.

Baca juga: Buat Penglihatan kabur, Kenali 5 Gejala Neuritis Optik

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam menentukan makanan apa yang boleh atau tidak boleh anda makan, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!