Kesihatan

Permainan Menyeronokkan untuk Mengajar Anak-anak Mengira

, Jakarta - Sebelum memasuki sekolah formal, keluarga adalah tempat pertama bagi anak-anak untuk mendapat pendidikan. Ibu dan ahli keluarga yang lain juga mempunyai tanggungjawab untuk membimbing anak-anak mereka melakukan banyak perkara untuk mempersiapkan mereka ke sekolah, seperti mengira.

Walau bagaimanapun, mengajar anak-anak untuk mengira dan semua tentang nombor tidak selalu harus dilakukan dengan cara yang kaku. Kerana terdapat begitu banyak jenis permainan yang menyeronokkan untuk mengajar anak-anak mengira dan mengenal nombor. Mengajar konsep pra-matematik dapat merangsang kanak-kanak berfikir secara logik dan sistematik sejak usia dini, ibu dapat merangsang mereka melalui pemerhatian objek atau gambar di sekelilingnya dan juga melalui permainan.

Baca juga: Ikuti 5 Petua Berjaya untuk Mengajar Anak Mengira

Jenis Permainan untuk Mengajar Anak Mengira

Berikut adalah beberapa cara dan permainan yang menyeronokkan yang dapat dilakukan oleh ibu untuk mengajar anak-anak mengira dan mengenali nombor:

Menyanyikan Lagu mengenai Nombor

Cara termudah untuk mula mengajar anak mengenal nombor adalah dengan mengajak mereka menyanyikan lagu tentang nombor. Contohnya, lagu One-on-one I Love Mother, There Five Five Balloons, to My Two Eyes. Bukan hanya mengajar nombor, kaedah ini juga dapat mengajar kanak-kanak tentang konsep nombor.

Main Congklak

Mungkin ini lebih sesuai untuk diajarkan kepada anak-anak yang cukup mengenali nombor, atau untuk anak-anak usia sekolah awal. Permainan congklak ini akan melatih kanak-kanak mengira dengan betul. Selain itu, permainan ini juga dapat mengajar anda mengatur strategi permainan agar dapat menang.

Nombor dan Gambar Padankan

Anda boleh menulis nombor 1 hingga 10 pada satu set kad, kemudian anda dapat menarik bilangan objek yang sesuai dengan nombor yang ditulis, misalnya, 2 bulatan, atau 3 kotak pada satu set kad yang lain. Kemudian ambil kad yang mengandungi nombor, dan minta anak memadankannya dengan jumlah gambar yang sesuai. Ibu juga boleh meminta anak-anak menyebutkan nombornya.

Baca juga: 5 Cara Mendapatkan Anak-anak Suka Mengira dan Matematik

Bermain Ongklek

Pada hari-hari cerah, ibu juga dapat mengajak anak-anak mereka untuk belajar nombor dan mengira melalui permainan engklek tradisional. Tidak hanya mengasah kemahiran motor kasar mereka, engklek juga akan melatih anak-anak untuk mempelajari urutan nombor. Ibu boleh melukis kotak engkol dan nombornya dengan kapur dan kemudian mengajak anak itu untuk melompat ke kotak nombor 1, kemudian nombor 2, dan seterusnya. Semasa melompat, minta anak menyebutkan nombor di kotak yang dipijaknya.

Menemani Belanja di Pasaraya

Sekiranya tiba masanya untuk membeli barang keperluan harian di pasar raya, ibu juga boleh membawa anak mereka keluar. Di pasar raya, ibu boleh meminta anak mereka mengambil barang, misalnya meminta anak mengambil 5 biji pisang, atau tiga tandan bawang hijau. Ajaklah anak-anak untuk membantu menghitungnya, dan ketika ibu mengambil dan memasukkan buah ke dalam keranjang belanja. Kaedah ini boleh menjadi saat yang menggembirakan bagi kanak-kanak untuk belajar mengira.

Main Ular dan Tangga

Seperti permainan congklak, permainan ini juga lebih sesuai untuk kanak-kanak yang lebih tua atau mereka yang baru memasuki tadika atau sekolah rendah. Ini adalah permainan yang akan merangsang kanak-kanak untuk belajar mengira. Contohnya, mengira dua dadu dan mengira langkah yang harus diambil pada kotak papan permainan. Untuk menjadikannya lebih menyeronokkan, Ibu juga boleh mengajak rakan-rakannya untuk bermain bersama. Walau bagaimanapun, ibu juga perlu mengawasi atau mengajar peraturan permainan terlebih dahulu jika mereka tidak benar-benar memahami konsep permainan ini.

Baca juga: Yang Mana Yang Pertama, Belajar Membaca atau Mengira?

Itulah beberapa permainan menyeronokkan yang boleh dilakukan untuk mengajar anak-anak mengira. Tetapi ingat, agar kemampuan belajarnya menjadi lebih baik, pastikan ibu memenuhi keperluan pemakanannya setiap hari. Ibu juga boleh membeli makanan tambahan dan vitamin untuk anak-anak di supaya lebih praktikal. Dengan perkhidmatan penghantaran, keperluan ubat-ubatan dan makanan tambahan untuk kanak-kanak dapat segera dihantar ke rumah dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Pembelajaran Seronok Fantastic. Diakses pada tahun 2021. 25 Permainan Menghitung Seronok untuk Prasekolah dan Tadika.
Tempat Kanak-kanak Diakses pada tahun 2021. 20 Permainan dan Aktiviti Menyeronokkan untuk Mengajar Anak-Anak Kecil Anda Cara Mengira - Tanpa Mereka Sedari.