Kesihatan

Kebaikan Pensterilan Anjing yang Perlu Anda Fahami

, Jakarta - Ketika mempertimbangkan keputusan untuk mengadopsi anjing, anda harus memahami bahawa ada banyak rawatan asas yang perlu diberikan kepadanya. Salah satu rawatan yang perlu diberikan kepada anjing adalah pemutihan untuk mengelakkan mereka daripada mengandung yang tidak diingini. Anjing yang disterilkan boleh menjadi anjing jantan atau anjing betina. Untuk anjing jantan, operasi pengebirian akan dilakukan, dan anjing betina akan menerima prosedur ovariohisterectomy (OH). operasi.

Pembedahan OH dapat mengelakkan anjing betina hamil dengan membuang ovari dan rahim. Walau bagaimanapun, ia tidak semudah operasi pengebirian anjing lelaki, kerana operasi OH termasuk dalam kategori pembedahan besar. Jangan bimbang, haiwan kesayangan anda hanya akan terkena beberapa hari, mungkin beberapa minggu. Selepas itu, dia akan menikmati banyak faedah kesihatan.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Menjadikan Anjing Hidup Lebih Lama

Kebaikan Pensterilan Anjing

Masih tidak pasti mengenai kemasukan anjing kesayangan anda? Lihatlah beberapa faedah yang akan diperoleh oleh anjing yang dikebiri:

Anjing betina boleh hidup lebih lama dan lebih sihat

Pensterilan akan membantu mencegah jangkitan rahim dan barah payudara, yang membawa maut pada sekitar 50 peratus anjing dan 90 peratus kucing. Memelihara binatang peliharaan sebelum musim pembiakan pertama mereka juga akan memberikan perlindungan terbaik terhadap dua penyakit mematikan ini.

Namun, untuk memastikan mereka sihat, anda juga perlu menyediakan makanan berkhasiat untuk mereka. Nasib baik sekarang anda boleh membeli makanan anjing melalui ciri ubat beli di . Beli ubat dan makanan untuk haiwan kesayangan anda di Ia juga praktikal, dan pesanan anda boleh sampai di rumah anda dalam masa kurang dari satu jam, anda tahu. Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah meninggalkan rumah ketika anda ingin membeli makanan untuk mereka.

Mensterilkan Anjing Jantan Juga Akan Menjadikan Mereka Lebih Sihat

Selain mencegah najis yang sering menempel pada buah zakar, anjing jantan yang berkecuali juga dapat mencegahnya dari barah testis.

Anjing Jantan Tidak Akan Berjalan Jauh Dari Rumah.

Anjing jantan yang tidak disterilkan boleh melakukan apa sahaja untuk mencari jodoh. Itu termasuk menggali jalan di bawah pagar untuk melarikan diri dari rumah. Ketika dia bebas berkeliaran, dia sebenarnya sangat berisiko cedera akibat kemalangan jalan raya atau bertengkar dengan anjing jantan lain. Sekiranya dia disterilkan, semua kebimbangan ini tidak akan berlaku.

Baca juga: Ketahui masa terbaik untuk anjing jantan disterilkan

Anjing Jantan Akan Berkelakuan Lebih Baik

Anjing yang disterilkan akan menumpukan perhatian mereka pada keluarga manusia. Sebaliknya, anjing yang tidak disterilkan dapat menandakan wilayahnya dengan menyemburkan air kencing berbau busuk ke seluruh rumah. Dengan pensterilan awal, akan ada banyak masalah yang dapat dielakkan.

Mengayunkan atau Menghalau Tidak Menjadikan Anjing Lemak

Jangan sekali-kali menggunakan alasan lama ini untuk menolak mensterilkan anjing. Kerana, seperti manusia, anjing terlalu berat badan kerana kurang bersenam dan makan berlebihan. Ingat, haiwan kesayangan anda akan tetap bugar dan langsing selagi anda terus melakukan senaman dan memantau pengambilan makanan.

Menjimatkan Kos Sangat

Kos pembedahan pensterilan veterinar sebenarnya akan jauh lebih murah daripada memiliki dan merawat anak anjing yang menghadapi masalah kerana tidak dikomputerkan. Ini juga menanggung kos dandanan ketika anjing yang tidak disterilkan cedera ketika melarikan diri dan berjuang.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

Mensterilkan Haiwan Peliharaan Baik untuk Alam Sekitar

Haiwan liar menimbulkan masalah sebenar di banyak kawasan. Mereka boleh memangsa hidupan liar, menyebabkan kemalangan kereta, merosakkan fauna tempatan, dan menakutkan anak-anak. Dengan mengusir anjing, ini akan mengurangkan jumlah haiwan di jalanan, terutama anak anjing yang biasanya ditinggalkan kerana pemiliknya tidak mampu merawatnya.

Rujukan:
Persatuan Amerika untuk Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Spay / Neuter Pet Anda.
Waktu Anjing. Diperoleh pada tahun 2021. Menyampaikan Anjing Perempuan Anda: Apa yang Perlu Anda Ketahui.
Ambil oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. 10 Sebab Teratas untuk Menyebarkan atau Menjauhkan Haiwan Peliharaan Anda.