Kesihatan

Tidak Boleh Sembuh, Fibromyalgia Membuat Orang Rasa Sakit Di Seluruh Badan

, Jakarta - Fibromyalgia syndrome (FMS) aka fibromyalgia adalah penyakit jangka panjang atau kronik dan tidak dapat disembuhkan. Penyakit ini membuat penghidap mengalami kesakitan di seluruh badan.

Pada dasarnya, fibromyalgia boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kebanyakan penghidapnya adalah orang dewasa berusia antara 30 hingga 50 tahun. Berita buruknya adalah bahawa penyakit ini dikatakan lebih cenderung menyerang wanita daripada lelaki.

Namun, sehingga kini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan seseorang mendapat penyakit ini. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai sejarah penyakit atau mempunyai ahli keluarga yang mempunyai fibromyalgia dikatakan lebih berisiko mengalami keadaan ini.

Sebagai tambahan kepada sejarah keluarga, terdapat beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini. Orang yang mengalami trauma fizikal atau emosi, seperti mengalami kecederaan atau menjalani pembedahan, juga dikatakan berisiko mengalami fibromyalgia. Ketidakseimbangan sebatian kimia di otak, gangguan tidur aka insomnia, dengan penyakit yang berkaitan dengan sendi, otot, dan tulang seperti lupus, juga boleh menjadi penyebabnya.

Gejala Fibromyalgia

Penyakit ini mempunyai simptom khas, iaitu munculnya rasa sakit atau kesakitan yang tidak tertahankan yang merebak ke seluruh badan. Tahap keparahan yang berbeza, berlainan gejala yang muncul. Tetapi secara umum, gejala yang timbul akibat penyakit ini termasuk sakit menikam, sakit kusam, hingga sensasi terbakar yang dapat terus dirasakan hingga 12 minggu.

Pada tahap yang lebih parah atau setelah simptom lama muncul, gejala lain biasanya mula muncul. Ketika otot terasa kaku, tubuh menjadi sangat sensitif terhadap kesakitan, sakit kepala, gangguan kognitif, gangguan kecemasan dan kemurungan akibat kesakitan yang tidak hilang. Selain itu, rasa sakit yang berlaku juga menyebabkan penderita sukar tidur pada waktu malam dan mudah merasa letih.

Fibromyalgia juga boleh menyebabkan rasa sakit di kawasan lain, seperti kekejangan perut, sakit teruk semasa haid, hingga sindrom iritasi usus. Penyakit ini juga akan membuat penghidap menjadi mudah panas atau senang merasa sejuk. Ini kerana gejala yang disebabkan oleh keadaan ini menjadikan penghidapnya tidak dapat mengatur suhu badan.

Merawat Fibromyalgia

Seperti yang dijelaskan di atas, penyakit ini tidak dapat disembuhkan. Namun, rawatan masih perlu dilakukan untuk melegakan simptom agar tidak mengganggu aktiviti harian penghidap.

Secara umum, cara merawat dan merawat penyakit ini berbeza antara satu orang dengan orang lain. Namun, ada beberapa cara untuk merawat fibromyalgia yang biasa dilakukan, iaitu:

1. Ubat-ubatan

Salah satu cara untuk merawat penyakit ini adalah dengan mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti penghilang rasa sakit atau antidepresan jika diperlukan. Sebenarnya, dalam beberapa keadaan, doktor mungkin memberi ubat penenang otot, ubat penenang, dan pil tidur. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kualiti tidur dan mengekalkan tubuh yang sihat bagi penghidap fibromyalgia.

2. Terapi Psikologi

Mengubati keadaan ini juga boleh dilakukan dengan terapi psikologi, misalnya terapi tingkah laku kognitif. Tujuannya adalah untuk membantu penderita mencari strategi untuk menangani tekanan yang disebabkan oleh penyakit ini.

3. Terapi Fizikal

Tujuannya adalah untuk menghilangkan rasa sakit yang merupakan salah satu gejala penyakit ini. Terapi fizikal boleh dilakukan dengan teknik relaksasi dan senaman ringan atau berenang di air suam.

Ketahui lebih lanjut mengenai fibromyalgia atau penyakit lain dengan meminta doktor di aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Sakit Otot, Rheumatisme Polymyalgia atau Fibromyalgia? Inilah perbezaannya!
  • Mandi pada waktu malam boleh menyebabkan rematik?
  • Udara Sejuk Boleh Menyebabkan Rheumatisme Kambuh, Mitos atau Fakta?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found