Kesihatan

Kepentingan Empati pada Masa Pandemik COVID-19

, Jakarta - Pandemik COVID-19 telah menyebabkan perubahan dan gangguan besar dalam hampir setiap aspek kehidupan seharian. Dengan panduan kebiasaan baru dan protokol kesihatan yang berubah sepanjang masa, mudah untuk merasa terharu dengan kegelisahan anda sendiri. Penting untuk mempraktikkan empati pada masa seperti ini, bukan hanya untuk orang lain, tetapi untuk diri sendiri juga.

Empati adalah kemampuan untuk memahami secara emosional bagaimana perasaan orang lain, melihat sesuatu dari sudut pandang mereka, dan membayangkan diri anda berada di kasut mereka. Pada dasarnya, empati meletakkan anda di tempat orang lain dan merasakan apa yang seharusnya mereka rasakan.

Baca juga: 7 Cara untuk Berurusan dengan Rakan Gangguan Keperibadian Narsisistik

Makna Empati

Terdapat banyak faedah yang dirasakan semasa menerapkan empati. Berempati dengan orang lain membantu anda merasa kurang sunyi dan lebih berhubung. Tindakan ini juga meningkatkan kemungkinan orang akan menghubungi dan menolong orang lain ketika seseorang memerlukan.

Selain meningkatkan hubungan sosial dan membantu, berempati dengan orang lain juga meningkatkan kemampuan anda untuk mengatur emosi semasa tekanan. Rasa empati membolehkan anda mengurus kerisauan anda dengan lebih baik tanpa merasa terbeban.

Apabila anda melihat orang lain yang mengalami kesulitan akibat terkena wabak COVID-19, anda mungkin dapat dengan segera membayangkan diri anda berada di tempat orang lain dan merasa simpati terhadap apa yang mereka alami. Walaupun orang pada umumnya cukup sensitif terhadap perasaan dan emosi mereka sendiri, memahami pemikiran orang lain boleh menjadi lebih sukar.

Keupayaan untuk berempati membolehkan seseorang merasakan kesakitan atau penderitaan orang lain. Ini membolehkan seseorang memahami emosi yang dirasakan orang lain.

Bagi banyak orang, melihat orang lain merasa tertekan dan bertindak balas dengan sikap acuh tak acuh atau bahkan permusuhan secara terang-terangan nampaknya tidak dapat difahami.

Walau bagaimanapun, kenyataan bahawa beberapa orang bertindak balas dengan cara ini jelas menunjukkan bahawa keempat-empatnya tidak semestinya respons universal terhadap penderitaan orang lain.

Baca juga: Selfie di Lokasi Bencana Tidak Bersimpati, Ini Bukti Gangguan Psikologi

Manfaat Empati untuk Orang Lain Semasa Pandemik COVID-19

Manusia boleh bersikap mementingkan diri sendiri. Cuma, rasa empati pasti akan lebih bermanfaat. Terdapat beberapa faedah empati, termasuk:

  • Empati membolehkan seseorang membina hubungan sosial dengan orang lain. Dengan memahami apa yang difikirkan dan dirasakan orang, seseorang dapat bertindak balas dengan tepat dalam situasi sosial.
  • Penyelidikan menunjukkan bahawa mempunyai hubungan sosial adalah penting untuk kesejahteraan fizikal dan psikologi.
  • Berempati dengan orang lain membantu anda belajar mengatur emosi anda sendiri. Peraturan emosi adalah penting, kerana ia membolehkan anda mengurus bagaimana perasaan anda, walaupun dalam keadaan tertekan, tanpa merasa terbeban.
  • Empati membawa tolong menolong antara satu sama lain. Anda tidak hanya memberi pertolongan ketika orang lain memerlukannya. Tetapi anda juga akan mendapat pertolongan ketika anda berada dalam masalah berkat empati orang lain.

Baca juga: Cara Mengesan 9 Tanda Gangguan Keperibadian Narsisistik

Empati selalu penting, terutamanya semasa krisis kesihatan awam terhadap wabak COVID-19. Mempraktikkan empati semasa pandemik COVID-19 tidak hanya membuka minda anda terhadap apa yang dilalui oleh orang lain, tetapi juga dapat menyediakan hubungan sosial yang dapat membantu mengatasi perasaan terasing.

Itulah yang perlu difahami mengenai empati. Perkara-perkara kecil yang dapat anda praktikkan, misalnya dengan menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut semasa keluarga atau saudara mara sakit. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengamalkan Empati Semasa Pandemik COVID-19
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found