Kesihatan

4 Penyakit Kulit Ini Dipicu oleh Virus

Jakarta - Kesihatan badan mesti dijaga. Sebabnya, musim yang tidak menentu menjadikan tubuh rentan terhadap berbagai jenis penyakit, baik itu disebabkan oleh bakteria, jamur, atau virus, misalnya Molluscum contagiosum .

Mungkin, anda masih belum mengenal penyakit yang satu ini. Moluskum adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus. Tanda yang dapat dikenali adalah penampilan benjolan atau lesi pada lapisan kulit atas. Benjolan ini biasanya tidak menyakitkan, malah boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan khas. Jangkamasa jangkitan virus berbeza dari orang ke orang, tetapi benjolan dapat bertahan hingga 4 tahun.

Mollsucum contagiosum disebarkan melalui kontak langsung dengan seseorang yang mengidap penyakit ini, atau menyentuh benda-benda yang tercemar dengan virus, seperti tuala atau pakaian yang digunakan oleh penghidapnya.

Bukan itu sahaja, ada jenis penyakit kulit lain yang berlaku disebabkan oleh virus. Ada apa-apa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Cacar Ular

Gangguan kesihatan ini disebut herpes zoster atau herpes zoster. Seperti cacar air, penyakit kulit ini disebabkan oleh virus Varicella zoster . Bezanya dengan cacar air, virus ini berterusan di dalam tubuh walaupun sudah pulih dari cacar air. Gejala adalah munculnya ruam pada beberapa bahagian badan disertai dengan rasa sakit dan sensasi terbakar.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cacar pada orang dewasa dan kanak-kanak

Walaupun kebanyakan kes kayap dapat dirawat dalam waktu dua hingga tiga minggu, dalam beberapa kes, timbul komplikasi yang jarang terjadi, seperti sakit atau ruam yang muncul di kawasan sekitar mata, kehilangan pendengaran atau sakit yang kuat di telinga, hingga jangkitan. Bakteria.

  • Erythema Multiforme

Selain itu Molluscum contagiosum dan cacar, ada lagi erythema multiforme , penyakit kulit yang agak jarang berlaku. Simptomnya adalah munculnya ruam pada kulit yang mempunyai mata di tengah. Penyakit ini menyerang kanak-kanak, dan lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Kelainan kulit ini berlaku disebabkan oleh jangkitan virus yang juga menyebabkan sariawan, seperti herpes simplex atau jangkitan lain yang berlaku pada sel kulit. Selain ruam, gejala yang menunjukkan berlakunya eritema multiforme adalah sakit kepala, demam tinggi, sakit sendi, dan keletihan.

Baca juga: Cacar air adalah penyakit sekali seumur hidup, betul-betul?

  • Cacar air

Penyakit kulit ini berlaku kerana dijangkiti virus yang sama dengan cacar air, iaitu herpes Varicella zoster . Cacar air mudah menyerang kanak-kanak, terutama mereka yang mempunyai imuniti rendah dan belum mendapat imunisasi. Gejala adalah kemunculan bintik-bintik merah di seluruh badan yang dipenuhi air dan sering disertai dengan gatal-gatal yang melampau. Biasanya, suhu badan akan meningkat dan diikuti dengan sakit kepala.

Baca juga: Gejala Herpes Zoster yang perlu diperhatikan

Itu adalah tiga jenis penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus Molluscum contagiosum yang perlu anda perhatikan. Oleh itu, jika anda merasakan simptom aneh pada kulit anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda. Bagaimana untuk? Sudah tentu dengan menggunakan aplikasi . Awak boleh muat turun aplikasi ini terlebih dahulu, kemudian pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Sekiranya doktor memberi anda preskripsi, anda boleh menebusnya secara langsung di aplikasi melalui perkhidmatan Buy Medicine.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found