Kesihatan

Fobia dalam Matematik, Bolehkah Ini Terjadi?

, Jakarta - Matematik memang merupakan subjek yang agak sukar dan sering membuat anda pening jika anda tidak berminat dengannya. Sebenarnya, setiap orang diminta untuk memahami pelajaran ini selama lebih kurang 12 tahun di sekolah. Anda seharusnya dapat membiasakan diri dengan perbincangan mengenai pengiraan ini.

Nampaknya, ada sebilangan orang yang mempunyai fobia matematik. Keadaan ini menyebabkan ketakutan menjadi kebimbangan ketika melakukan masalah matematik. Anda juga boleh mengalami sakit badan kerana matematik. Berikut adalah perbincangan mengenai fobia matematik!

Baca juga: Ketahui Jenis Fobia, Punca Ketakutan Berlebihan

Seseorang Boleh Mempunyai Fobia Matematik

Banyak jenis fobia menyebabkan ketakutan dan kegelisahan ketika berlaku. Anda mungkin mempunyai fobia ruang terbatas, ketinggian, dll. Salah satu gangguan yang jarang berlaku ialah fobia matematik. Anda mungkin takut hanya dengan melihat timbunan nombor.

Ramai orang berpendapat bahawa matematik adalah perkara yang sangat sukar untuk dikuasai. Sikap negatif ini membuatnya tidak pernah fokus pada masalah yang ditanganinya. Ini menyebabkan rasa gementar tepat sebelum peperiksaan yang berakhir kerana tidak dapat melakukannya.

Sebilangan orang mungkin juga belajar dan memahami bagaimana menyelesaikan masalah matematik, tetapi semasa peperiksaan terdapat ketakutan. Ia dapat mengaburkan minda dan tidak dapat melakukannya dengan baik. Kaedah ini meningkatkan spekulasi sekiranya matematik terlalu sukar baginya.

Fobia matematik boleh berkembang sejak usia dini. Dianggarkan bahawa sekitar lima puluh peratus pelajar di kelas 1 dan 2 sekolah rendah mempunyai tahap kecemasan matematik sederhana hingga tinggi. Ini kerana mereka tidak biasa menunjukkan sesuatu yang berkaitan dengan nombor sebelum sekolah.

Sebab-sebab kanak-kanak mempunyai fobia matematik akan berbeza antara satu sama lain. Ini berkait rapat dengan guru di sekolah. Seorang guru mesti bersabar dan menyesuaikan langkah yang digunakan untuk kemampuan mengingat dan memahami setiap pelajar yang diajarnya.

Baca juga: Kawan Mempunyai Fobia? Bantu dengan Cara-Cara Ini

Cara Mengatasi Fobia Matematik

Bagaimana untuk memahami fobia yang berkaitan dengan pengiraan ini, seseorang perlu menanamkan pemahaman jika pelajarannya mudah difahami. Ini berlaku apabila perasaan gelisah timbul ketika cuba melakukan masalah matematik. Untuk mengatasi kemunculan fobia, anda boleh melakukan beberapa perkara, iaitu:

  1. Ketahui Fobia Anda

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk mengatasi fobia matematik anda ialah mengakui bahawa anda takut dengannya. Selepas pengakuan, lebih mudah bagi anda untuk mengambil langkah seterusnya untuk mengurangkan rasa panik yang disebabkan oleh belajar matematik. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fobia anda, tidak ada salahnya meminta doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Mudah, tinggal sahaja muat turun dalam telefon pintar awak, ya!

  1. Amalan Matematik Harian

Perkara lain yang boleh dilakukan untuk mengatasi fobia matematik adalah dengan melakukan soalan latihan setiap hari. Amalan menjadikannya sempurna itu nyata. Pelajaran ini memerlukan banyak latihan untuk diselesaikan. Dengan latihan biasa anda dapat memahami kerumitan yang terlibat.

Baca juga: Kenali Pagophobia, Phobia of Ice Cubes atau Ice Cream

  1. Gunakan Matematik dalam Kehidupan Sebenar

Anda juga dapat menyelaraskan pelajaran matematik ini dengan menerapkannya dalam kehidupan nyata. Dengan itu, anda akan mengetahui faedah mempelajarinya. Selain itu, rasa takut terhadap matematik juga dapat hilang setelah itu.

Berikut adalah perbincangan mengenai fobia matematik yang jarang berlaku pada seseorang. Walaupun begitu, ini nyata dan menimbulkan kerisauan tersendiri bagi penghidapnya. Setelah membaca artikel ini, diharapkan anda dapat mengatasi masalah yang mungkin dialami sejak sekian lama.

Rujukan:
The Hindu.com. Diakses pada 2019.Math Phobia
Indiatoday.in. Diakses 2019.6 petua untuk menghilangkan fobia matematik dan tekanan peperiksaan dewan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found