Kesihatan

Bilakah Anak-anak Kucing Harus Dipvaksinasi?

, Jakarta - Vaksinasi untuk kucing peliharaan bertujuan untuk mengurangkan risiko penyakit. Seperti vaksin untuk manusia, vaksin untuk haiwan peliharaan juga dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh mereka sehingga mereka tidak mudah sakit. Jadi, bilakah masa terbaik untuk memvaksinasi anak kucing?

Pada dasarnya, anak kucing aka anak kucing akan mendapat antibodi dari kolostrum . Antibodi ini berperanan melindungi tubuh anak kucing dari pelbagai penyakit. Anak kucing mendapat kolostrum ketika disusui oleh ibu, terutamanya pada 72 jam pertama. Antibodi ini kemudian akan berterusan selama beberapa bulan. Namun, ada juga anak kucing yang tidak mendapat perlindungan ini kerana ibu mereka meninggalkan mereka.

Baca juga: Vaksinasi pada Kucing Boleh Mencegah Penyakit Gores Kucing

Senarai Vaksin Penting untuk Anak Kucing

Antibodi yang diperoleh anak kucing dari kolostrum tidak kekal selamanya. Dengan kata lain, antibodi yang terbentuk tidak lagi berkesan dan kucing tidak lagi mempunyai perlindungan daripada penyakit. Nah, ketika itulah anak kucing memerlukan vaksin untuk membantu mencegah serangan dari pelbagai penyakit. Biasanya, antibodi dari kolostrum telah mula berkurang keberkesanannya ketika kucing berusia 12-16 minggu.

Walau bagaimanapun, tempoh pemberian vaksin biasanya dapat dimulai lebih awal. Anak kucing boleh divaksin sebelum usia 16 minggu, tetapi biasanya bukan vaksin lengkap. Oleh kerana mereka masih terlalu muda, tidak ada banyak jenis vaksin yang dapat diperoleh oleh anak kucing. Masa pemberian vaksin kepada kucing anda mungkin berbeza, atau bergantung pada cadangan doktor haiwan.

Tetapi secara umum, terdapat beberapa jenis vaksin yang perlu diberikan kepada kucing peliharaan, termasuk:

  • Rabies

Salah satu vaksin penting yang harus diberikan kepada kucing peliharaan adalah vaksin rabies. Sebabnya, kesan serangan virus rabies pada kucing boleh membawa maut seperti serangan virus ini pada manusia. Vaksin rabies adalah salah satu vaksin teras yang mesti diberikan kepada anak kucing.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

  • FVRCP

FVRCP bermaksud virus kucing rhinotracheitis , calicivirus , dan panleukopenia. Vaksin ini juga penting dan mesti diberikan kepada anak kucing. Calicivirus dan rhinotracheitis adalah virus yang biasa dijumpai pada kucing. Virus ini adalah penyebab utama jangkitan pernafasan atas pada kucing.

  • FeLV

Vaksin ini sebenarnya tidak dianggap sebagai vaksin inti, tetapi penting untuk diberikan kepada kucing. Vaksin ini penting untuk membantu mencegah leukemia pada kucing, yang merupakan penyakit berjangkit yang sering terjadi pada kucing. Penyakit ini umumnya merebak melalui luka gigitan atau melalui kontak dengan kucing yang dijangkiti sebelumnya. FeLV boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan pada kucing, termasuk barah dan gangguan sistem imun.

  • FIV

Virus imunodefisiensi FIV atau kucing juga dapat dielakkan dengan memberi vaksin. Virus jenis ini dapat disebarkan dengan mudah melalui luka gigitan. Walaupun tidak termasuk dalam vaksin inti, FIV disarankan untuk kucing yang berisiko tinggi dijangkiti virus. Sebilangan besar kucing positif FIV boleh menjalani kehidupan normal, tetapi kucing yang dijangkiti boleh terjejas dan boleh menghidap pelbagai penyakit kerana disfungsi sistem imun.

Baca juga: Haiwan peliharaan Tidak Dikosialisasikan, Berhati-hati dengan Bahaya

Pada dasarnya, keperluan untuk vaksin pada setiap anak kucing boleh berbeza. Itulah sebabnya penting untuk bercakap dengan doktor haiwan anda terlebih dahulu. Untuk mempermudah, anda boleh menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi dan cari tahu apa vaksin yang diperlukan oleh anak kucing anda. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
The Spruce Pet. Diakses pada tahun 2021. Jadual Vaksinasi Anak Kucing.
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Memvaksinasi Anak Kucing Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found