Kesihatan

Mual yang kerap semasa Trimester Kedua, Apa yang perlu anda lakukan?

, Jakarta - Adakah anda masih mengalami loya atau simptom? sakit pagi , walaupun sudah memasuki trimester kedua? Ibu tidak boleh memandang rendah perkara ini. Sebabnya, sebuah kajian di Sweden yang dipetik dari LiveScience menyatakan bahawa loya pada trimester kedua kehamilan berisiko tinggi mengalami komplikasi kehamilan.

Dalam kajian itu, ibu mengandung yang dimasukkan ke hospital sakit pagi kes yang teruk, yang disebut hiperemesis gravidarum, pada trimester kedua berkemungkinan besar mengalami preeklampsia, dan 1.4 kali lebih mungkin mempunyai bayi dengan berat lahir rendah. Wanita yang dimasukkan ke hospital untuk hiperemesis gravidarum pada trimester kedua juga tiga kali lebih mungkin mengalami gangguan plasenta.

Sakit pagi sangat teruk sehingga memerlukan kemasukan ke hospital sangat jarang. Semasa kajian, yang melibatkan lebih dari 1 juta wanita, hanya 1.1 peratus wanita yang dirawat di hospital kerana keadaan tersebut. Walau bagaimanapun, ibu masih tidak boleh memandang rendah keadaan ini.

Baca juga: Inilah sebab mengapa makan lewat membuat anda mual

Mengenal Hyperemesis Gravidarum

Hyperemesis gravidarum (HG) biasanya termasuk loya yang tidak hilang dan muntah yang teruk menyebabkan dehidrasi yang teruk. Akibat dari keadaan tersebut, ibu menjadi sukar untuk menelan makanan atau cecair.

Gejala HG bermula dalam enam minggu pertama kehamilan. Mual sering tidak hilang. HG boleh melemahkan dan menyebabkan keletihan yang berlangsung selama beberapa minggu atau bulan. HG biasanya bermula pada trimester pertama kehamilan. Beberapa gejala HG yang paling biasa adalah:

  • Rasa mual yang hampir berterusan.
  • Hilang selera makan.
  • Muntah lebih daripada tiga atau empat kali sehari.
  • Kekeringan.
  • Rasa pening.
  • Kehilangan lebih dari 5 peratus berat badan kerana loya atau muntah.

Sakit pagi dan HG nampaknya mempunyai hubungan dengan gonadotropin korionik manusia (hCG). Ia adalah hormon yang dibuat semasa kehamilan oleh plasenta. Tubuh menghasilkan hormon ini dalam kuantiti yang banyak pada peringkat awal kehamilan. Tahap ini dapat terus meningkat semasa kehamilan.

Baca juga: Ini adalah perubahan pada wanita hamil pada trimester kedua

Mengatasi Mual Kerana Hiperemesis Gravidarum

Rawatan untuk HG yang berlaku pada trimester kedua kehamilan akan bergantung kepada keparahan gejala. Doktor anda mungkin mengesyorkan kaedah pencegahan loya semula jadi, seperti vitamin B-6 atau halia.

Ibu juga harus makan lebih sedikit, lebih kerap makan dan makanan kering, seperti keropok. Minum banyak cecair untuk kekal terhidrat. Kes HG yang teruk mungkin memerlukan kemasukan ke hospital. Wanita hamil yang tidak dapat menahan cairan atau makanan kerana mual atau muntah yang berterusan harus diberikan secara intravena, atau melalui IV.

Rawatan diperlukan sekiranya muntah adalah ancaman kepada wanita atau kanak-kanak itu. Ubat anti-loya yang paling biasa digunakan adalah promethazine dan meclizine dan anda boleh menerimanya melalui IV atau sebagai supositoria.

Mengambil ubat semasa mengandung boleh menyebabkan masalah kesihatan yang berpotensi untuk bayi, tetapi dalam kes HG yang teruk, dehidrasi ibu lebih membimbangkan. Berita baiknya, gejala HG akan hilang selepas bersalin. Walau bagaimanapun, pemulihan selepas bersalin mungkin lebih lama bagi wanita dengan HG.

Baca juga: Umur Kehamilan Rentan pada Mual

Bercakap dengan doktor di sekiranya ibu mengalami gejala mual yang mengganggu pada trimester kedua kehamilan. Doktor akan memberikan nasihat rawatan yang tepat melalui ciri sembang yang boleh anda akses bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada 2020. Sakit Pagi pada Risiko Kehamilan Trimester Ke-2.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hyperemesis Gravidarum.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Muntah Semasa Kehamilan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found