Kesihatan

Pergerakan Gimnastik 5 Tingkat dan Manfaatnya untuk Otot Teras Badan

Jakarta - Salah satu bentuk latihan yang berkesan untuk otot inti badan dan tidak memerlukan peralatan khas adalah latihan lantai yang boleh dilakukan di rumah dengan hanya menyiapkan tikar. Selain itu, senaman lantai juga dapat menyokong kecergasan badan secara keseluruhan. Terdapat beberapa otot inti dalam badan yang terdiri daripada otot perut, otot punggung, dan otot pelvis yang perlu dikekalkan kekuatannya, kerana ia berguna untuk menyokong tubuh menjalankan pelbagai aktiviti fizikal dan mempunyai keseimbangan dan kestabilan yang baik.

Perkara yang perlu diketahui semasa melakukan latihan lantai adalah anda dinasihatkan untuk menarik nafas lega. Ulangi setiap pergerakan lima kali. Kemudian, tingkatkan hingga 10-15 kali jika anda merasakan kekuatan otot teras anda telah meningkat. Berikut adalah pelbagai pergerakan senaman lantai dan faedah yang anda dapat.

  1. Sit-up Perut

Untuk memulakan pergerakan, anda mesti berbaring di atas tikar. Letakkan kaki anda di dinding, kemudian sesuaikan kedudukan lutut dan pinggul sehingga membentuk sudut yang tepat atau 90 darjah. Fokus dan ketatkan otot di kawasan perut.

Angkat kepala dan bahu anda dari tikar sebanyak yang anda boleh. Pegang posisi ini selama tiga nafas dalam-dalam, kemudian kembali ke posisi awal. Ulangi pergerakan selama 3 kitaran dengan 12 kali setiap kitaran atau mengikut kemampuan anda. Semasa melakukan pergerakan ini, lengan anda harus disilangkan di depan dada anda. Jangan letakkan tangan anda di belakang leher kerana boleh menyebabkan sakit di kawasan tersebut. Manfaat latihan lantai ini adalah untuk memberi kekuatan dan mengencangkan otot-otot badan tengah, terutama otot perut.

  1. Putaran Segmen

Pertama, anda perlu berbaring dengan lutut dibengkokkan, kemudian ketatkan otot perut anda. Arahkan lutut ke kanan, tetapi cuba untuk meletakkan bahu anda rata di atas lantai. Tahan pergerakan ini selama tiga nafas dalam. Kemudian, kembalikan pergerakan ini ke kedudukan asalnya untuk menukar kedudukan, iaitu membawa lutut ke kiri. Manfaat latihan lantai dengan melakukan putaran segmental adalah untuk menguatkan otot perut sebelah, dan juga melatih kelenturan otot anda.

  1. Jambatan

Cara melakukan pergerakan adalah dengan meletakkan badan ke bawah, kemudian tekuk lutut sehingga menyerupai bentuk segitiga. Kemudian, ketatkan otot perut anda dan angkat pinggul sehingga membentuk garis lurus dengan lutut dan bahu anda. Sebelum kembali ke posisi awal, tahan kedudukan selama tiga nafas dalam. Ulangi pergerakan ini 12 kali. Manfaat latihan lantai ini adalah untuk menguatkan otot perut, serta otot pinggul, lutut, dan bahu dalam kombinasi pergerakan.

  1. Papan Tepi

Pergerakan ini juga dikenali sebagai gerakan sebelah tangan. Pertama, anda mesti berbaring di sebelah kanan badan anda. Kemudian, angkat badan dengan bersandar di lengan kanan, tepat di siku dan lengan bawah. Anda perlu meletakkan bahu anda tegak lurus dengan siku anda. Anda harus memastikan bahawa bahu, pinggul dan lutut anda berada dalam garis lurus. Pegang posisi ini selama tiga nafas dalam dan ulangi pergerakan ini di sebelah kiri badan anda. Faedah senaman lantai papan sisi adalah untuk melatih keseimbangan badan dan menguatkan otot sisi otot perut dan bahu.

  1. Mengangkat Kaki

Untuk melakukan pergerakan ini, anda perlu berbaring dengan lutut dibengkokkan untuk membentuk segitiga. Kemudian, angkat kaki kanan ke paras lutut, sehingga lutut dan pinggul dapat membentuk sudut tepat atau 90 darjah. Kemudian, letakkan tangan kanan anda di lutut kanan. Apabila lutut dibengkokkan dan lengan anda lurus, tarik lutut ke atas dan tekan tangan anda ke arah yang bertentangan sehingga saling menekan. Pegang kedudukan ini selama tiga nafas dalam. Selepas itu, lakukan perkara yang sama pada lutut kiri dan tangan anda. Pergerakan ini juga dapat diubah dengan mengangkat kedua kaki secara serentak. Latihan lantai ini berguna untuk menguatkan otot perut.

Latihan otot inti di atas sangat penting kerana ia berguna untuk menjaga kestabilan dan keseimbangan ketika tubuh berusaha mencapai, meregang, atau membengkok. Kelebihan senaman lantai di atas juga dapat meningkatkan postur dan menjaga anda dari sakit belakang bawah.

Lebih baik jika Anda melakukan latihan lantai ini secara rutin untuk mendapatkan manfaat maksimum. Selain itu, untuk mendapatkan tubuh yang sihat dan ideal, ia juga harus disertakan dengan pemeriksaan kesihatan rutin dengan doktor. Anda boleh membincangkan gimnastik lantai atau masalah kesihatan lain dengan doktor di klinik yang telah bekerjasama dengan pelbagai doktor pakar dan dipercayai. Dalam aplikasi kesihatan ini, anda boleh berbincang dengan doktor melalui perkhidmatan ini Hubungi Doktor dengan menggunakan pilihan komunikasi sembang, suara, atau panggilan video.

Sekiranya anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan menghantar pesanan anda ke destinasi anda dalam masa kurang dari satu jam. juga menyediakan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan yang boleh membantu anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: 7 Manfaat Senam Kehamilan dan Pergerakan Selamat untuk Ibu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found