Kesihatan

6 Menyebabkan Orang Suka Nyamuk

Jakarta - Benjolan nyamuk pasti akan mengganggu anda, terutamanya jika anda menambah rasa gatal yang tidak tertahankan. Dan yang membuatnya menjengkelkan adalah jika di satu ruangan ternyata anda satu-satunya yang "dikuburkan" oleh nyamuk. Sementara itu, orang di sekitar anda tidak terganggu dengan kehadiran nyamuk. Nah, sebenarnya ada orang yang "disukai" oleh nyamuk. Mungkin anda adalah salah seorang dari mereka.

Punca Gatal Nyamuk

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab diserang nyamuk, anda perlu mengetahui sebab mengapa nyamuk menggigit. Nyamuk yang telah digigit selama ini adalah nyamuk betina. Nyamuk betina "memerlukan" darah manusia untuk menghasilkan telur. Nyamuk betina akan menggunakan proboscis (nyamuk proboscis) untuk menarik darah di urat, kemudian meninggalkan air liurnya yang mengandungi antikoagulan (yang berperanan mencegah darah dari pembekuan) pada kulit anda. Tubuh akan bertindak balas terhadap antikoagulan ini dengan menghasilkan zat histamin, menyebabkan saluran darah di kulit di sekitar gigitan nyamuk membentuk lebam merah atau disebut lebam. Oleh kerana saraf di sekitar benjolan terganggu, lebam yang muncul disertai dengan gatal-gatal.

Jadi, Mengapa Seseorang Boleh "Disukai" oleh Nyamuk?

Ini kerana mereka lebih "disukai" oleh nyamuk atau dikenali sebagai magnet nyamuk mempunyai faktor yang menarik nyamuk. Inilah sebab-sebab diserang nyamuk yang perlu anda ketahui!

  1. Faktor Genetik

Faktor genetik sebenarnya boleh menjadi penyebab seseorang "menyukai" nyamuk. Ini disokong oleh kajian yang mendapati bahawa bau badan seseorang atau tidak menarik bagi nyamuk bergantung pada keadaan genetiknya.

  1. Bau badan

Selain faktor genetik, bau badan yang dianggap menarik oleh nyamuk juga bergantung pada bakteria pada kulit. Satu kajian menunjukkan bahawa jenis dan jumlah bakteria tertentu yang hidup secara semula jadi pada kulit manusia mempengaruhi daya tarikan seseorang pada mata nyamuk. Ini kerana mikrob pada kulit akan menghasilkan bahan kimia yang berbeza, ada di antaranya yang akan menghasilkan bau badan yang lebih menarik bagi nyamuk.

  1. Kumpulan darah

Tanpa menyedarinya, golongan darah juga dapat menjadi tarikan bagi nyamuk. Satu kajian mendapati bahawa nyamuk lebih suka darah orang dengan golongan darah O berbanding golongan darah A / B / AB. Selain itu, nyamuk juga lebih suka orang yang mengeluarkan isyarat kimia yang menunjukkan jenis darah mereka melalui kulit mereka daripada yang tidak.

  1. Karbon dioksida

Selain bau badan, karbon dioksida yang dihembuskan oleh seseorang juga boleh menjadi tarikan nyamuk. Nyamuk akan menggunakan organ yang dipanggil palp rahang atas untuk mengesan karbon dioksida dari jarak kira-kira 49 meter. Satu kajian mengatakan bahawa nyamuk akan semakin tertarik kepada orang yang mengeluarkan banyak karbon dioksida.

  1. Aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal yang berterusan meningkatkan penambahan asid laktik dan panas badan, menjadikan anda lebih "disukai" daripada nyamuk. Sebenarnya, nyamuk dapat menghidu asam laktat, amonia, dan bahan lain yang hilang dengan peluh hanya pada jarak dekat.

  1. Warna Baju

Sekiranya seseorang mengatakan pakaian gelap lebih "disukai" oleh nyamuk, itu benar. Ini disokong oleh pernyataan ahli entomologi yang menyatakan bahawa pakaian warna gelap seperti hitam, biru tua, dan merah lebih "disukai" oleh nyamuk. Sementara itu, pakaian berwarna terang tidak begitu "disukai" oleh nyamuk kerana pakaian berwarna terang memudahkan nyamuk mengetahui keberadaannya.

Benjolan akibat gigitan nyamuk memang akan hilang dengan sendirinya. Tetapi, anda tidak boleh memandang ringan gigitan nyamuk. Kerana gigitan nyamuk dapat menjadi perantara penyebaran penyakit, seperti demam denggi, demam chikungunya, penyakit kuning, malaria, dan lain-lain. Oleh itu, jika anda mengalami gejala lain setelah digigit nyamuk, seperti tompok merah pada kulit, kelemahan, kulit pucat, kesukaran bernafas, dan gejala lain, anda perlu berbincang dengan doktor anda. Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi c . Anda boleh bertanya kepada doktor melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Melalui aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli losyen penghalau nyamuk, vitamin, dan ubat-ubatan yang diperlukan di , kamu tahu. Anda hanya perlu membuat pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Sekiranya anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda juga boleh memeriksa aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found