Kesihatan

Kenali Perbezaan antara Prediabetes dan Diabetes

, Jakarta - Kenaikan kadar gula dalam darah selalu dikaitkan dengan diabetes. Tetapi tahukah anda, ada fasa yang akan berlaku terlebih dahulu sebelum seseorang dinyatakan menghidap diabetes. Keadaan peningkatan kadar gula dalam darah sebelum diabetes disebut prediabetes. Perbezaan antara kedua keadaan ini adalah tahap gula dalam darah yang tinggi. Sila periksa risiko anda di sini.

Dalam prediabetes, terdapat kenaikan kadar gula, sehingga mereka berada di atas normal. Walaupun begitu, kenaikan kadar gula dalam darah yang berlaku tidak setinggi penderita diabetes. Dengan kata lain, prediabetes sebenarnya adalah "penanda" bahawa seseorang berisiko menghidap diabetes. Sekiranya dirawat dengan betul dan segera, prediabetes dapat disembuhkan dan tidak akan berkembang menjadi diabetes.

Baca juga: Inilah Cara Prediabetes dan Cara Mengatasinya

Menghalang Penyakit Prediabetes Daripada Diabetes

Gejala utama diabetes adalah peningkatan kadar gula dalam darah. Tetapi perlu diingat, peningkatan kadar gula dalam darah tidak selalu bermaksud seseorang menghidap penyakit ini. Dalam keadaan normal, kadar gula darah puasa orang dewasa kurang dari 100 mg / dl. Pada prediabetes, kadar gula darah puasa meningkat dan dapat mencapai 100–125 mg / dl. Sekiranya kadar gula dalam darah puasa lebih daripada 125 mg / dl, maka seseorang itu dikatakan menghidap diabetes.

Prediabetes berlaku apabila glukosa, yang berasal dari makanan, mulai terbentuk di aliran darah. Sayangnya, tubuh tidak dapat memproses glukosa dalam makanan ini, jadi ia bertambah. Sepatutnya, tubuh memproses glukosa menjadi tenaga dengan bantuan hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Walaupun masih di peringkat awal, prediabetes tidak boleh diabaikan. Rawatan yang cepat dapat mengelakkan keadaan ini berkembang menjadi diabetes.

Baca juga: 4 Perubahan Gaya Hidup bagi Orang yang Mempunyai Prediabetes

Prediabetes tidak menyebabkan peningkatan kadar gula yang cukup tinggi untuk dianggap diabetes. Namun, jika keadaan ini diabaikan, dapat menyebabkan keadaan ini berkembang menjadi diabetes tipe 2. Diabetes kronik dan tidak dapat diubati. Orang yang menghidap diabetes harus selalu mendapat rawatan dan mesti memantau kadar gula dalam darah supaya mereka selalu stabil dan tidak berlebihan. Selain kadar gula dalam darah, prediabetes dan diabetes juga mempunyai gejala khas.

Prediabetes secara amnya tidak menunjukkan gejala tertentu, tetapi secara amnya keadaan ini dapat mencetuskan gejala seperti keletihan yang mudah, kerap haus dan lapar, gangguan visual, kencing, dan penurunan berat badan yang drastik. Berita buruknya adalah bahawa banyak orang sering tidak menyedari bahawa mereka mempunyai prediabetes, bahkan menghidap diabetes. Ini berlaku kerana gejala penyakit yang muncul tidak spesifik dan sering diabaikan.

Terdapat beberapa gejala yang boleh menjadi tanda bahawa seseorang menghidap diabetes, seperti mulut kering, terbakar dan sakit di kaki, gatal-gatal, perubahan mood atau mood, sehingga mudah tersinggung. Penyakit ini juga mencetuskan gejala hipoglikemia reaktif dan munculnya tompok-tompok gelap di leher, ketiak, dan bahagian badan yang lain.

Baca juga: Lakukan 5 cara ini agar prediabetes tidak menjadi diabetes

Masih ingin tahu dan memerlukan maklumat mengenai prediabetes dan komplikasi apa yang boleh berlaku? Tanya doktor di aplikasi hanya! Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Dengan aplikasi tersebut , anda juga dapat mengetahui berapa banyak anda berisiko untuk diabetes jenis 2 dengan menggunakan ciri Kalkulator Risiko Diabetes. Ayuh, muat turunsekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2019. Mendiagnosis Diabetes dan Belajar Mengenai Prediabetes.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Prediabetes.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Prediabetes?
WebMD. Diakses pada tahun 2019 Apa itu Prediabetes?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found