Kesihatan

Sayangi Haiwan dengan 4 Kaki, Berhati-hatilah dengan 5 Penyakit Ini

, Jakarta - Haiwan berbulu dan berkaki empat seperti anjing, kucing, atau kelinci mempunyai penampilan dan tingkah laku yang comel. Tidak hairanlah, jika banyak orang memelihara haiwan ini. Selain dapat menghilangkan tekanan, haiwan peliharaan juga dapat menjadi teman setia yang menemani pemiliknya agar tidak kesepian. Tetapi di balik kelucuan, anda yang mempunyai haiwan peliharaan juga harus mengetahui penyakit yang boleh disebabkan oleh haiwan berkaki empat ini. Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

1. Penyakit Lyme

Anjing dan kucing dengan penyakit Lyme tidak dapat menyebarkan penyakit ini kepada anda secara langsung, tetapi mereka dapat menyebarkan kutu yang membawa bakteria. Apabila kutu berpindah dari haiwan kesayangan ke kulit anda dan menyebarkan penyakit Lyme melalui gigitannya, anda akan mengalami gejala seperti ruam merah di tempat gigitan kutu, demam, sakit kepala, sakit otot, atau sakit sendi. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit Lyme dapat berkembang secara kronik dari masa ke masa dan menyebabkan keradangan saraf dan jantung, perubahan mental, dan kesakitan.

2. Kurap atau Kurap

Penyakit kulit ini lebih kerap ditularkan oleh anjing dan kucing muda. Kurap adalah masalah kulit yang disebabkan oleh kulat yang dicirikan oleh ruam melingkar, merah, bersisik pada kulit. Kurap dapat ditularkan dengan menyentuh haiwan yang dijangkiti, menyentuh selimut atau tuala mereka, atau tanah di mana mereka membuang air besar.

3. Rabies

Anda mesti biasa dengan nama penyakit yang disebabkan oleh haiwan ini. Tidak hanya ditularkan melalui binatang liar, seperti rakun, kelawar, dan rubah, rabies juga dapat ditularkan oleh anjing jika mereka sering berinteraksi dengan binatang yang dijangkiti. Sekiranya anjing anda digigit oleh haiwan yang dijangkiti, dia berpotensi dijangkiti rabies. Begitu juga jika anjing yang dijangkiti menggigit anda.

Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), gejala rabies biasanya muncul dalam beberapa hari hingga beberapa bulan setelah jangkitan, termasuk demam, malaise, dan sakit kepala. Dalam beberapa hari, gejala ini dapat berubah menjadi kebingungan, kegelisahan, perubahan tingkah laku, dan kecelaruan.

4. Cacing pita

Mungkin anda keliru tentang bagaimana haiwan berkaki 4 dapat menyebarkan cacing pita. Jangkitan cacing pita lebih kerap diperoleh daripada memakan daging yang telah tercemar. Namun, anak-anak juga dapat menangkap cacing pita dari anjing dan kucing yang telah memakan kutu yang dijangkiti larva cacing pita. Cacing kemudian akan muncul di najis atau kawasan dubur di haiwan peliharaan. Segmen ini kelihatan seperti sebutir beras.

Baca juga: Bahaya Penyebaran Cacing Pita kepada Manusia

5. Toxo

Toxo adalah penyakit yang biasanya ditularkan oleh kucing. Seseorang boleh dijangkiti tokso dengan menyentuh kotoran kucing. Sementara kucing boleh dijangkiti penyakit ini jika mereka sering memakan tikus, burung, atau binatang kecil lain yang dijangkiti. Penyakit ini menjadi sangat berbahaya apabila menyerang wanita hamil, kerana boleh mempengaruhi perkembangan dan penglihatan janin.

Baca juga: 5 Cara Mencegah Toksoplasmosis pada Wanita Hamil

Itulah 5 penyakit yang perlu anda perhatikan ketika menjaga haiwan berkaki empat, seperti kucing atau anjing. Sekiranya anda mengalami gejala penyakit di atas, segera berjumpa doktor. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses 2019. Haiwan Peliharaan Sihat, Orang Sihat.
Berita CBS. Diakses 2019. 10 haiwan peliharaan penyakit menakutkan memberi orang.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found