Kesihatan

Jenis Patologi Anatomi oleh Pakar

, Jakarta - Patologi anatomi adalah jenis pemeriksaan yang dilakukan di makmal untuk mendiagnosis jenis penyakit. Pemeriksaan merangkumi pemeriksaan sel tisu, pemeriksaan mikroskopik, dan organ. Hasil pemeriksaan patologi anatomi ini biasanya akan dipertimbangkan oleh doktor dalam menentukan tindakan perubatan apa yang akan diambil untuk merawat penyakit pesakit. Terdapat pelbagai jenis patologi anatomi yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis penyakit yang anda alami. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai patologi anatomi dan jenisnya di sini.

Apakah Patologi Anatomi?

Patologi adalah kepakaran perubatan yang mengkhususkan diri dalam menyelidiki sifat dan penyebab penyakit. Ahli patologi adalah pengamal perubatan pakar yang bertanggungjawab untuk memeriksa perubahan tisu, darah, dan cecair badan yang lain. Sekiranya terdapat perubahan dalam cairan tubuh, ini bermakna ada kemungkinan seseorang akan jatuh sakit. Sementara ujian lain dapat menunjukkan kehadiran, penyebab dan keparahan penyakit, serta memantau keberkesanan rawatan yang telah dijalankan.

Manakala patologi anatomi adalah cabang patologi yang berkaitan dengan diagnosis tisu penyakit. Tisu yang terkena penyakit ini diambil dari tubuh pesakit dengan melakukan kaedah biopsi. Patologi anatomi tidak dapat dilakukan oleh mana-mana doktor. Hanya doktor yang telah dilatih dalam patologi anatomi dan patologi klinikal yang boleh melakukan pemeriksaan jenis ini.

Patologi anatomi, biasanya digunakan untuk mengesan dan mendiagnosis kanser. Pemeriksaan tisu ini sangat penting sebelum memutuskan untuk memulakan rawatan yang melibatkan pembedahan besar, radiasi, atau ubat-ubatan dan rawatan yang mungkin mempunyai kesan sampingan yang besar.

Baca juga: Ketahui Prosedur Pembedahan Semasa Pembedahan

Jenis Patologi Anatomi

Terdapat pelbagai jenis patologi anatomi dan masing-masing mempunyai prosedur yang berbeza:

1. Pemeriksaan Kasar

Disebut pemeriksaan kasar, kerana tisu yang sakit diperiksa dengan mata kasar. Pemeriksaan ini biasanya dilakukan untuk pecahan tisu yang besar, sehingga penyakit ini dapat segera dikenali hanya dengan melihatnya. Kadang kala, ahli patologi juga menggunakan mikroskop stereo ketika melakukan pemeriksaan kasar, terutama untuk memeriksa organisma parasit. Dalam pemeriksaan ini, ahli patologi juga akan memilih kawasan yang akan diproses lebih lanjut dengan kaedah histopatologi.

2. Histopatologi

Histopatologi adalah pemeriksaan mikroskopik pada satu bahagian tisu yang dicat menggunakan teknik histologi. Cat standard yang biasanya digunakan adalah hematoksilin dan eosin. Cara pemeriksaan ini dilakukan adalah dengan menggunakan kaca mikroskop yang dicat dengan hematoksilin dan eosin untuk mendapatkan diagnosis yang lebih spesifik berdasarkan morfologi. Ilmu yang mengkaji pewarnaan bahagian tisu disebut histokimia.

3. Imunohistokimia

Ujian ini menggunakan antibodi untuk mengesan kehadiran, jumlah, dan lokasi protein tertentu. Teknik ini penting untuk membezakan antara gangguan dengan morfologi yang serupa. Selain itu, imunohistokimia juga dapat menunjukkan sifat molekul kanser tertentu.

Baca juga: Datang dengan senyap, 4 Kanser Ini Tidak Dapat Dikesan

4. Hibridisasi Dalam Situ

Molekul DNA dan RNA tertentu dapat dikenal pasti dengan memeriksa tisu yang berpenyakit dengan menggunakan teknik ini.

5. Sitopatologi

Pemeriksaan sel longgar yang dilukis di atas kaca menggunakan teknik sitologi.

6. Mikroskopi Elektron

Pemeriksaan tisu jenis ini dengan mikroskop elektron memungkinkan untuk melihat sel yang lebih besar dan lebih spesifik. Sebenarnya, teknik ini sering digantikan oleh imunohistokimia, tetapi masih digunakan untuk mendiagnosis penyakit tertentu, seperti penyakit buah pinggang dan pengiktirafan sindrom ciliary tidak bergerak.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Awal Penyakit Ginjal

7. Sitogenetik tisu

Jenis ini adalah visualisasi kromosom untuk mengenal pasti kecacatan genetik, seperti translokasi kromosom.

8. Immunophenotype semasa

Ujian ini sangat berguna untuk mendiagnosis pelbagai jenis leukemia dan limfoma. Pemeriksaan ini menggunakan teknik sitometri semasa.

Sekiranya anda ingin melakukan patologi anatomi, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Anda juga boleh berbincang dan meminta nasihat kesihatan dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found