Kesihatan

Cashew Boleh Menyebabkan Gout, Benarkah?

, Jakarta - Penggunaan makanan tertentu berkait rapat dengan kambuh gout. Kenapa begitu? Ini kerana sebatian purin, baik yang dihasilkan di dalam badan atau daripada memakan makanan yang tinggi purin, dapat meningkatkan kadar asam urat.

Mengamalkan diet yang sihat, melalui pengubahsuaian makanan, dapat mencegah penyakit gout. Sudah tentu, bagi anda yang menghidap gout, anda semua risau memilih makanan. Kebimbangan ini termasuk sama ada kacang mete boleh menyebabkan gout? Jawapannya adalah tidak. Kacang mete mengandungi purin di bawah 50 mg per 100 gram, jadi kacang mete termasuk dalam kategori selamat apabila dimakan secara sederhana.

Makanan Apa Yang Tinggi dalam Purin

Sekiranya kacang mete tidak mengandungi purin tinggi, maka makanan apa yang tinggi purin dan harus berhati-hati? Makanan yang tinggi purin adalah: minuman beralkohol (semua jenis), beberapa ikan, makanan laut dan kerang, termasuk ikan bilis, sardin, ikan hering , kerang, ikan kod , kerang , ikan trout , dan haddock. Jenis daging tertentu, seperti daging, ayam belanda, daging lembu , daging rusa , dan organ seperti hati.

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, Inilah Punca Utama Gout

Sementara jenis makanan yang mengandung purin dalam jumlah yang sederhana adalah daging, seperti daging sapi, ayam, itik, daging babi, dan ham, kerang, kepiting, udang karang, tiram, dan udang. Gout adalah bentuk artritis yang menyakitkan yang berlaku apabila terlalu banyak asid urik menumpuk dan membentuk kristal pada sendi.

Baca juga: Penerapan Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Nefritis Lupus

Perlu diingat bahawa walaupun apa yang anda makan dapat mempengaruhi jumlah asid urik yang dihasilkan oleh tubuh anda, kesannya kecil berbanding dengan ubat. Tidak ada rancangan makan khusus yang dapat sepenuhnya mencegah terjadinya gout, tetapi diet gout yang baik akan membantu anda:

1. Mencapai berat badan yang sihat.

2. Mempunyai tabiat makan yang baik.

3. Hadkan makanan yang mengandungi purin.

4. Tambahkan makanan yang dapat membantu mengawal kadar asid urik.

Diet Sihat untuk Penghidap Gout

Sekiranya anda sudah mengetahui bahawa anda cenderung menghidap gout, adalah idea yang baik dari sekarang untuk memilih makanan yang rendah purin. Berikut adalah jenis makanan rendah purin yang disarankan untuk dimakan, iaitu:

Baca juga: Pelbagai Jenis Kacang Baik untuk Kesihatan

1. Produk rendah lemak dan bukan tenusu, seperti yogurt dan susu skim.

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

3. Kacang, mentega kacang, dan biji.

4. Lemak dan minyak.

5. Kentang, nasi, roti dan pasta.

6. Telur (secukup rasa).

7. Daging seperti ikan, ayam, dan daging merah secara sederhana (kira-kira 4 hingga 6 ons sehari).

8. Sayur-sayuran, anda mungkin berfikir bahawa bayam dan asparagus tinggi purin, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa sayur-sayuran ini tidak meningkatkan risiko serangan gout.

Memerlukan cadangan profesional perubatan untuk memberi nasihat pemakanan bagi penghidap gout? Tanya terus ke . Anda boleh meminta sebarang masalah kesihatan dan doktor terbaik dalam bidangnya akan memberikan penyelesaian. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah anda boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Yayasan Arthritis. Diakses pada tahun 2020. Makanan Mana Yang Selamat Untuk Gout?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet Gout: Makanan yang Dimakan dan Yang Perlu Dielakkan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found