Kesihatan

3 Faedah Diet Telur untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Saat ini, terdapat pelbagai jenis diet yang semakin popular dan sering digunakan untuk mendapatkan berat badan yang ideal, salah satunya adalah diet telur. Adakah anda pernah mendengar?

Diet telur adalah cara menetapkan diet yang mengutamakan kandungan protein sebagai pengambilan untuk tubuh. Kebanyakan orang yang mengikuti kaedah diet ini memilih telur sebagai sumber protein, tetapi sebenarnya anda boleh mendapatkan nutrien ini dari jenis makanan lain, seperti kacang, daging tanpa lemak, mentega kacang, hingga yogurt rendah lemak.

Baca juga: Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet

Oleh kerana ia mempunyai prinsip asas "hanya memakan sumber protein", kaedah diet satu ini memerlukan orang yang menjalankannya untuk menjauhi pengambilan lain. Orang yang menjalani diet telur harus mengelakkan sumber karbohidrat berkanji, seperti kentang, nasi, dan roti. Walau bagaimanapun, air dan minuman tanpa kalori biasanya masih dibenarkan dalam kaedah diet ini.

Oleh itu, adakah berkesan menurunkan berat badan dengan menjalani kaedah diet telur? Apa faedah yang dapat diperoleh jika anda menerapkan diet satu ini?

1. Menurunkan Berat Badan

Kaedah diet ini disebut berkesan untuk menurunkan berat badan, kerana diet telur adalah diet rendah kalori. Walaupun rendah kalori, diet ini masih tinggi protein. Sebenarnya, jenis diet ini dirancang untuk membantu menurunkan berat badan tanpa mengganggu pengambilan protein yang diperlukan untuk pembinaan otot.

2. Lebih Lama Lebih Lama

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika , menyebutkan bahawa diet protein tinggi dapat membantu seseorang merasa kenyang lebih lama. Oleh itu, pola makan dan bahagian makan dapat ditekan, sehingga dapat membantu menurunkan berat badan. Makanan jenis ini juga menghilangkan makanan ringan atau lauk. Maksudnya, orang yang menjalani diet telur disarankan untuk menghindari tabiat makan selain daripada wajib makan tiga kali sehari.

3. Mengekalkan Jisim Otot

Seperti diketahui, pengambilan protein diperlukan untuk membantu mengekalkan dan membina jisim otot. Dengan kata lain, mengikuti diet tinggi protein dapat membantu menjaga kesihatan otot secara keseluruhan. Kerana, sebanyak 90 persen kandungan protein dalam makanan akan diserap oleh tubuh untuk membangun dan memperbaiki otot yang rosak. Sebelum proses penyerapan berlaku, protein akan dipecah menjadi bahagian kecil dalam bentuk asid amino melalui proses pencernaan.

Baca juga: Tinggi Protein, Lihatlah 4 Menu Diet Sihat Ini

Adakah Diet Telur Selamat untuk Menurunkan Berat Badan?

Walaupun dapat membantu menurunkan berat badan, itu tidak bermaksud jenis diet ini tidak memberi kesan sampingan. Sebenarnya, diet telur dikatakan tidak begitu selamat untuk dilakukan dalam menurunkan berat badan. Pada dasarnya, terdapat pelbagai jenis diet telur dan tidak semuanya selamat untuk dilakukan.

Secara umum, mengikuti diet telur dapat menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kekurangan tenaga, kerana terdapat kekurangan pengambilan karbohidrat. Di samping itu, diet tinggi protein dapat menyebabkan seseorang mengalami gangguan pencernaan. Ini boleh berlaku, kerana sistem pencernaan sukar disesuaikan dengan pengambilan protein tinggi yang tiba-tiba memasuki badan.

Bukan hanya itu, pengambilan telur yang berlebihan juga dapat menyebabkan peningkatan kadar kolesterol dalam darah. Kerana, telur mempunyai kandungan kolesterol tinggi, terutama pada kuning telur. Telur juga mengandungi lemak tepu dan lemak trans yang boleh memudaratkan jika dimakan terlalu banyak oleh badan. Oleh itu, diet telur sebenarnya tidak begitu digalakkan, kecuali jika dilakukan di bawah pengawasan seorang pakar dalam bidang pemakanan.

Baca juga: Protein Haiwan atau Protein Sayuran, Mana Yang Lebih Kuat untuk Diet?

Ketahui lebih lanjut mengenai diet telur dan faedahnya untuk tubuh dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua mengenai cara hidup sihat dan kaedah diet yang disyorkan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found