Kesihatan

Jenis Vitamin yang Diperlukan oleh Orang yang Menghidap Hipertensi

, Jakarta - Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan biasa yang umumnya tidak bergejala dan memerlukan perhatian khusus kerana boleh menimbulkan risiko bagi kesihatan. Ini kerana dari masa ke masa, tekanan darah tinggi dapat merosakkan saluran darah dan membuat anda berisiko lebih tinggi terkena strok atau serangan jantung.

Cara untuk mengawal tekanan darah adalah dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Walau bagaimanapun, sekarang banyak orang juga berminat menggunakan suplemen semula jadi untuk membantu mengawal tekanan darah mereka. Sebelum memutuskan untuk menggunakan sebarang suplemen, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Sebabnya, suplemen sahaja mungkin tidak mencukupi untuk merawat tekanan darah tinggi.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Tekanan Darah Tinggi

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa vitamin dan nutrien penting lain yang terdapat dalam makanan tambahan harian yang dapat membantu anda mengawal tekanan darah anda. Sebilangan nutrien ini termasuk:

Asid folik

Peningkatan jumlah darah akibat kehamilan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Asid folik adalah makanan tambahan yang penting untuk perkembangan bayi di dalam kandungan. Kajian menunjukkan bahawa asid folik mungkin mempunyai manfaat tambahan untuk mengurangkan risiko hipertensi semasa kehamilan.

Dengan mengambil asid folik dalam dos yang tinggi, anda juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah pada lelaki dan wanita. Dos asid folik yang disyorkan terdapat dalam kebanyakan makanan tambahan kehamilan, tetapi ia juga boleh dibeli sebagai suplemen mandiri dan juga dalam bentuk kapsul.

Potasium

Kalium membantu mengatasi kesan natrium terhadap tekanan darah. Persatuan Jantung Amerika juga menunjukkan bahawa kalium membantu mengurangkan tekanan pada dinding arteri. Beberapa kajian juga menyokong suplemen kalium sebagai rawatan untuk menurunkan tekanan darah. Dos kalium harian yang biasa adalah 99 miligram (mg) sehari.

Baca juga: Ini Berlaku Sekiranya Tahap Kalium dalam Darah Tinggi

Vitamin D

Tahap vitamin D yang rendah telah dikaitkan dengan hipertensi. Walau bagaimanapun, tinjauan klinikal mendapati bahawa suplemen vitamin D sangat sedikit mempengaruhi tekanan darah diastolik, dan tidak mempengaruhi sistolik pada orang dengan tekanan darah tinggi.

Walaupun penting untuk mendapatkan cukup vitamin D, kesannya terhadap tekanan darah tinggi mungkin sedikit. Anda boleh membeli kapsul vitamin D di mana sahaja, atau menambah jumlah vitamin D dalam diet anda dan meluangkan masa di luar menyerap vitamin D melalui kulit anda.

Magnesium

Magnesium mineral memainkan peranan penting dalam mengatur tekanan darah. Ia menyokong banyak proses dalam tubuh, termasuk fungsi otot dan saraf, sistem imun, dan sintesis protein. Satu kajian menyimpulkan, setelah menganalisis hasil 34 percubaan, bahawa suplemen magnesium dapat menurunkan tekanan darah. Mereka mengatakan bahawa pengambilan 300 miligram (mg) magnesium sehari selama 1 bulan dapat meningkatkan kadar magnesium yang cukup untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Jumlah pengambilan magnesium yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 310–420 miligram. Di samping itu, menurut Pejabat Makanan Tambahan (ODS), diet yang kaya dengan magnesium juga dapat mengurangi risiko strok, penyakit jantung, dan diabetes jenis 2.

Baca juga: Sebab Hipertensi Boleh Menyebabkan Atherosclerosis

Koenzim Q10

Coenzyme Q10 (CoQ10) adalah bahan yang berlaku secara semula jadi dalam badan dan memainkan peranan penting dalam proses kimia sel. Ia juga membantu sel menghasilkan tenaga. Beberapa saintis percaya bahawa suplemen ini dapat menurunkan tekanan darah dengan bertindak sebagai antioksidan dan mencegah pembentukan timbunan lemak di arteri. Namun, menurut ODS, sejumlah kecil bukti yang ada saat ini menunjukkan bahawa CoQ10 mungkin tidak mempunyai kesan yang bermakna terhadap tekanan darah. Oleh itu, adalah lebih baik untuk terus menjalani gaya hidup sihat yang lain.

Serat

Serat makanan penting untuk menjaga kesihatan jantung dan usus. Makan serat makanan yang mencukupi dapat membantu menurunkan kadar kolesterol, tekanan darah, dan risiko penyakit kardiovaskular. Makanan tambahan serat makanan dapat menurunkan tekanan darah diastolik dan sistolik, dan dengan kira-kira 12 gram serat setiap hari, anda dapat membantu mengurangkan tekanan darah dengan jumlah yang sedikit.

Sekiranya anda mula merasa seperti memerlukan nutrien yang disebutkan sebelumnya, anda boleh mendapatkannya . Anda boleh menggunakan ciri beli ubat untuk mendapatkan semua keperluan kesihatan anda dan keluarga anda. Cara menggunakannya juga mudah dan pesanan anda boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam, anda tahu! Praktikal bukan? Apa tunggu lagi, mari gunakan aplikasi untuk mendapatkan semua keperluan makanan tambahan harian anda!

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Mineral Utama untuk Membantu Mengawal Tekanan Darah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Makanan Tambahan apa yang boleh saya ambil untuk Tekanan Darah Tinggi?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Makanan Tambahan Terbaik untuk Menurunkan Tekanan Darah.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found