Kesihatan

Pelbagai Jangkitan Kulit Disebabkan oleh Staphylococcus Aureus

, Jakarta - Staphylococcus adalah sejenis bakteria yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit di dalam badan. Kumpulan bakteria ini terdiri daripada kira-kira 30 jenis bakteria. Ianya hanya, Staphylococcus aureus Penyebab yang paling biasa dari pelbagai masalah kesihatan pada tubuh manusia, salah satunya adalah jangkitan kulit.

Secara amnya, bakteria ini dapat dijumpai di permukaan kulit dan hidung dan tidak menyebabkan gangguan. Bakteria ini dapat menjangkiti ketika memasuki tubuh melalui lapisan kulit yang terbuka kerana kecederaan, geseran, atau penyakit lain. Masalah kulit apa yang boleh disebabkan? Staphylococcus aureus ?

Baca juga: Mengapa Orang Tua rentan terhadap Jangkitan Kulit?

Jangkitan kulit yang disebabkan oleh Staphylococcus aureus

Masalah kulit disebabkan Staphylococcus aureus dikaitkan dengan beberapa toksin yang dihasilkan oleh bakteria. Ini boleh menyebabkan jangkitan pada kulit, seperti:

 • Didih

Ini adalah jenis jangkitan kulit yang paling biasa disebabkan oleh Staphylococcus aureus . Benjolan berisi nanah ini berkembang di folikel rambut atau kelenjar minyak. Kulit di kawasan yang dijangkiti biasanya menjadi merah dan bengkak. Sekiranya bisul pecah, kemungkinan akan mengeluarkan nanah. Bisul paling kerap berlaku di bawah lengan dan di sekitar pangkal paha atau punggung.

 • Impetigo

Jangkitan kulit ini menyebabkan ruam yang menular dan menyakitkan. Impetigo biasanya mengambil bentuk lepuh besar yang mengeluarkan cecair dan membentuk kerak berwarna madu.

 • Selulitis

Selulitis adalah jangkitan pada lapisan kulit yang lebih dalam. Keadaan ini menyebabkan kemerahan dan pembengkakan pada permukaan kulit. Terdapat luka atau kawasan pembuangan yang mungkin berkembang.

 • Sindrom Kulit Melecur Staphylococcal

Toksin yang dihasilkan oleh bakteria Staphylococcus aureus menyebabkan sindrom kulit hangus staphylococcal. Secara amnya, keadaan kulit ini berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Keadaannya berupa demam, ruam, dan kadang-kadang lepuh muncul. Apabila lepuh meletup, lapisan atas kulit mengelupas dan meninggalkan permukaan merah yang kelihatan seperti luka bakar.

Baca juga: Ini adalah 3 jangkitan kulit yang boleh berlaku pada kanak-kanak

Faktor Risiko yang Perlu Diperhatikan

Pelbagai faktor risiko meningkatkan pendedahan seseorang terhadap jangkitan Staphylococcus aureus , seperti:

 • Mengalami Masalah Kesihatan

Gangguan atau ubat tertentu yang anda ambil boleh membuat anda lebih mudah terkena jangkitan Staphylococcus aureus . Kumpulan orang yang berisiko dijangkiti, iaitu:

 • HIV / AIDS;
 • Kegagalan buah pinggang;
 • Sistem imun yang lemah;
 • Pemindahan;
 • Kanser, terutamanya yang menjalani kemoterapi atau radiasi;
 • Penyakit pernafasan, seperti fibrosis kistik atau emfisema;
 • Kerosakan kulit dari keadaan seperti eksim, gigitan serangga, atau trauma kecil yang membuka kulit.
 • Baru menjalani rawatan di hospital

Perlu diperhatikan bahawa bakteria Staphylococcus aureus tinggal di hospital, dan terdedah kepada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, dan mereka yang mengalami luka bakar atau luka pembedahan.

 • Hubungi semasa Bersenam

Bakteria Staphylococcus aureus Ia boleh merebak dengan mudah melalui luka, lecet, dan sentuhan kulit ke kulit. Jangkitan kulit boleh merebak di bilik ganti gim melalui pisau cukur, tuala, pakaian seragam, atau peralatan senaman bersama.

Baca juga: 5 Faktor Risiko Yang Boleh Menyebabkan Jangkitan Kulit

Mungkin sukar untuk mencegah jangkitan Staphylococcus aureus , kerana hampir banyak orang mempunyai bakteria ini pada kulit mereka. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kemungkinan terkena jangkitan atau menyebarkan bakteria kepada orang lain, termasuk:

 1. Basuh tangan dengan sabun dan air dengan kerap.
 2. Pastikan kulit bersih dengan mandi setiap hari.
 3. Pastikan luka bersih dan tertutup.
 4. Gunakan tisu sekali pakai untuk meniup hidung anda.

Perlu diketahui, gejala dan rawatan jangkitan kulit disebabkan oleh: Staphylococcus aureus mungkin berbeza mengikut jenis. Untuk lebih waspada, anda harus segera menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut jika anda melihat simptom yang tidak anda kenali pada kulit anda. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Staph
NHS. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Staph
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan MRSA (Staph)
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found