Kesihatan

Inilah Cara Mengatasi Masalah Gangguan Lidah pada Bayi

Jakarta - Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, tentu mereka mahu anak-anak mereka sentiasa sihat sepanjang tempoh pertumbuhan mereka. Namun, bayi yang baru lahir sebenarnya tidak seratus peratus bebas dari masalah kesihatan. Kerana, ada pelbagai keluhan kesihatan yang dapat datang setiap saat.

Baiklah, bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, pernahkah anda mendengar masalah kesihatan pada bayi yang disebut lidah (ankyloglossia)? Ankyloglossia adalah gangguan lidah apabila tidak bebas bergerak kerana frenulum lidah terlalu pendek.

Frenulum adalah tisu nipis di bawah tengah lidah. Tisu nipis ini menghubungkan lidah ke dasar mulut. Dalam keadaan normal, frenulum lidah berpisah sebelum bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, pada bayi bertali lidah, frenulum lidah tetap melekat di dasar mulut.

Oleh itu, bagaimana anda menangani ikatan lidah pada bayi? Inilah ulasannya!

Baca juga: Bayi Mempunyai Ankyloglossia Tie Lidah, Inilah Cara Mengubatinya

Perubahan Keadaan Mulut

Sebelum menjawab soalan di atas, tidak ada salahnya untuk mengetahui gejala-gejala ikatan lidah. Bayi dengan ankyloglossia umumnya mengalami kesukaran untuk menggerakkan lidah ke atas atau dari sisi ke sisi.

Selain itu, mereka juga tidak dapat menjulurkan lidah melepasi gigi depan mereka. Apabila bayi anda mengalami keadaan ini, sukar bagi mereka untuk melakukan pergerakan menghisap, sehingga mereka berulang kali memasukkan dan membuang puting susu.

Jadi, apakah gejala umum ikatan lidah?

 • Bayi tidak dapat menjulurkan lidah ke atas gusi atas.

 • Lekukan di hujung lidah, memberikan lidah berbentuk hati atau berbentuk V.

 • Kesukaran menggerakkan lidah dari sisi ke sisi atau mengangkat lidah ke gigi atas.

 • Ketidakupayaan untuk menyentuh bumbung mulut.

Baca juga: Tabiat yang boleh menyebabkan tali leher bayi

Masalah lidah ini sebenarnya tidak hanya menimbulkan masalah kepada bayi, kerana ibu juga dapat mengalami masalah tertentu. Contohnya, sakit pada puting semasa menyusu dan radang pada payudara.

Kembali ke soalan di atas, bagaimana anda menangani ikatan lidah pada bayi?

Ketahui Cara Merawat

Sekurang-kurangnya ada dua cara untuk mengatasi keadaan ini. Walau bagaimanapun, beberapa pakar mungkin mengesyorkan menunggu dengan harapan bahawa frenulum lingual akan meregang dengan sendirinya. Sementara itu, pakar lain berpendapat bahawa tindakan segera harus diambil untuk mengurangkan kejadian kesukaran, terutama bagi bayi baru lahir.

Beberapa pembedahan yang biasanya dilakukan untuk mengikat tali lidah pada bayi, kanak-kanak dan orang dewasa adalah:

 1. Frenotomi

  Prosedur pembelahan lidah ini menggunakan gunting yang disterilkan sehingga bahagian bawah lidah tidak terlalu melekat pada lantai mulut sehingga lidah dapat bergerak dengan lebih bebas. Prosedur ini cepat dan umumnya tidak menyebabkan pendarahan besar. Ini disebabkan oleh ketiadaan saluran darah atau ujung saraf di frenulum lingual. Biasanya bayi dapat menyusui dengan segera selepas prosedur.

Baca juga: Ibu Pencegahan Boleh Melakukan Bayi Tidak Mengalami Tali Lidah

 1. Frenuloplasti

  Prosedur frenuloplasti dilakukan di bawah anestesia umum dan menggunakan peralatan pembedahan yang lebih lengkap. Prosedur ini dilakukan pada frenulum lingual yang lebih tebal atau dalam kes yang lebih rumit sehingga tidak mungkin untuk merawatnya dengan prosedur frenotomi. Dalam prosedur ini frenulum dikeluarkan, dan luka ditutup dengan jahitan yang akan menyatu ke parut ketika sembuh.

Hati-hati, Boleh Mencetuskan Komplikasi

Keluhan lidah ini boleh mempengaruhi cara bayi anda menelan, makan, dan bercakap. Nah, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi seperti:

 • Masalah penyusuan susu ibu. Bayi akan mengalami kesukaran untuk menyusu. Kerana proses penyusuan akan memakan masa lebih lama dan bayi mungkin tidak mendapat cukup susu. Kesannya, si kecil akan selalu merasa lapar dan sukar untuk menambah berat badan.

 • Kesukaran bercakap. Pada kanak-kanak boleh menyebabkan kesukaran untuk menyebut huruf tertentu.

 • Keadaan oral yang tidak bersih. Ikatan lidah boleh menyukarkan lidah untuk membuang serpihan makanan dari gigi. Nah, keadaan ini boleh mencetuskan kerosakan gigi dan pembengkakan gusi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Ikatan lidah.
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Tongue-Tie (Ankyglossia).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Tounge-Tie pada Bayi?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found